Μετά από ένα γερό ξενύχτι, την επόμενη μέρα απλά δε θέλεις να απομακρυνθείς από το κρεβάτι σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να φας ό,τι υπάρχει σε λιπαρό και γλυκό και να βλέπεις σειρές. Ποιος είναι όμως ο ευκολότερος τρόπος να συνέλθεις από ένα hangover; Μια καλή, ενάντια στον πονοκέφαλο, προπόνηση! Θα επαναφέρει το σώμα σου και θα αποβάλλει μερικές τοξίνες από την προηγούμενη νύχτα.

Αν δε σου φαίνεται καλή ιδέα, η επιστήμη έρχεται να σου αλλάξει γνώμη. Σύμφωνα με τους The New York Times, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά την κατανάλωση αλκοόλ, η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλο να ανακάμψει.

Ωστόσο, δοκίμασε μια ήπια προπόνηση. Αν είναι έντονη υπάρχει κίνδυνος να σε βλάψει αντί να σε βοηθήσει. Δηλαδή, να επιδεινώσει την αφυδάτωση που αποτελεί βασικό πρόβλημα, όταν έχει προηγηθεί μια νύχτα με πολύ αλκοόλ.

Πως μπορείς να γυμναστείς, ώστε να έχεις τα περισσότερα οφέλη; Δες τι προτείνει στην Vogue o fitness guru Dan Henderson

Μια προπόνηση μετά από hangover πρέπει να είναι μέτριας έντασης. Από τη μια να αποκτήσεις τις πολύτιμες ενδορφίνες της άσκησης. Συγχρόνως όμως να μην το παρακάνεις και μετά αισθάνεσαι εντελώς αφυδατωμένη.

Καλό είναι λοιπόν να έχει μερικές βασικές συνιστώσες: θα πρέπει σταδιακά να αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό. Να είναι μια σταθερή προπόνηση σε αντίθεση με το στυλ HIIT. Να περιλαμβάνει βασικές και όχι περίπλοκες κινήσεις. Οι αντιστάσεις και το callisthenics συνιστώνται, καθώς ο κίνδυνος για τραυματισμό είναι χαμηλότερος. Τέλος, εάν μπορείς να γυμναστείς έξω, τότε ακόμα καλύτερα. Ο καθαρός αέρας, ο ήλιος και η φύση είναι το ιδανικό φάρμακο όταν δε νιώθεις καλά.

Πώς να γυμναστείς όταν είσαι hangover
Instagram.com/victoriasport

Ο Henderson συμβουλεύει: «Μια ενδεικτική προπόνηση περιλαμβάνει 100m πολύ χαλαρό τρέξιμο. Επίπεδη σανίδα 30 δευτερολέπτων. 10 air squats. 10 walking lunges. 30 δευτερόλεπτα κάθε πλευρά side plank. Επαναλαμβάνεις έξι έως δέκα φορές ανάλογα με το πώς αισθάνεσαι. Ασκήσεις, όπως lunges, squats, push-ups, planks, jumping jacks, light jogging είναι τέλειες για προπονήσεις μετά από hangover.”

Χρειάζεται όμως προσοχή στη διαχείριση της αφυδάτωσης

Είναι πρωταρχικής σημασίας. Το αλκοόλ είναι ένα διουρητικό και προκαλεί επιπλέον απώλεια υγρών στο σώμα. Η άσκηση προκαλεί εφίδρωση και αυτό μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό όχι μόνο να προχωρήσεις σε μια προπόνηση που δεν είναι πολύ έντονη, αλλά και να πίνεις συχνά μικρές γουλιές νερό καθ ‘όλη τη διάρκειά της.

Γενικά, προσπάθησε να ασκείσαι τακτικά και να πίνεις αλκοόλ με μέτρο. Ωστόσο, εάν πρόκειται να το παρακάνεις, αύξησε τα επίπεδα δραστηριότητάς σου. Θα σε βοηθήσει να μετριάσεις σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σου.


featured image: Elite Daily