photo-1451934403379-ffeff84932da
  1. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του λίστα

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κάποιος τι πραγματικά θέλει προτού πάρει μια απόφαση. Η ερώτηση ‘τί θέλεις’ φαίνεται αρκετά απλή όμως, όταν έχει να κάνει με κάτι περίπλοκο όπως το σπίτι σου, υπάρχουν πολλά που πρέπει να υπολογίσεις. Για αυτό, όσο πιο ξεκάθαρος είσαι, τόσο πιο εύκολα θα πάρετε την απο κοινού απόφαση σας.

Καλό θα ήταν να καθίσετε ξεχωριστά και να γράψετε τα πράγματα που δεν θα θέλατε στο επόμενο σπίτι σας. Σημειώστε στη συνέχεια τα όσα θέλετε και φυσικά, σκεφτείτε το budget που θέλετε να διαθέσετε. Μετά, σημειώστε τα αντικείμενα που είναι σημαντικά και αυτά που θα θέλατε να έχετε. Για παράδειγμα, θα θέλατε να έχετε μια μπανιέρα, αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Ίσως καταλάβετε πως είναι πολύ σημαντικό για σας μια μοντέρνα κουζίνα. Τέλος, πάρτε την λίστα με όσα είναι απαραίτητα και ταξινομήστε τα απο τα περισσότερο στα λιγότερα σημαντικά.

  1. Συγκρίνετε τις λίστες σας

Κανονίστε ένα ραντεβού για να μελετήσετε τις λίστες σας. Μοιραστείτε τις προτεραιότητες σας και μιλήστε για το πως ήταν η διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, πείτε γιατί ταξινομήσατε τα ‘σημαντικά’ πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Είμαι σίγουρη πως θα υπάρξουν εκπλήξεις για τον καθένα σας. Ίσως μάθετε μερικούς νέους λόγους για τους οποίους ο σύντροφος σας θέλει τόσο πολύ να μείνει στην πόλη. Ή να συνειδητοποιήσετε πως τα θέλω σας είναι παρόμοια και τελικά, όχι και τόσο διαφορετικά.

  1. Κάντε την έρευνα σας

Συζητήστε το ποσό που πρόκειται να διαθέσετε για το νέο σας σπίτι. Εφόσον τα χρήματα είναι ένας απο τους μεγαλύτερους λόγους για χωρισμούς και διαφωνίες, προτείνω να αφιερώσετε χρόνο στο να συζητήσετε τις λεπτομέρειες αυτές.

Όταν μοιράζεσαι ένα σπίτι, τα χρήματα μπορούν να γίνουν ένα πολύ μεγάλο θέμα. Κανονίστε απο νωρίς το ποσό που θα δίνετε στο ενοίκιο. Μια καλή ιδέα θα ήταν να κάνετε έρευνα στην περιοχή που σκέφτεστε να νοικιάσετε, για να δείτε ποιες είναι οι συνήθεις τιμές. Μιλήστε για το πώς σκέφτεστε να μοιράσετε τα έξοδα του νοικοκυριού. Θα μπορούσατε ακόμη να κανονίσετε μια συνάντηση με έναν σύμβουλο, για να σας δώσει μερικές συμβουλές όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών.

  1. Έχετε αρκετές επιλογές

Προτού αποφασίσετε, προτείνω να δείτε πολλά διαφορετικά διαμερίσματα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείτε πιο ξεκάθαρα τι είναι σημαντικό για εσάς. Αρχικά, ίσως πιστεύατε πως μια μοντέρνα κουζίνα είναι απαραίτητη για εσάς αλλά μετά την έρευνα σας, να διαπιστώσατε πως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στο ενοίκιο ενός σπιτιού με μια τέτοια κουζίνα.

Οι δυο σας μπορεί να μαλώσετε αρκετά σχετικά με το αν θέλετε σπίτι στην πόλη ή τα προάστια, αλλά στην πραγματικότητα ίσως δεν υπάρχουν πολλά καλά διαμερίσματα στην πόλη με το δικό σας budget. Eίναι επίσης πιθανό να ‘ερωτευτείτε’ ένα σπίτι τη στιγμή που θα το δείτε. Θα υπάρξουν ακόμη διαμερίσματα που θα απορρίψετε με την πρώτη ματιά αλλά ίσως βρείτε το μέρος που σας ταιριάζει ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που αναζητούσατε.

  1. Διασκεδάστε το

Η αναζήτηση σπιτιού μπορεί να είναι κουραστική, για αυτό καλό θα ήταν να διασκεδάσετε με τη διαδικασία. Φανταστείτε πως είστε διαφορετικοί χαρακτήρες σε κάθε σπίτι που βλέπετε (όχι φυσικά σε σημείο που θα μειώσει τις πιθανότητες να πάρετε το σπίτι!). Πηγαίνετε για ραντεβού μετά. Αν ο σύντροφος σου θέλει πολύ να μείνει στην πόλη, βάλε τον να οργανώσει μια μέρα όπου θα σου δείξει ‘τα καλά’ που έχει να σου προσφέρει η ζωή εκεί και στη συνέχεια, κάνε το ίδιο για να του δείξεις τη ζωή στα προάστια.

  1. Συζητήστε για τις μεγάλες αποφάσεις 

Παρ’όλες τις προσπάθειες σας, ίσως δεν μπορέσετε να συμφωνήσετε σε αυτά που θέλετε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ‘διαπραγματευτείτε’. Μελετήστε ξανά τις λίστες σας και δείτε αν κάτι απο τα ‘σημαντικά’ μπορεί να αποφευχθεί. Ίσως να είστε πρόθυμοι να αφήσετε το δεύτερο υπνοδωμάτιο για να αποκτήσετε γκαράζ.

  1. Δείτε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση

Το να βρείτε σπίτι και να κάνετε υποχωρήσεις μπορεί να είναι μια πολύ έντονη εμπειρία. Το μόνο εύκολο είναι να κολλήσετε στις λεπτομέρειες και να χάσετε την πραγματική ουσία. Προσπαθήστε να θυμάστε οτι ψάχνετε ένα μέρος για να γίνει το σπίτι σας. Είναι μια νέα περιπέτεια, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα μαζί.