Αν είσαι στη φάση που η αυτοπεποίθησή σου είναι στα πατώματα, αν έχεις δοκιμάσει οποιοδήποτε γιατροσόφι ή φαρμακευτική θεραπεία για την ακμή δεν έχεις δει αποτελέσματα, δοκίμασε τη γιόγκα. Μην περιμένεις αποτελέσματα σε μια μέρα. Όμως, σε λίγους μήνες σίγουρα θα δεις το δέρμα σου να αλλάζει χάρη σε ασκήσεις οι οποίες στοχεύουν στην ορμονική ισορροπία, στον ύπνο, στη σωστή πέψη, αλλά και την καταπολέμηση του άγχους.

Αυτές είναι το κλειδί. Αναλυτικά:

1. Η γιόγκα θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τις ορμόνες σου φυσιολογικά

Οι ορμόνες είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ακμή, ειδικά όταν αυτή εντοπίζεται γύρω από το πηγούνι και τη γνάθο. Ιδανικές στάσεις για την εξισορρόπηση των ορμονών είναι οι συστροφές, η στάση της ακρίδας (locust pose), η plow pose και τα headstands. Θα παρατηρήσεις ότι οι περισσότερες από αυτές είναι αντίστροφες. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν αντιστρέφεις τη ροή του αίματος κάνεις καλό στον θυρεοειδή, την καρδιά και τους πνεύμονες. Βασικά όργανα/αδένες για την εξισορρόπηση των ορμονών.

The Adiyogini

2. Η γιόγκα θα βελτιώσει το μεταβολισμό, την πέψη και την διάθεσή σου

Στάσεις όπως το τρίγωνο, η στάση του παιδιού, staff pose (καθιστή με την πλάτη και τα πόδια ευθεία) και το περιστρεφόμενο βύθισμα (revolved lunge). Είναι ιδανικές για να βοηθήσουν στην πέψη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μια πιο φυσική διατροφή με όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη, βοηθά επίσης πολύ.

3. Η γιόγκα θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα

Με αποτέλεσμα ο καλύτερος ύπνος να επιτρέπει στις ορμόνες σου να επανέλθουν σε ισορροπία, να σε βοηθάει να χαλαρώσεις, να έχεις περισσότερη ενέργεια στη διάρκεια της μέρας και να βελτιώσεις τη συγκέντρωση, την απόδοση και τη δημιουργικότητά σου. Κάνοντας κάποιες ασκήσεις γιόγκα πριν να κοιμηθείς, όπως headstand, τρίγωνο, στήριξη στους ώμους αλλά και τη «στάση του πτώματος» ή savasana, θα σε βοηθήσουν και να κοιμηθείς καλύτερα και να ξυπνήσεις με πιο “φρέσκο” δέρμα.

4. Η γιόγκα θα σε βοηθήσει να εξισορροπήσεις τα συναισθήματά σου και να αποκτήσεις τον έλεγχο της διάθεσής σου

Τα συναισθήματα έχουν μεγάλη δύναμη και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην υγεία του σώματός σου. Τα αρνητικά συναισθήματα απορυθμίζουν τις ορμόνες, συμβάλλοντας σε βλάβες ζωτικών οργάνων και μεταβάλλοντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία και ευεξία και ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό ξεσπάσματα ακμής. Η στάση του δέντρου, του πολεμιστή Ι, η στάση της κόμπρας και αυτή του παιδιού είναι ό,τι πρέπει να κάνεις όταν έχεις ανάγκη να ανακτήσεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Ή να βελτιώσεις την κακή σου διάθεση.

5. Η γιόγκα θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος σου

Το άγχος είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν ακμή και οι πηγές του άγχους δεν είναι λίγες στη σύγχρονη καθημερινότητα. Για να το αντιμετωπίσεις, κάποιες ασκήσεις γιόγκα κατά τη διάρκεια της ημέρας (ακόμη και στη δουλειά) βοηθούν στην άμβλυνση του άγχους. Για παράδειγμα, ο χαιρετισμός του φεγγαριού, η στάση του βουνού, η στάση του σκύλου είναι μερικές από αυτές που θα σε απαλλάξουν προοδευτικά από το άγχος.

Yoga Journal

featured image: wellandgood.com