Το να διατηρήσεις μία φιλία στα 30 σου είναι σαν ένα extreme sport. Υπάρχει όμως τρόπος και αξίζει σίγουρα τον κόπο.

Από τις μετακομίσεις μέχρι τους γάμους, τα παιδιά ή την αλλαγή καριέρας, τα 30 αποτελούν μία νέα εποχή. Αυτό σημαίνει πως η φιλία που στα 20 έμοιαζε ανίκητη και αχώριστη, πλέον ίσως να ξεθωριάζει. Η έλλειψη χρόνου, οι υποχρεώσεις, οι προτεραιότητες δεν αφήνουν τον ίδιο χώρο για κάποια φιλία.

Όταν όμως μιλάμε για μια δυνατή φιλία και πόσο μάλλον, μια που κρατά και χρόνια, αξίζει να δοκιμάσεις να τη διατηρήσεις. Πώς μπορείς όμως να το καταφέρεις;

Αξιοποίησε τον χρόνο που σας δίνετε

Αν ο χρόνος που έχεις για να συναντηθείς με τους φίλους σου είναι μία ώρα την εβδομάδα, ζήσε τον. Άφησε τα social media στην άκρη και αφοσιώσου στη συζήτηση, στα νέα που έχασες, στις αλλαγές που έχει να σου πει ο άνθρωπος απέναντί σου. Επίσης, μπορείς να προτείνεις να επισκεφτείτε κάποιο στέκι σας που αγαπάτε πολύ. Ή να δοκιμάσετε κάτι καινούριο που θα σπάσει τη ρουτίνα. Αυτό μπορεί να φέρει στη μνήμη το πόσο σημαντική είναι η παρουσία αυτής της φιλίας στη ζωή και των δύο.

Να είσαι εκεί για τα big moments

Μπορεί πλέον να μην είναι εύκολο να είσαι εκεί για όλα καθημερινά. Και είναι λογικό. Η καθημερινότητα αλλάζει. Μην ξεχνάς όμως να είσαι εκεί τουλάχιστον για τις σημαντικές στιγμές. Μία αλλαγή καριέρας, ένας γάμος, ο ερχομός ενός παιδιού, ένας χωρισμός μπορεί να αποτελέσουν μεγάλα κεφάλαια στη ζωή κάποιου.

Να είσαι ανοιχτή και να εκφράζεις αυτό που πραγματικά νιώθεις

Μπορεί στο παρελθόν να ένιωθες αμηχανία ή ντροπή εκφράζοντας τον εαυτό σου. Πλέον, έχεις περάσει από αυτό το στάδιο. Αυτό σου δίνει την ευκαιρία να είσαι πλέον πιο ειλικρινής με όσα νιώθεις και θέλεις να πεις. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης, που ενδεχομένως να μην πετυχαίνατε ως φίλοι παλαιότερα.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κλειστός κύκλος πια

Αυτό που υπήρχε μία κλίκα και ήταν αδύνατον να ενταχθεί κάποιος; Αυτό, δεν χρειάζεται να συμβαίνει πια. Είσαι πλέον ενήλικη όπου μπορείς να αλληλοεπιδράς με νέα άτομα. Το ότι διατηρείς μια φιλία με κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να επικοινωνείς και με νέα άτομα. Αυτό είναι και το κλειδί για να ανανεώνεσαι σαν προσωπικότητα αλλά και ως φίλη.