Η ψαλίδα είναι ίσως το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα με τα μαλλιά της. Δεν έχει σημασία αν έχεις μακριά, κοντά, ίσια ή σπαστά μαλλιά. Η ψαλίδα έχει πάντα τον τρόπο να κάνει την εμφάνισή της. Φυσικά, κι εμείς διαπράττουμε κάποια σοβαρά λάθη, τα οποία όπως και να το κάνουμε δεν βοηθούν και ιδιαίτερα στην πρόληψη της.

Ακόμη κι έτσι όμως, πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν κάποια μικρά tips τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις αν θέλεις να αποτρέψεις την εμφάνιση της ψαλίδας και να διατηρήσεις τα μαλλιά σου λαμπερά και υγιή. Πριν όμως από αυτό, θα ήταν ωφέλιμο να ενημερωθείς για το πώς δημιουργούνται οι σπασμένες άκρες, αλλά και για το αν μπορείς να μειώσεις την ψαλίδα.

Πώς δημιουργείται η ψαλίδα; 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία ψαλίδας. Σύμφωνα με τον Devin Toth, hairstylist στο Salon SCK, στη Νέα Υόρκη,  ένας από τους κυριότερους λόγους είναι το «επιθετικό» και «βίαιο» βούρτσισμα των μαλλιών. Ακόμη, η γενικότερη φθορά, η συχνή χρήση θερμικών εργαλείων styling, η χημική επεξεργασία (βαφή) ή και το καθημερινό λούσιμο, καταστρέφουν την επιφάνεια της τρίχας.

Μπορείς να μειώσεις την ψαλίδα;

«Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από τις σπασμένες άκρες, είναι να κόψεις τα μαλλιά σου», υποστηρίζει ο Toth. Η πρόληψη είναι το κλειδί κατά της ψαλίδας. Το συχνό κούρεμα και η χρήση των σωστών προϊόντων, μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα μαλλιά σου πλούσια και υγιή.

Πώς να εμποδίσεις την εμφάνιση της ψαλίδας

Tip No 1: Φρόντισε τα μαλλιά σου με αγάπη 

Τα μαλλιά είναι πολύ εύθραυστα και ιδιαίτερα όταν είναι βρεγμένα πρέπει να τα φροντίζεις με πολλή προσοχή. Για παράδειγμα, η χρήση μιας πετσέτας μικροϊνών μετά το λούσιμο, ο ύπνος σε μια saten μαξιλαροθήκη (για να μειωθεί η τριβή) και το βούρτσισμα με μια ειδική βούρτσα ξεμπλέγματος, είναι μικρά tips που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα μαλλιά σου δυνατά και υγιή.

SEPHORA- Tangle Teezer
   
Ψαλίδα: Πώς δημιουργείται και 4 βασικά tips για την πρόληψή της
Adélie Pengu- Scrunchies

Tip No 2: Ενυδάτωσέ τα μαλλιά σου σωστά 

Η διατήρηση της υγρασίας στις άκρες των μαλλιών, είναι το κλειδί για την πρόληψη της ψαλίδας. Η ξηρότητα αποδυναμώνει τα μαλλιά, προκαλώντας ευθραυστότητα, η οποία βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την ψαλίδα. Το παν λοιπόν, είναι η ενυδάτωση. Αναζήτησέ σαμπουάν και conditioners που καταπολεμούν τα φθαρμένα μαλλιά και χρησιμοποίησε μια μάσκα μαλλιών, καθώς η μάσκα είναι ακόμη μια θεραπεία βαθιάς περιποίησης που μπορεί να ενυδατώσει έντονα και να μειώσει το σπάσιμο στις άκρες της τρίχας.

Ψαλίδα Πώς δημιουργείται και 4 βασικά tips για την πρόληψή της φ1.
SEPHORA-OLAPLEX

Tip No 3: Προστάτευέ τα μαλλιά σου από τη θερμότητα 

Τα αγαπημένα σου θερμικά εργαλεία styling, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα μαλλιά σου. Φυσικά, όσο υψηλότερη είναι η θερμότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ζημιά που θα προκληθεί. Η προστασία με ένα καλό προστατευτικό θερμότητας πριν από από το styling, είναι υψίστης σημασίας. Κι αυτό γιατί; Γιατί τα θερμοπροστατευτικά προϊόντα  δημιουργούν ένα φράγμα το οποίο επιτρέπει στα μαλλιά να παραμένουν ασφαλή από το κάψιμο ή το στέγνωμα, ενώ παράλληλα τους προσφέρει μια γενικότερη αίσθηση λάμψης.

Ψαλίδα
Notino-Moroccanoil Protect
 

Tip No 4: Περιόρισε το συχνό λούσιμο 

Προσοχή! Περιορίζοντας το υπερβολικά συχνό λούσιμο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνεις τα μαλλιά σου να «λαδώνουν». Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα μαλλιά βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση όταν είναι βρεγμένα, ενώ και η διαδικασία του χτενίσματος, του στεγνώματος και του styling σε καθημερινή βάση, μπορεί να επιβαρύνει στον μέγιστο βαθμό την επιφάνεια της τρίχας.

Εν αντιθέσει, αν προσπαθήσεις να περιορίσεις το καθημερινό λούσιμο και εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου ένα καλό σαμπουάν και conditioner, που χαρακτηρίζονται για τα αναζωογονητικά οφέλη τους και δεν αφήνουν υπολείμματα κάνοντας τα μαλλιά να μοιάζουν λιπαρά ή αν επιλέξεις κάποιο dry shampoo, θα παρατηρήσεις κατευθείαν την αισθητή διαφορά.