Όταν έχεις δυνατές απόψεις που θέλεις να ακουστούν, θα έχεις και συγκρούσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί θες να τις υπερασπιστείς ανοιχτά και μέχρι τέλους. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έρθεις σε ρήξη με κάποιον που θα κάνει το ίδιο για τα δικά του πιστεύω.

Τι γίνεται όμως όταν εκείνος είναι κάποιος πολύ κοντινός σου ή άνθρωπος; Φυσικά δεν εννοούμε να μην διαφωνήσεις μαζί του/της. Αλλά πώς θα διαχειριστείς τις συγκρούσεις αυτές που συμβαίνουν συχνά με άτομα από το περιβάλλον σου;

Συμφωνήστε στο ότι διαφωνείτε

Δεν μπορείς να μη διαφωνήσεις. Δεν μπορείς όμως και να συγκρούεσαι μόνιμα για το ίδιο θέμα με τον ίδιο άνθρωπο. Αν για παράδειγμα, σου έχει σταθεί σε όλα αλλά έχει διαφορετικές πολιτικές απόψεις, δε σημαίνει πως πρέπει να τον απομακρύνεις. Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτικός σε ποιο θέμα θα εφαρμόσεις αυτή την τακτική. Αν είναι μια βασική σου αξία ή κάτι το οποίο υπερασπίζεσαι πολύ, είναι διαφορετικό. Αν είναι κάτι με το οποίο θα είσαι ΟΚ με το να μην διαφωνήσεις ιδιαίτερα, είναι επίσης διαφορετικό.

Συζήτησε με σεβασμό σε αυτό που υποστηρίζει

Μπορεί να είναι και ο αρχικός στόχους σου αυτός. Η αλλαγή όμως δεν γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα, επειδή απλώς του έκανες κλικ. Αυτό θα συμβεί σπάνια. Η αλλαγή έρχεται σταδιακά και μετά από ώριμη σκέψη. Μπορεί η άποψη σου να μην είναι η πιο σωστή, απλά θα αποκτήσει την ικανότητα να δει και τη δική σου οπτική και να τη συμμεριστεί. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την υπομονή, επιμονή και πολύ διάλογο. Προσοχή όμως. Υπάρχουν όρια. Μερικές φορές δεν μπορείς να πολεμήσεις τη λογική κάποιου με τα συναισθήματα σου, ούτε τα συναισθήματα κάποιου με τη λογική σου. Να σέβεσαι εξίσου το δικό του πιστεύω.

Θέσε όρια

Αν ο υγιής διάλογος δεν έχει αποτέλεσμα, αν η στάση κάποιου είναι επιβλαβής, αν με λίγα λόγια, δεν το ανέχεσαι, θέσε κάποια όρια. Για παράδειγμα, κάποιος διαφωνεί ρητά με τη χρήση της μάσκας. Για να θέσεις όρια, δήλωσε του πως δεν θέλεις να συναντηθείτε αν δεν τηρεί το συγκεκριμένο μέτρο. Μπορεί να μην συνειδητοποιεί την ανησυχία σου αλλά εσύ οφείλεις να την επικοινωνήσεις πιο έντονα.

Απομακρύνσου

Αν όλα αποτύχουν, είναι μονόδρομος. Αν ο διάλογος, τα όρια και η διαφωνία δεν αρκούν για να συνυπάρξεις με κάποιον, τότε απλά πρέπει να περιορίσεις τις επαφές. Θυμήσου όταν λες “όχι” σε αυτό, λες και “ναι” στην εσωτερική σου γαλήνη, που σίγουρα είναι σημαντικότερη.

featured photo: giphy.com