Μια δύσκολη συζήτηση, δεν φαίνεται τόσο δύσκολη πια. Μια προθεσμία που τείνει να λήξει, δεν είναι τόσο αγχωτική. Τα προβλήματα σχέσεων δεν είναι τόσο βασανιστικά.

Πιστεύεις πως ίσως οφείλεται στο ότι εργάζεσαι πολύ και είσαι πολύ κουρασμένη, για να ασχοληθείς. Πιθανότατα, όμως, δεν είναι αυτή η αιτία. Οι έρευνες δείχνουν ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα τονώνει τη βραχύχρονη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνει την αντιληπτική ικανότητα. Ακόμη και τις μέρες που δεν κάνεις προπόνηση – πράγμα που αποκλείει την κόπωση ως παράγοντα. Αν έχεις συνηθίσει να πιέζεις το σώμα σου με την άσκηση, αντιμετωπίζεις τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες με μεγαλύτερη στωικότητα.

Τα παραδοσιακά οφέλη της έντονης άσκησης -όπως η πρόληψη και η θεραπεία του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της υπέρτασης και της οστεοπόρωσης- είναι γνωστά. Το ισχυρότερο όφελος, όμως, μπορεί να είναι αυτό: σε μια καθημερινότητα όπου η ευκολία είναι το ζητούμενο. Η επίμονη σωματική άσκηση προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να ασκείσαι στον πόνο και τις δυσκολίες.

Δεν χρειάζεται βέβαια να κλιμακώσεις τις προπονήσεις σου ή να τρέχεις παραπάνω χιλιόμετρα, για να αποκομίσεις τα οφέλη. Μια απλή προπόνηση που σιγά σιγά ανεβάζεις το επίπεδό σου, μπορεί επίσης να αποφέρει τεράστιο κέρδος. Αυτή η ψυχολογική διάθεση του αγωνιστή μεταφέρεται και σε άλλους τομείς της ζωής σου.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν με μέτρια άσκηση

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Health Psychology αναφέρει ότι φοιτητές που από το να μην ασκούνται καθόλου, κατάφεραν να ακολουθήσουν ένα μέτριο πρόγραμμα (μόνο 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα), παρουσίασαν μείωση στο άγχος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Επιπλέον, σημείωσαν αύξηση στην τήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την ενασχόλησή τους με τις οικιακές εργασίες. Βελτιώθηκαν στη διαχείριση των οικονομικών και του τρόπου μελέτης τους. Εκτός από αυτά, μετά από δύο μήνες τακτικής άσκησης, απέδωσαν καλύτερα σε εργαστηριακές δοκιμές αυτοέλεγχου. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στην διαπίστωση ότι η άσκηση έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ικανότητα των φοιτητών να διαχειρίζονται μόνοι τον εαυτό τους.

Με απλά λόγια, πιεζόμενοι να αποδώσουν μέσω της άσκησης- λέγοντας «ναι», όταν το σώμα και το μυαλό τους έλεγε «όχι». Κατάφεραν να μένουν ψύχραιμοι, ήρεμοι και να συγκεντρώνονται ενάντια στη δυσκολία, είτε αυτό σήμαινε καλύτερη διαχείριση του άγχους, είτε λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ, είτε περισσότερο διάβασμα.

Αυτός είναι ο λόγος που η σωματική άσκηση είναι μια συνήθεια «κλειδί». Ουσιαστικά, αποτελεί μια αλλαγή σε μια περιοχή της ζωής, που επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε άλλους τομείς. Τέτοιου είδους συνήθειες είναι ισχυρές. Μεταβάλλουν την αίσθηση του εαυτού και την αίσθηση του τι είναι εφικτό να πετύχεις. Υπάρχουν παραδείγματα φιλανθρωπικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν την άσκηση, για να βοηθήσουν άστεγους να βρουν τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους. Ή ανθρώπων που πάλεψαν οδυνηρές γι αυτούς καταστάσεις, όπως διαζύγιο ή την απώλεια ενός αγαπημένου τους, με την προπόνησή τους για κάποιο μαραθώνιο.

Δεν απαιτείται να ασκείσαι με μεγάλα βάρη ή διάρκεια

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο και ενθαρρυντικό είναι ότι δεν απαιτείται να ασκείσαι με μεγάλα βάρη ή διάρκεια. Απλώς κάνε κάτι που είναι φυσικά δύσκολο για σένα, για παράδειγμα, αν δε κάνεις γυμναστική, κάνε λίγη. Δε χρειάζεται  να είσαι αθλητής ή φαν του γυμναστηρίου, για να αποκομίσεις τα πλεονεκτήματα της άσκησης.

Η άσκηση δεν είναι μόνο, για να σε βοηθήσει στην υγεία σου και σίγουρα δεν είναι μόνο για την εμφάνισή σου. Αυτό που κάνεις στο γυμναστήριο (ή στο γήπεδο, στη πισίνα κ.λπ.) σε κάνει έναν καλύτερο άνθρωπο με υψηλότερη απόδοση στην καθημερινότητα. Η αλήθεια, ίσως ακουστεί και κλισέ, είναι αυτή:  Όταν αναπτύσσεις καλή φυσική κατάσταση, αναπτύσσεις και καλή ψυχολογική κατάσταση, για να ανταπεξέλθεις στη ζωή.