Έχεις διάθεση για ανανέωση; Το βάψιμο ενός χώρου ή ενός μόνο τοίχου είναι ένα απλό DIY που υπόσχεται να κάνει μεγάλες αλλαγές στη διακόσμηση δωματίου. Όταν αποφασίσεις να κάνεις το επόμενο βήμα και πριν βρεθείς σε ένα κατάστημα με χρώματα θα πρέπει να έχεις υπόψη σου μερικά πολύ βοηθητικά tips. Από το πόσο σημαντικό πράγμα είναι οι δοκιμές έως και το πόσο απαραίτητο είναι να αξιολογήσεις σωστά τον φωτισμό κάθε χώρου.

Πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι τα χρώματα, θα πρέπει να αναρωτηθείς πώς χρησιμοποιείς τον χώρο, καθώς και ποιος χρησιμοποιεί τον χώρο. Αυτοί είναι και οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή χρώματος. Θες να βάψεις ένα δωμάτιο-γραφείο που θα πρέπει να σου δίνει ενέργεια και έμπνευση; Ίσως να επιλέξεις ένα ζεστό χρώμα, το οποίο έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα και ίσως ένα φωτεινό ή ίσως ακόμη και λευκό αν θες οι τοίχοι του χώρου να σε παρακινούν. Εσύ ξέρεις καλύτερα τον στόχο και τι θα σε βοηθήσει καλύτερα.

Αν αναζητάς τη συγκεκριμένη απόχρωση αναζήτησε τη στη Vivechrom με τον κωδικό 45GY 55/052 που είναι το Χρώμα της Χρονιάς 2020, με το όνομα Δροσερή Χαραυγή

Μην ξεκινάς αμέσως με το βάψιμο

Είναι ωραίο να ξέρεις από την αρχή τις προτιμήσεις σου και που θες να πας χρωματικά σε κάθε δωμάτιο. Η τελική, όμως, επιλογή του χρώματος θα πρέπει να ακολουθεί μετά από μερικά σημαντικά βήματα.  Αρχικά, βρες την έμπνευση για τη διακόσμηση δωματίου. Φτιάξε moodboards. Επίλεξε patterns και αποχρώσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις. Ξαναδές τα υφάσματα, τα έπιπλα και, στη συνέχεια, σκέψου πώς συγκεντρώνονται όλα μαζί. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει μία ενδιαφέρουσα απόχρωση κίτρινου χρώματος στη διακόσμηση παιδικού δωματίουόπως για παράδειγμα στο print που έχουν οι κουρτίνες. Θα είναι πολύ αργά για να ανακαλύψεις αυτές τις λεπτομέρειες, αν το βάψιμο είναι το πρώτο σου βήμα.

Δώσε βάση στο αστάρι

Το αστάρι στην ουσία είναι ένα επίχρισμα που εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε, πριν την εφαρμογή του τελικού χρώματος. Στόχος του είναι να διεισδύσει στους πόρους της επιφάνειας, να την μονώσει, να την αδιαβροχοποιήσει και να εξασφαλίσει ένα ομοιόμορφο τελικό χρώμα. Στα sos λοιπόν και το αστάρι. Αν θες να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, το NEOPAL PRIMER ECO είναι οικολογικό μικρονιζέ ακρυλικό αστάρι νερού για τοίχους, με ισχυρή πρόσφυση και μεγάλη διεισδυτικότητα. Είναι άοσμο και συνιστάται για εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα για κλειστούς χώρους που κατοικούνται. Επιπλέον, είναι ελαφρώς χρωματισμένο μπλε για να φαίνεται που έχετε ασταρώσει και καλύπτεται τέλεια όταν επαναβάφεται.

Μάθε καλύτερα τις επιλογές του χρωματολογίου

Για να βρεις τα χρώματα που θα συμπληρώσουν τα υφάσματα και την υπόλοιπη διακόσμηση σαλονιού χρησιμοποίησε τον κλασικό κύκλο χρωματολογίου. Μπορεί να νιώθεις ότι οι επιλογές είναι πάρα πολλές και όλα τα χρώματα είναι παρόμοια μεταξύ τους αλλά αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο πολύτιμο είναι σαν tip. Η έκφραση «τα αντίθετα έλκονται» είναι τόσο αληθινή στα χρώματα όσο και στις σχέσεις: Οι απέναντι αποχρώσεις στο δειγματολόγιο είναι συμπληρωματικές. Έτσι, το μπλε συμπληρώνει το πορτοκαλί και το κόκκινο-πορτοκαλί συμπληρώνει το μπλε-πράσινο.

