Είμαι και εγώ από εκείνους τους ανθρώπους που σκέφτονται τι τους πήρε το έτος που φεύγει και τι έπεται να φέρει το επόμενο.

Δεν ξέρω αν ταυτίζεσαι, παρατηρώ όμως πως το ενδιαφέρον μονοπωλούν συζητήσεις γύρω από ευχές για να έτος καλύτερο, ή τουλάχιστον διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Είμαι από εκείνες που αγχώνονται κάτι μέρες σαν και αυτές και κάπως έτσι καταλήγω να κάνω εσωτερικό απολογισμό. Είμαι αυτές που δεν τα πάνε καλά ούτε και με τις αλλαγές. Όπου αλλαγές στη συγκεκριμένη περίπτωση, συμπλήρωσε με την αλλαγή ενός ψηφίου, βλέπεις το δύο θα γίνει και επίσημα τρία.

Το τρία το καλό, το τυχερό

Το 2022 στη δίκη μου περίπτωση συνέβησαν πολλά, κυρίως εκεί που δεν το περίμενα και ακόμα πιο συγκεκριμένα, αλλαγές που ήρθαν στην κυριολεξία για να με αλλάξουν. Εμένα, τον κόσμο τριγύρω μου και κυρίως την κοσμοθεωρία μου.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το 2022 δεν ήταν μια αδιάφορη χρονιά. Προσωπικά το ήθελα, γενικευμένα πάντα θα το επιζητώ. Γιατί η ζωή παρατηρώ πως πάντα έχει τον τρόπο της να μας μαθαίνει κάτι, κι ας μην μας το μαθαίνει πάντα έχοντας μας αγκαλιά στο κρεβάτι και κάνοντας μας χάδια στη πλάτη.

Η ζωή που λες ξέρει, κι εμείς καλό είναι να την εμπιστευόμαστε

Το 2023 για εμένα θα ξεκινήσει με μια ευχή. Πριν λίγες μέρες είπα να μην το παρακάνω για ακόμα μια χρόνια. Πριν λίγες μέρες θυμήθηκα πως κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες αποφασίζω να συγκρίνω την περσινή χρονιά με αυτή που φεύγει και ύστερα σκέφτομαι αν και του χρόνου θα καταλήξω πάλι να κάνω το ίδιο. Λίγο αργότερα πάντα σκέφτομαι αν αυτό με κάνει χαρούμενη στη διαδικασία του ή αν αποτελεί τελικά μια δίκη μου προσωπική – ψυχαναγκαστική ανάγκη.

Τελικά ναι, αποτελεί ανάγκη

Αποτελεί ανάγκη που κάπως (με) αγχώνει γιατί στην πραγματικότητα επιζητώ την ηρεμία αλλά και τους αργούς, σταθερούς ρυθμούς. Βλέπεις, δεν θέλω να φοβάμαι πια να λέω την λέξη «θέλω». Θέλω να θέλω ότι θέλω και όπως πραγματικά το θέλω.

Θέλω να εμπιστευτώ ότι έρθει που λες και ελπίζω να κάνεις και εσύ το ίδιο. Θέλω να εμπιστευτούμε ότι φύγει, ότι εμποδίσει τον δρόμο μας και κυρίως ότι μας σπρώξει να γίνουμε όλα εκείνα που προοριζόμαστε να είμαστε αλλά και να γίνουμε.

Θέλω να θέλουμε να μην προβάλουμε πάνω στο νέο έτος τεράστιους και πάμπολλους στόχους. Θέλω να αγαπάμε τους στόχους μας περισσότερο γιατί είναι δικοί μας και λιγότερο για το αν η επίτευξη τους θα είναι το μοναδικό μέλημα μας. Θέλω να παραδεχτούμε πως είναι φανταστικό το να αναμένουμε επειδή οραματιζόμαστε όλα αυτά που επιζητούμε, όμως είναι παράλληλα και εξοντωτικό οι προσδοκίες μας να μας βγάζουν εκτός γης.

Θέλω να πατάμε στη γη ρε παιδιά, κι άσε κάποιους να ισχυρίζονται πως πρόκειται για λάθος τρόπο σκέψης. Θέλω να πατάμε στη γη ενώ παράλληλα θα θέλουμε να πετάμε με το μυαλό μας. Και η καρδιά μας; Η καρδιά μας ας συνεχίσει να παίζει σαν μικρό παιδί ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να μας κατηγορεί όταν δεν θα έχουμε την διάθεση να την πηγαίνουμε βόλτα σε νέα μέρη και κυρίως σε νέους ορίζοντες.

