Έφτασε η εποχή που το bbq στο μπαλκόνι ή στον κήπο είναι ο ιδανικός τρόπος διασκέδασης. Τι καλύτερο από παρέα, μουσική και αγαπημένα φαγητά; Ακόμα και αν βρίσκεσαι ή ξεκινάς το ταξίδι σου στη διαμόρφωση του απόλυτου summer body, το bbq είναι άφοβο.

Πολλοί συνδυάζουν το bbq με λιπαρά και junk φαγητά. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αν επιλέξεις τα σωστά υλικά και προϊόντα, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι παραπάνω από ωφέλιμος για την υγεία σου. 

Αν απολαμβάνεις το bbq με τους φίλους, τους γνωστούς ή την οικογένειά σου, κάνε το συχνότερα. Εδώ θα μάθεις τους πέντε λόγους για τους οποίους αξίζει να ψήνεις στη σχάρα και πώς να ενισχύσεις την αγνότητα του φαγητού σου.

Μειώνεται το λίπος που καταναλώνεις

Σε αντίθεση με το τηγάνι, η σχάρα επιτρέπει στο φαγητό να απομακρύνει τα περιττά λίπη που σε άλλη περίπτωση απορροφούνται από το φαγητό. Έτσι, καταφέρνεις να μειώσεις την πρόσληψη λιπαρών που δεν χρειάζεσαι, για παράδειγμα από το κρέας. Για έξτρα σιγουριά ότι το bbq θα διώξει τη μέγιστη ποσότητα των λιπαρών, μπορείς να τριμάρεις το φαγητό, αφαιρώντας τα ορατά περιττά λίπη πριν το μαγείρεμα. Ύστερα άσε τη σχάρα να κάνει τα μαγικά της.

Τα λαχανικά γίνονται πιο υγιεινά και πιο νόστιμα

Επειδή αυτός ο τρόπος μαγειρέματος προσδίδει μια πιο έντονη γεύση, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα λαχανικά τους ψημένα στο bbq. Συν τοις άλλοις, χρησιμοποιείς πολύ λιγότερο λάδι από ότι θα έβαζες στα ωμά λαχανικά ή στα λαχανικά που ψήνεις στο φούρνο. Ακριβώς επειδή είναι πιο νόστιμα από μόνα τους.

Το εμφιαλωμένο αέριο αντί για κάρβουνα είναι αντι-καρκινογόνο

Επειδή το κάρβουνο έχει αποδειχθεί καρκινογόνο, πολλοί αποφεύγουν το bbq γι’ αυτόν τον λόγο. Δεν είναι ανάγκη. Υπάρχει πλέον το εμφιαλωμένο αέριο, με το οποίο μπορείς να αντικαταστήσεις τα κάρβουνα, το οποίο δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Και επιπλέον είναι πιο εύκολο να το κουμαντάρεις και να ελέγχεις τη θερμοκρασία.

Βοηθάει στην εξισορρόπηση της ποσότητας που καταναλώνεις

Καθώς η γεύση του φαγητού γίνεται πιο πλούσια στο bbq παρά με άλλους τρόπους μαγειρέματος, χορταίνεις ευκολότερα. Πολλές φορές δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από το φαγητό που τρώμε και ξεφεύγουμε από δω και από κει με λίγο ψωμάκι, ένα συνοδευτικό ή μία sauce. Με το bbq όμως, ο ουρανίσκος χαίρει απόλαυσης σε σημείο που δεν ζητά παραπάνω. Απλώς απολαμβάνεις το φαγητό σου, που είναι νόστιμο και χορταστικό, χωρίς να προσθέσεις περιττά λιπαρά και σάκχαρα, που περιέχουν τα περισσότερα συνοδευτικά. Αν πάλι είσαι τύπος που χρειάζεται οπωσδήποτε κάτι για να “σπάσει” η γεύση, υπάρχει λύση. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις ως γαρνιτούρα για τα κρέατα σκέτο γιαούρτι ή φρούτα, που προσθέτουν μια ιδιαίτερη γεύση και δροσιά.

Διατηρούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Και όμως, στη σχάρα διατηρούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που προωθείται σε τέτοιο βαθμό ο τρόπος μαγειρικής με το bbq.

featured photo: womanandhome.com