Αν αναζητάς τις αποχρώσεις της φωτογραφίας ψάξε για τις 10BB 83/017, 45GY 55/052, 65YY 71/071 στη Vivechrom

Βρες τα συμπληρωματικά ουδέτερα του χώρου

Αν πρόκειται να βάψεις κάποιο δωμάτιο με παραπάνω από ένα χρώματα τότε επίλεξε πρώτα το πιο έντονο και στη συνέχεια επίλεξε τα υπόλοιπα, με το πρώτο κατά νου.

Δώσε βάση στον φωτισμό

Ο φωτισμός είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν την επιλογή του χρώματος. Το φυσικό φως φανερώνει τις πραγματικές αποχρώσεις, οπότε αν έχεις μεγάλα, φωτεινά παράθυρα, άνοιξέ τα. Πρόσεξε ποια ώρα της ημέρας πρόκειται να χρησιμοποιείς περισσότερο κάθε δωμάτιο – αν χρησιμοποιείς μόνο τη νύχτα το υπνοδωμάτιο σου τότε αυτή η δοκιμή δεν έχει κάποιο παραπάνω νόημα. Ένας άλλος κανόνας στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου αφορά το τεχνικό φως. Οι περισσότερες λάμπες τείνουν να εκπέμπουν ζεστούς κίτρινους τόνους ή κάποιες άλλες έναν έντονο μπλε τόνο, οπότε δοκίμασε τα δείγματα και με φυσικό φως αλλά και με τα φώτα στο σπίτι.

Άλλαξε τις διαστάσεις

Θέλεις να κάνεις έναν μακρόστενο χώρο να μοιάζει πιο τετράγωνος και πιο μεγάλος; Θέλεις να δώσεις βάθος σε ένα δωμάτιο; Επίλεξε ένα πιο φωτεινό χρώμα για τους μεγαλύτερους τοίχους και μια ελαφρώς πιο σκούρα απόχρωση για τους μικρούς τοίχους ώστε να μεγαλώσεις τον χώρο. Εάν θέλεις να κάνεις τη διακόσμηση χώρου πιο άνετη και οικεία χρησιμοποίησε ζεστές αποχρώσεις, όπως καφέ, πορτοκαλί ή με βάση το κόκκινο. Θέλεις να κάνεις ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο; Χρησιμοποιήστε ψυχρές αποχρώσεις – όπως μπλε, πράσινες και μωβ – αυτές οι αποχρώσεις έχουν βάθος οπτικά, κι έτσι οι τοίχοι μοιάζουν πιο απομακρυσμένοι.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τις αποχρώσεις Vivechrom: 45GY 55/052, 42BB 09/032, 30GY 88/014, 50YR 36/263

Kάνε δοκιμές

Ο βασικός κανόνας στο βάψιμο των τοίχων είναι οι δοκιμές. Είναι πολύ χρήσιμο να δοκιμάσεις τις επιλογές σου για να κερδίσεις χρόνο, χρήμα και ενέργεια. Προμηθεύσου δείγμα με την κάθε απόχρωση που θες και δοκίμασε τα χρώματα κοντά σε έναν τοίχο με αρκετό φως. Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις τις δοκιμές σου σε ένα κομμάτι ξύλου ή γυψοσανίδας και κρατήστε το κοντά στο δάπεδο, δίπλα στα έπιπλα και γενικά κάνε τα τεστ σου μέσα στον χώρο για να δεις τις συγκρίσεις και τους συνδυασμούς. Η δοκιμή απλά σε έναν λευκό τοίχο μπορεί να μη σου δώσει την πραγματική αίσθηση για το πώς το χρώμα συμπληρώνει τα άλλα στοιχεία του δωματίου. Ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία σ’ αυτό.