Πλέον, το να είμαστε σχεδόν σε μόνιμη επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μας έχει γίνει πραγματικά πολύ εύκολο. Πέρα από το τηλέφωνο, έχουμε και τα social media που διευκολύνουν την επικοινωνία μας σε μεγάλο βαθμό. Αλλά μήπως τελικά αυτό έχει και τα μεινοκτήματά του όσον αφορά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις; Τι κάνουμε με την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων του;

Περνάμε τόσες ώρες μέσα στη μέρα έχοντας το τηλέφωνο στο χέρι μας και τον άλλον στην άκρη του χεριού μας. Μήπως όμως μας κάνει να υπεραναλύουμε την κάθε τελεία σε βαθμό τρέλας για να βεβαιωθούμε πως ο άλλος θα εκλάβει το μήνυμά μας με το σωστό τρόπο; Και πως μπορούμε να ξέρουμε τι σημαίνει ο χρόνος που κάνει για να απαντήσει;

Lost in translation

Πρόβλημα πρώτο. Εσύ τα γράφεις και φαντάζεσαι στο μυαλό σου τον τόνο της φωνής σου, το νάζι ή την αυστηρότητα αλλά πως γίνεται να είσαι σίγουρη πως έτσι θα φτάσει και στα μάτια του άλλου; Είναι πολύ εύκολο τα μηνύματα να χάσουν το νόημά τους μέσα από την οθόνη του τηλεφώνου το οποίο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. 

Από το πιο απλό εως και το πιο σύνθετο μήνυμα μπορεί να παρθεί με τον λάθος τρόπο ακόμα και αν βάλεις όλες τις φατσούλες του πληκτρολογίου. Κακά τα ψέματα, για τα πιο σημαντικά θέματα, είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποίεις άλλες μορφές επικοινωνίας: τηλέφωνο, βιντεοκλήση, ή από κοντά όπως τις καλές, παλιές εποχές. Γιατί όσο εύκολα μπορούμε να επικοινωνήσουμε σε κάποιον ένα θετικό μήνυμα με την αμεσότητα που παρέχει η οθόνη, τόσο εύκολα μπορεί να γίνει και το αντίθετο κατά λάθος. 

Απαντάει, δεν απαντάει

Πρόβλημα δεύτερο. Ναι μεν ξέρεις πως οι περισσότεροι από εμάς είναι εξαρτημένοι από το τηλέφωνό τους με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν συνέχεια με το κινητό στο χέρι. Οπότε έρχεσαι εσύ τώρα και μου λες, γιατί αργεί να απαντήσει και τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι τρία τα τινά.

Περίπτωση πρώτη

Είναι πολυάσχολος, τρέχει όλη τη μέρα και δεν έχει το χρόνο να γράφει συνέχεια στο τηλέφωνό του για να σου απαντάει αμέσως. Θέλει να έχει το χρόνο του για να σου απαντήσει για να αποφύγει τυχόν βιαστικές ή απαντήσεις που μπορεί εσύ να εκλάβεις με λάθος τρόπο όπως λέγαμε προ ολίγου. 

Περίπτωση δεύτερη

Είναι πιο alternative τύπος και δεν δέχεται να μπει και αυτός στο τριπάκι του να είναι συνέχεια στο κινητό του. Έτσι λοιπόν δεν σημαίνει κάτι το ότι καθυστερεί παρά μόνο ότι προσπαθεί να απολαμβάνει και τις απλές καθημερινές στιγμές χωρίς να τις μοιράζεται αμέσως στα social media. 

Περίπτωση τρίτη

Ναι μεν του αρέσει που μιλάτε αλλά θέλει να βάζει και ένα φρένο. Δεν θεωρεί πως στη φάση που είστε η μόνιμη επικοινωνία είναι απαραίτητη και έτσι στέλνει όποτε νιώθει (ίσως περιμένει και λίγο), ότι νιώθει να πει εκείνη τη στιγμή. 

Μη σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο σου να προσπαθείς να αναλύσεις την παραμικρή λεπτομέρεια γιατί ποτέ δεν θα καταλάβεις τι πραγματικά εννοεί κάποιος μέσα από τα μηνύματά του. Εμπιστεύσου το ένστικτοό σου και μην ξεχνάς πως η επικοινωνία και η χημεία που έχετε από κοντά είναι αυτό που έχει πραγματικά σημασία.