Είναι γεγονός πως η yoga έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια για τα καλά τον κόσμο του σύγχρονου wellness και φιγουράρει στα μεγαλύτερα γυμναστήρια, έχοντας πολλούς και φανατικούς «πιστούς».

Όποιος ασχολείται για κάποιο διάστημα με τον συγκεκριμένο ολιστικό τρόπο άσκησης, είναι σε θέση να αναγνωρίσει όχι μόνο τα σωματικά, αλλά κυρίως τα ψυχικά οφέλη που προσφέρει, αφού πέρα από asanas που σου δίνουν γραμμωμένους κοιλιακούς και ευλυγισία που θα ζήλευε μέχρι και η Nadia Comaneci, βασίζεται πάνω σε μια ολόκληρη φιλοσοφία, άψογα μελετημένη και προσαρμοσμένη στο σήμερα.

Η yoga, απευθύνεται σε εμένα και σε εσένα, που αναζητούμε την επαφή μας με το τώρα, το nowness, όπως συνηθίζουν να λένε οι yogis· την τέχνη δηλαδή, του να βιώνεις το παρόν με όλες σου τις αισθήσεις.

Ποια είναι τα κύρια ψυχικά οφέλη της yoga;

Τα τελευταία χρόνια, έχουν διεξαχθεί αρκετές επιστημονικές έρευνες, που στόχο τους έχουν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της yoga στην πνευματική και νοητική μας υγεία. Τα πιο σημαντικά οφέλη της, είναι τα εξής:

Καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Harvard University, η yoga βοηθάει στη ρύθμιση των αντιδράσεων μας σε στρεσογόνες καταστάσεις. Οι τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού, οι συντονισμένες asanas (θέσεις) σε συνδυασμό με τη συνειδητή αναπνοή, μας δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για να αποκριθούμε με ψυχραιμία σε καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα μας κατέβαλλαν. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας yoga, μειώνουμε την αρτηριακή μας πίεση, ρυθμίζουμε τους καρδιακούς μας παλμούς και με την πάροδο του χρόνου επιτυγχάνουμε μείωση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσαμε όλοι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Πνευματική διαύγεια

Έρευνα της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, έδειξε πως η χρόνια ενασχόληση με τη yoga ενισχύει τη δυνατότητα διαχείρισης αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Η συγκέντρωση που απαιτείται κατά της διάρκεια ενός session, βοηθάει στη διατήρηση της ιδιοδεκτικότητάς μας, της γνώσης δηλαδή, του πού βρίσκεται το σώμα μας στον χώρο και πώς κινείται σε αυτόν. Αναπτύσσοντας την ιδιοδεκτικότητά μας, έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι μας συμβαίνει την ώρα που μας συμβαίνει, χωρίς την παρουσία περιττών σκέψεων. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την τεχνική Dharana, γνωστή πρακτική συγκέντρωσης, που στοχεύει στη χαλάρωση των αισθήσεων και στο «καθάρισμα» του μυαλού.

Αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών

Είναι γνωστό πως η yoga μας διδάσκει πως το σώμα μας είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας. Μας βοηθάει να αποδεχτούμε τις ατέλειές μας, να αφουγκραστούμε την αναπνοή, τις κινήσεις μας, τις ανάγκες μας. Αρχή της, η αποδοχή του εαυτού και η σύνδεση πνεύματος και σώματος. Προκαταρκτική μελέτη, έδειξε πως άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, τα οποία παρακολουθούσαν ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα yoga για άτομα με eating disorders, κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούσαν και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το σώμα τους.

Καταπολέμηση μετατραυματικού στρες

Το μετατραυματικό στρες (Post Traumatic Stress Disorder), εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που έχουν βιώσει κάποια έντονη τραυματική εμπειρία, την οποία δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν και αναβιώνουν στη μετέπειτα ζωή τους. Σύμφωνα με την APA (American Psychology Association), η Hatha yoga συγκεκριμένα, αποδείχτηκε σωτήρια στη μείωση συμπτωμάτων Μετατραυματικού Στρες, σε περιπτώσεις ανθρώπων που είχε αποτύχει η χορήγηση ψυχοφαρμάκων.

Μπορώ να ξεκινήσω yoga χωρίς να έχω προηγούμενη επαφή με την άσκηση;

Η απάντηση είναι απλή. Φυσικά! Η yoga απευθύνεται σε όλους μας, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή τη φυσική μας κατάσταση. Θα αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου, θα έρθεις σε εις βάθος επαφή με τον εαυτό σου και τον περιβάλλοντα χώρο και αν αποφασίσεις να εξερευνήσεις το πνευματικό της κομμάτι, θα ανακαλύψεις σίγουρα κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, που ανυπομονούν να λάμψουν. Αρκεί να απευθυνθείς στον σωστό ειδικό, που θα εντοπίσει το επίπεδο αλλά και το είδος yoga που σου ταιριάζει. Τα μόνα εφόδια που χρειάζεσαι, είναι ένα mat, άνετα ρούχα και η θέληση να αλλάξεις ριζικά την καθημερινότητά σου! Namaste.

featured photo: @shanti