Το αίσθημα της μοναξιάς κυριαρχεί. Είναι η εποχή που απομονώνεσαι για να προστατέψεις εσένα και τους άλλους. Τι γίνεται όμως με την ψυχική σου υγεία; Όταν η το αίσθημα της θλίψης όμως γίνεται καθημερινότητα, πρέπει να αλλάξεις πορεία.

Ειδικά τις μέρες που διανύουμε, το να προσέχεις τον εαυτό σου είναι καίριας σημασίας.

Ακολουθούν λοιπόν 7 tips για να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία σε δύσκολές εποχές όπως αυτή:

Δέξου την αβεβαιότητα

Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιη. Τη μία μέρα είσαι έξω και την άλλη ίσως χρειαστεί να είσαι μέσα για τη δημόσια ασφάλεια. Οι προκλήσεις που δέχεσαι και η νέα καθημερινότητα είναι πλέον ρουτίνα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δεχτείς πως η εποχή είναι αναπάντεχη. Το αν αγχώνεσαι και να προβλέπεις τι θα γίνει δεν βοηθά. Να έχεις επίγνωση της κατάστασης αλλά να μην σε καταπίνει η αβεβαιότητα της.

Κάνε ένα check-in στον εαυτό σου

Με συμπόνια. Με στοργή. Μην είσαι πολύ αυστηρός με όσα σκέφτεσαι. Είναι φυσιολογικά. Αναγνώρισε όσα νιώθεις χωρίς κριτική. Είναι λογικό να θυμώνεις και να σκέφτεσαι αρνητικά.  Άφησε το μυαλό σου να επεξεργαστεί τις πληροφορίες ελεύθερα και έπειτα φίλτραρε τις. Όπως και να έχει, να είσαι ευγενικός με εσένα και να μιλάς όπως θα μίλαγες σε ένα φίλο σου που χρειάζεται καθησύχαση.

Να είσαι ευγνώμων

Αυτό ίσως να το έχεις ξανά διαβάσει. Κι όμως. Το να νιώθεις ευγνώμων για αυτό που είσαι και για όσα θετικά έχεις στη ζωή σου είναι σπουδαίο πράγμα. Καλύτερα να το συνειδητοποιήσεις τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Φτιάξε συνήθειες και τελετουργικά

Σε μία περιορισμένη καθημερινότητα, το να καθιερώσεις ορισμένες συνήθειες βοηθάει. Ένας περίπατος στο κοντινό πάρκο της γειτονιάς. Μία βόλτα με το κατοικίδιο σου. Ένα επιτραπέζιο ή μια ταινία με τους αγαπημένους σου ή ακόμη και μία βίντεο κλήση με κάποιον που βρίσκεται μακριά σου αλλά σου λείπει. ‘Ολα αυτά μπορούν να δώσουν στιγμές ευτυχίας μέσα στην ημέρα σου. Όσο κλισέ και αν σου φαίνονται.

Όρια και προσωπικός χώρος

Υπάρχουν ημέρες που θέλεις να μείνεις μόνη σου με λίγη μουσική, παρά με κόσμο και τηλέφωνα. Και είναι ανθρώπινο. Όλοι το χρειάζονται. Δεν χρειάζεται να περιβάλλεσαι συνεχώς από χιλιάδες notifications αν δεν το θες. Βάλε σίγαση. Κλείσε το laptop. Βάλε τα ακουστικά σου. Και επίστρεψε δυναμικότερα όταν το νιώθεις. Η ψυχική υγεία προέχει της σωματικής.

Δώσε τη βοήθεια σου

Ο αλτρουισμός είναι ανέκαθεν φάρμακο. Σε κάνει να νιώθεις πιο γεμάτος αμέσως. Αν νιώθεις ότι θέλεις να βοηθήσεις κάποιον, απλά κάνε το. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που χρειάζονται τη στήριξη σου. Η κίνηση αυτή θα συνεισφέρει συναισθηματικά τόσο σε εκείνους όσο και σε εσένα.

Επικοινώνησε

Όταν χρειάζεσαι το διάλλειμα του νούμερου 5, κάνε το. Αν όμως έχεις ανάγκη να μιλήσεις, να μοιραστείς, να ακούσεις τη φωνή των οικείων σου, μη το διστάζεις. Αν δεν προτιμάς τα video calls, υπάρχουν και τα μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση, μη χάνεσαι. Μείνε συνδεδεμένος με ανθρώπους που θες να έχεις στη ζωή σου.

featured photo: Τwenty20.com/annaelisabethsmith