To δυναμικό στυλ ή αλλιώς “Power Dressing” είναι κυρίως συνδεδεμένο με τα αυστηρά κοστούμια και τις βάτες της δεκαετίας του ΄80. Η πραγματικότητα είναι, πως το ντύσιμο είναι ζωτικής σημασίας στην καθημερινότητα, καθώς και στην επαγγελματική μας ζωή. Από τις πρώιμες αυτοκρατορίες μέχρι τη σύγχρονη εποχή, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το δυναμικό ντύσιμο για να μεταφέρουν το μήνυμα τους. Για να φτάσουν στην επιτυχία και να επιβληθούν με την ισχύ τους.

Dazed Digital

Το βιβλίο “Dressed for Success” το 1977 ήταν το ευαγγέλιο για όσους ήθελαν να ανέλθουν στην επαγγελματική και προσωπική ζωή μέσα από κοστούμια, ταγέρ και ψηλές γόβες. Ακόμη και σήμερα, τα βασικά του μηνύματα έχουν μία ισχυρή βάση και μπορούν να αποτελέσουν την έναρξη για μία επιτυχημένη εικόνα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα “Dress for Success” μέσα στον χρόνο:

Η βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας

Μέσα στο απόλυτα αυστηρό look της εποχής της, επέβαλε τη δύναμή της και ένα ολόκληρο ενδυματολογικό στυλ. Το κατάφερε με τα μαύρα φορέματα και τα άσπρα γιακαδάκια, καθορίζοντας την ιστορία της μόδας τον 19ο αιώνα.

Marlene Dietrich

theguardian.com

Αυτή η τόσο αυτή η τόσο αινιγματική γυναίκα, με το μοναδικό ανδρόγυνο στυλ, επέβαλε τον εαυτό της δεκαετία του 30 στον ανδροκρατούμενο χώρο του κινηματογράφου της Αμερικής. Την εποχή που οι γυναίκες σταρ του σινεμά είχαν μία πολύ διαφορετική στιλιστική προσέγγιση.

Bianca Jagger

harpersbazaar.com

Όταν ο Yves Saint Laurent σχεδίασε το πρώτο γυναικείο smoking, η Bianca Jagger έγινε η εκπρόσωπος αυτού του μοναδικού look. Το εμβληματικό λευκό κοστούμι που φόρεσε στο γάμο της με τον Mick Jagger έχει καταγραφεί στην ιστορία της μόδας ως ένα από τα πιο δυναμικά outfits μέσα στο χρόνο.

Hillary Clinton

cnn.com

Τα δυναμικά μόνοχρωματικά της σύνολα και οι καθαρές γραμμές, έχουν άρρηκτα συνδεθεί με την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για εκείνη και με την πολιτική της ταυτότητα. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να αποφεύγει τα λάθη. Ταυτόχρονα κάνει σαφές το μήνυμά της και τη θέση της στον πολιτικό παγκόσμιο χάρτη.

Michelle Obama

popsugar.com

Η αγαπημένη πρώην πρώτη κυρία της Αμερικής έθεσε νέους όρους στο δυναμικό στυλ παντρεύοντας, ιδιαίτερα έξυπνα, τις δυναμικές αυστηρές γραμμές με την αβίαστη θηλυκότητά της. Το δικό της αφηγηματικό στυλ περιλαμβάνει πάντα στοιχεία αισιοδοξίας και χαράς.

Τι είναι όμως επιτυχία στον 21ο αιώνα;

Σε μία εποχή που όλα αλλάζουν, το digital innovation και το desruptive έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας. Στη σύγχρονη κουλτούρα των digital nomads και της νέας διαδικτυακής επιχειρηματικότητας, το πρότυπο της επιτυχίας και της εικόνας της, έχει αλλάξει δραματικά. Τα ταγέρ έχουν αντικατασταθεί από τα τζιν και σε κάποιο βαθμό οι γόβες από τα sneakers. Η στιλιστική ταυτότητα μπορεί να έχει άπειρες παραλλαγές και για μια ακόμη φορά σπάει τα στερεότυπα.

Τι ορίζει σήμερα το Success Styling;

Η λογική της σκληρής επαγγελματικής ζωής και της γυναίκας που ντύνεται το ρόλο του άντρα προκειμένου να ανέβει στην ιεραρχία, δεν αντιπροσωπεύει το μοντέλο του σήμερα.

Οι γυναίκες αρχίζουν να ανακαλύπτουν ότι η θηλυκότητα τους και η άνεση τους, μπορούν να αποτελούν όπλα στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Αυτό, σίγουρα έχει αλλάξει ό,τι ονομάζουμε personal branding και προσωπική αφήγηση που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Οι γυναίκες είναι πιο εξοικειωμένες με τους πολλαπλούς ρόλους, τους οποίους καλούνται να διαπραγματευτούν κάθε μέρα. Αυτό τις βοηθάει να ξαναβρούν τη νέα τους θηλυκότητα. Η Michelle Obama είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα.

fq.co.nz

Το styling και τρόπος που ντυνόμαστε είναι ένα πολύ ισχυρό storytelling

Ο τρόπος που παρουσιάζουμε τον εαυτό μας προς τα έξω λέει μία ολόκληρη ιστορία κάθε φορά. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε ποια ιστορία θέλουμε να πούμε. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας branding και να εκφράσουμε τη δική μας αφήγηση είναι καλό να έχουμε ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα.

Η επίγνωση των προσωπικών μας χαρακτηριστικών, σε συνδυασμό μετά τι θέλουμε να πετύχουμε και γιατί, είναι αυτά που θα ορίσουν το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η μαγική συνταγή και είναι μοναδική για τον καθένα.

*Η Κατερίνα Γιαννακάκη είναι Personal Stylist και βοηθάει ανθρώπους να βρουν το προσωπικό τους στυλ και να εκφράσουν αυτό που είναι μέσα από την εικόνα τους. Στις 24 Νοέμβρη διοργανώνει ένα μοναδικό Styling masterclass στη Θεσσαλονίκη. Μάθε περισσότερα.

Featured image: The Zoe Report