Όσο εύκολα κι’ αν εμφανίζονται άλλο τόσο δύσκολα φεύγουν. Ο λόγος, φυσικά, για τις καφέ κηλίδες στην επιδερμίδα.

Τα αίτια εμφάνισής τους είναι πολλά και περιέχουν την έκθεση στον ήλιο, σημάδια ακμής, αλλά και ορμονικούς παράγοντες. Πρακτικά εμφανίζονται λόγω περίσσειας παραγωγής μελανίνης στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, η εμφάνιση τους είναι πιο συχνή σε σκουρότερες επιδερμίδες λόγω περισσότερης παραγωγής μελανίνης εκ φυσικού. Ακόμη, μπορεί να έχεις ακούσει τον όρο «μέλασμα» ως μια μορφή μαύρων κηλίδων. Το μέλασμα οφείλεται συνήθως σε ορμονικούς παράγοντες και η εμφάνιση του είναι πιο συμμετρική, και στις δυο μεριές του προσώπου.

Παρόμοια με τα αίτια εμφάνισής τους, οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των δερματικών δυσχρωμιών ποικίλουν.

Συγκεκριμένα, μπορείς να συνδυάσεις τη χρήση προϊόντων με θεραπείες στον αισθητικό ή τον δερματολόγο σου. Εμείς, προτείνουμε να συμβουλευτείς έναν ειδικό για να σχεδιάσετε μαζί την καταλληλότερη θεραπεία για εσένα.

Κοιτώντας τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι, η καλύτερη επιλογή είναι η συχνή και ελαφριά απολέπιση. Επίσης, κάποια από τα πιο ωφέλιμα συστατικά που μπορεί να εντάξεις στη ρουτίνα σου είναι τα εξής:

  • Βιταμίνη C
  • Μανδελικό οξύ
  • Κοτζικό οξύ ή Kojic Acid
  • Αρμπουτίνη
  • Αζελαϊκό οξύ
  • Τρανεξαμικό οξύ

Κι’ αν δεν είσαι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με την επιλογή προϊόντων με βάση τα ενεργά συστατικά τους, δες κάποιες προτάσεις μας παρακάτω:

Το προϊόν καθαρισμού

Πώς να αντιμετωπίσεις τις καφέ κηλίδες στην επιδερμίδα σου
Neostrata – Enlighten Ultra Brightening Cleanser

Ο ορός περιποίησης

Πώς να αντιμετωπίσεις τις καφέ κηλίδες στην επιδερμίδα σου2
Skincode – Brightening Total Clarity Serum

Η μάσκα περιποίησης

Πώς να αντιμετωπίσεις τις καφέ κηλίδες στην επιδερμίδα σου3
Lierac Lumilogie Even Tone Brightening Mask

Η ενυδατική

Πώς να αντιμετωπίσεις τις καφέ κηλίδες στην επιδερμίδα σου (2)

Darphin – Melaperfect Skin Tone Brightening SPF 20

Το αντηλιακό

Πώς να αντιμετωπίσεις τις καφέ κηλίδες στην επιδερμίδα σου (3)
Skincode – Alpine White Brightening Protective Shield SPF50/PA

Όσο αφορά τις θεραπείες που μπορείς να δοκιμάσεις, οι πιο αποτελεσματικές είναι οι εξής:

Χημικό peeling. Τα χημικά peelings ταιριάζουν ιδιαίτερα στις πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Δρουν απομακρύνοντας το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, αποκαλύπτοντας πιο λαμπερό και ομοιόμορφο δέρμα. Είναι καλό να αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η αυξημένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει ακόμη περισσότερο την ευαίσθητη επιδερμίδα μετά το peeling. Έτσι, είναι ιδανικά για αυτή την περίοδο που διανύουμε τώρα!

Laser. Τα lasers είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία σκούρων κηλίδων από τον ήλιο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας με laser ανάλογα με τον τύπο δέρματος και τις ανάγκες σου. Γι’ αυτό, αν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει απευθύνσου σε έναν ειδικό για σου προτείνει αυτό που σου ταιριάζει.

Δερμοαπόξεση & Microneedling. Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιεί ένα λειαντικό εργαλείο για να αφαιρέσει το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια στα σημάδια ακμής, ενώ δεν συνιστάται για άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Όμως, μια καλή εναλλακτική που μπορούν να δοκιμάσουν όλοι, είναι το microneedling. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο ενώ βελτιώνει τόσο την υφή της επιδερμίδας όσο και την εμφάνιση σημαδιών.

Παράλληλα με την αντιμετώπιση των σκούρων κηλίδων είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στην πρόληψή τους.

Φυσικά, η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι το Α και το Ω. Επιπλέον, η χρήση τοπικών αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει. Ακόμα, είναι σημαντικό να μην πειράζεις ή σπας τα σπυράκια σου αλλά να τα αφήνεις να φύγουν μόνα τους, για να μειώσεις τις πιθανότητες να αφήσουν σημάδι. Τέλος, τόσο για την αντιμετώπιση των σημαδιών στο δέρμα σου όσο και για οποιαδήποτε άλλη απορία, ξεκίνα ρωτώντας έναν ειδικό.