Οι ημέρες των γιορτών είναι κατά κύριο λόγο ημέρες χαράς και ξεκούρασης. Έχεις χρόνο να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα και αναπόφευκτα έρχονται στο μυαλό σου τα παιδικά σου χρόνια και αναπολείς όμορφες στιγμές. Όμως, υπάρχουν άνθρωποι που αυτή την εποχή αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, όπως έντονο στρες, ανησυχία, μελαγχολία που μπορεί στο τέλος να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι διότι, ίσως, κατά τη διάρκεια των γιορτών συμβεί κάτι το οποίο θα σε βγάλει εκτός «comfort zone». Ένας χωρισμός, μία αναπάντεχη απώλεια, μια δυσκολία στη δουλειά είναι μερικοί από τους λόγους. Επίσης, πολλοί άνθρωποι, κυρίως αυτές τις μέρες, θυμούνται αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πλέον στη ζωή και αυτό τους φέρνει έντονη θλίψη.

Πώς μπορείς να μη πέσεις σε αυτή τη παγίδα, όμως;

1. Αρχικά, το πιο σημαντικό βήμα είναι να πάρεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου και να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Με αυτό το τρόπο θα βρεις τη πραγματική αιτία. Είναι σημαντικό να εντοπίσεις τους λόγους που σου προκαλούν μελαγχολία. Ίσως να είναι το πρώτο βήμα για να τους καταρρίψεις έναν έναν. 2. Προσπάθησε να απομυθοποιήσεις τα Χριστούγεννα και όσα αυτά κουβαλούν μαζί. Είναι καλό, για τη δική σου ψυχική υγεία να συνειδητοποιήσεις πως οι γιορτές δεν μπορούν να είναι ιδανικές σε όλους τους τομείς. 3. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να νιώσει χαρά μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα. Απλώς, ζήσε την κάθε στιγμή όπως και να αισθάνεσαι. 4. Μη καταπιέζεσαι στο να κάνεις πράγματα που δε θέλεις να κάνεις. Μπορείς, για παράδειγμα, αν δεν θέλεις να πας στο οικογενειακό τραπέζι, να μείνεις σπίτι με το σύντροφο σου αν αυτό επιθυμείς. 5. Μη θέτεις υψηλούς στόχους. Αν δεν καταφέρεις να πας στο ταξίδι που είχες ονειρευτεί να πας στις γιορτές, μπορείς να το προγραμματίσεις για τον καινούριο χρόνο εάν είναι εφικτό και να φροντίσεις να κάνεις κάτι διαφορετικό στο κενό πρόγραμμα που έμεινε. 6. Ανακάλυψε κάτι διαφορετικό που σε κάνει χαρούμενο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο εθελοντισμός, να επισκεφτείς κάποιον οίκο ευγηρίας. Δες πόσο όμορφα πράγματα κάνουν στο Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά». Aυτές τις μέρες είναι η καλύτερη ευκαιρία να βοηθήσεις ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται λίγη περισσότερη βοήθεια. Στο τέλος της μέρας θα ανακαλύψεις πως μόλις βρήκες έναν ακόμη τρόπο να νιώθεις καλύτερος άνθρωπος. 7. Κάνε προϋπολογισμό των χρημάτων σου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να παραμείνεις εντός budget και να κανονίσεις πως και που θα ξοδέψεις τα χρήματα σου αυτές τις μέρες. 8. Απόφυγε τις καταχρήσεις και το αλκοόλ. Συνήθως, ενισχύουν το αίσθημα της θλίψης και μπορούν να σε βγάλουν, εύκολα, εκτός ελέγχου αν βρίσκεσαι σε άσχημη συναισθηματική κατάσταση. 9. Μίλα στα αγαπημένα σου άτομα για οτιδήποτε σε προβληματίζει και σε στενοχωρεί. Μπορεί αυτό που εσύ θεωρείς πρόβλημα, να σου φανεί πολύ πιο απλό μόλις το συζητήσεις. 10. Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό εάν δεις πως δεν μπορείς να ξεπεράσεις τη θλίψη που νιώθεις. Είναι καλό να γνωρίζεις πως η κατάθλιψη που τυχόν μας πιάνει τις γιορτές είναι μια προσωρινή κατάσταση και τα συναισθήματα που νιώθουμε περνούν, συνήθως, μετά το πέρας των γιορτών.