Πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Daniel Kahneman πήρε συνέντευξη από τον οικονομολόγο Tyler Cowen, ο βραβευμένος με Νόμπελ ψυχολόγος είπε κάτι εκπληκτικό. Ερωτηθείς από τον Cowen γιατί οι άνθρωποι δεν αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες, που τους κάνουν ευτυχισμένους, ο Kahneman απάντησε: «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι μεγιστοποιούν την ευτυχία».

Γιατί όμως κάποιος λογικός άνθρωπος δεν θα προσπαθούσε να κάνει τον εαυτό του όσο πιο ευτυχισμένο γίνεται;

 Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο είδη ευτυχίας, εξηγεί ο Kahneman. Μπορείς να κυνηγήσεις ευχάριστες εμπειρίες όπως ο χρόνος με αγαπημένα σας πρόσωπα ή αντ’ αυτού να στοχεύσεις σε ό,τι σε ικανοποιεί στη ζωή σου.

Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι το συναίσθημα που αποκτάς όταν κοιτάς πίσω μια μέρα, και νομίζεις ότι έχεις πετύχει κάτι αξιόλογο. Και ενώ αυτό το συναίσθημα της τελικής ικανοποίησης είναι εκπληκτικό, τα πράγματα που κάνουμε για να το πετύχουμε είναι συχνά δυσάρεστα.

Εν ολίγοις, ο Kahneman θεωρεί ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι προς μία ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή και το ποιον θα ακολουθήσεις εξαρτάται από τις αξίες και τις προτιμήσεις σου.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και μια τρίτη επιλογή: Μπορείς να κυνηγήσεις τη χαρά ή την ικανοποίηση ή, αν και οι δύο από αυτούς τους δρόμους σου φαίνονται δύσκολοι, μπορείς να κυνηγήσεις τον ψυχολογικό πλούτο.

pexels-rachel-claire

Βρίσκοντας τον δρόμο για μια καλή ζωή κι ευτυχισμένη ζωή

Μια ζωή με ψυχολογικό πλούτο, είναι εξ ορισμού γεμάτη «ενδιαφέρουσες εμπειρίες στις οποίες η καινοτομία ή/και η πολυπλοκότητα συνοδεύονται από βαθιές αλλαγές στην προοπτική». Για παράδειγμα η φοίτηση στο εξωτερικό είναι θεωρητικά μία ψυχολογικά πλούσια εμπειρία. Καθώς οι μαθητές-φοιτητές μαθαίνουν περισσότερα για τα έθιμα και την ιστορία μιας νέας χώρας, ενώ συχνά τους ζητείται να επανεξετάσουν τα κοινωνικά ήθη των δικών τους πολιτισμών.

Πέρα από την πρόσκαιρη αμηχανία, η φοίτηση στο εξωτερικό είναι γενικά πολύ ωραία εμπειρία, αλλά οι εμπειρίες που κάνουν τη ζωή σου ψυχολογικά πλούσια δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ευχάριστες. Στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της διαδρομής για μια καλή ζωή είναι πως δίνει στους ανθρώπους έναν τρόπο αντιμετωπίσουν κάθε αντιξοότητα.

When life gives you lemons…

Οι δυσκολίες είναι ανεπιθύμητες σε κάθε πτυχή της ζωής σου, ωστόσο είναι κι αυτές που διαμορφώνουν το χαρακτήρα και σου δίνουν την δυνατότητα να κατανοήσεις τον εαυτό σου αλλά και τον κόσμο γύρω σου καλύτερα.

Η κατανόηση της διάκρισης μεταξύ ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή μπορεί να σε βοηθήσει να αποδεχτείς τη μακροπρόθεσμη αξία των βραχυπρόθεσμων θυσιών. Η προσθήκη της φράσης «ψυχολογικός πλούτος» στο λεξιλόγιό σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αναδιαμορφώσεις τις πιο δύσκολες στιγμές, αφού θα σου επιτρέψει να τις δεις ως μάθημα.

Αυτό που σου υπενθυμίζει ο «ψυχολογικός πλούτος» είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι και επομένως το ίδιο είναι και ο ορισμός του καθενός για την καλή κι ευτυχισμένη ζωή.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως όλα είναι πιθανά μονοπάτια για μια καλή ζωή και όλοι μας ταλαντευόμαστε κάνοντας το καλύτερο δυνατό για να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ τους.