Κάθε νέα αρχή και μια νέα πνοή

Το νέο έτος που λες, έκατσε και μου μίλησε. Το νέο έτος μου το ψιθύρισε ολοκάθαρα στο αυτί: «Κάνε μια ευχή και ύστερα ζήτα μου να σου φέρω κάτι».

Η δική μου ευχή; Το ρήμα «θέλω». Τι αποφάσισα να ζητήσω για δώρο; Ένα ακόμη «μάθημα». Ένα μάθημα που δεν με νοιάζει ακόμα κι αν θα μου γίνει πάθημα. Αρκεί να έρθει, αρκεί να μάθω κάτι καινούριο. Όπως κάθε χρόνο, όπως κάθε μέρα, όπως κάθε στιγμή, κι ας μην συμβεί συνειδητά. Κι ας μην πάρω το μάθημα μου με την πρώτη. Είναι βλέπεις που μου αρέσει να μαθαίνω, και κυρίως που θέλω να αναζητώ σε όλα το «γιατί». Τι γιατί;

Σε άλλα νέα και μάλιστα καινούργια

Η νέα αρχή αυτού του έτους όπως και κάθε χρόνο, εύχομαι να φέρει μια υπέροχη νέα πνοή στην τόσο κουρασμένη – βομβαρδισμένη από πληροφορίες κοινωνία μας. Το 2023 ωστόσο προβλέπεται να είναι μια υπέροχη χρονιά για όσους έχουν ήδη αποφασίσει πως θέλουν να ζουν υπέροχα. Βλέπεις οι νέες στιγμές που θα έρθουν, ο φωτεινός και αγαπημένος ήλιος, το φεγγάρι που κυριολεκτικά μας σαγηνεύει, οι μέρες

και οι ώρες για ακόμα μια φορά θα μείνουν εδώ αλλά παράλληλα θα αλλάξουν έτσι και αλλιώς, όπως συνηθίζεται να συμβαίνει πάντα. Κάθε στιγμή, με η χωρίς αυτή την νέα αρχή.

Θυμήσου

Η νέα χρονιά θα είναι ένα ακόμα κομμάτι σου. Η νέα χρονιά αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει, με ή χωρίς την συγκατάθεση σου. Η νέα χρονιά, η δική σου νέα χρονιά θα είναι μια ακόμη ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Μια ευκαιρία για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλει η καρδιά σου. Αλήθεια, πως θέλει;

Να ζήσεις ελπίζω και αυτό θα σου (μου) ευχηθώ! Να ζήσεις και να φερθείς τρυφερά στον εαυτό σου! Τουλάχιστον προσπάθησε γιατί σου το οφείλεις και αυτό ήταν στιγμή να γραφτεί λίγο πριν καλωσορίσουμε μαζί το νέο έτος.

Όσο για εμένα; Στην αταξία της θάλασσας και των συναισθημάτων, εκεί θα παραμείνω. Να χαζεύω τον ήλιο όσο οι στιγμές θα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μου. Και τα βράδια κάτι αντίστοιχο θα ζητήσω, να ζω τις στιγμές αρκεί οι περισσότερες να έχουν φεγγάρι. Με έναν καφέ στο χέρι, ίσως και με ένα ποτό. Αρκεί να έχω λίγο πάγο, αρκεί να μπορώ και να τον σπάω. Αρκεί να μπορώ να «δροσίζομαι» όλες εκείνες τις στιγμές που θα αισθάνομαι εγκλωβισμένη μέσα σε σκέψεις και συναισθήματα.

Εσύ όμως δεν μου είπες; Τι ποθείς περισσότερο φέτος; Ελπίζω τον εαυτό σου και όλα αυτά που σε κάνουν να νιώθεις μοναδικά καλά!

Αντίο λοιπόν 2022, κι ας μην μου αρέσουν οι αποχαιρετισμοί. Σε ευχαριστούμε για όλα τα μαθήματα, κι ας τα θεωρήσαμε πολλές φορές δεδομένα. Το πιο σημαντικό που θα κρατήσω; Το πείσμα που μου πρόσφερες. Όσο για εσένα ‘23; Δηλώνω έτοιμη και σε περιμένω φορώντας το πιο αρμονικό μου χρώμα.

Ξέρεις εσύ…