large

Πόσες φορές αναρωτήθηκες πως θα ήσουν αν είχες ένα τελείως διαφορετικό σώμα; Αν μπορούσες με ένα απλό κλικ να αλλάξεις τα πάντα πάνω σου και ειδικά τις –κατά τα πρότυπα- «μεγάλες» σου καμπύλες;

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή του παντός σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή από τα πρότυπα. Κατά την κυριολεξία ο όρος πρότυπο αναφέρεται σε ο,τιδήποτε λειτουργεί ως υπόδειγμα, ως ένα καλούπι που το ακολουθούν πολλοί και δημιουργείται κυρίως από τα εκάστοτε κοινωνικά δεδομένα.

Στην προκειμένη περίπτωση πρότυπο αποτελεί το αψεγάδιαστο κορμί ενός μοντέλου, που όλες έχουμε ονειρευτεί κάποια στιγμή, αυτό που πρωταγωνιστούσε πάντα στα εξώφυλλα ακόμα και των teen περιοδικών. Αυτό που φάνταζε ιδανικό στη «βίβλο» της Vogue! Πέρα όμως από την αίγλη που παρουσιάζει αυτό, είναι και το υγιές πρότυπο; Για να απαντήσουμε σ’αυτή την ερώτηση αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη της βιομηχανίας της μόδας, στην κυριότερη επιρροή της γυναικείας προσωπικότητας.

Παλαιότερα λοιπόν κυριαρχούσε η ιδέα του λεπτού κορμιού χωρίς ίχνος καμπύλης, του κοριτσιού που στερούνταν και θυσίαζε τα πάντα για την απόκτηση της πιο λεπτής μέσης. Κλασική επιρροή αμέτρητων σελίδων και editorials περιοδικών ή ακόμα και αμερικάνικων σειρών. Μια τάση που οδηγούσε τις μικρότερες ηλικίες ακόμη και σε νοσηρές καταστάσεις, όπως προβλήματα πρόσληψης τροφής, νευρική ανορεξία κτλ. Προβλήματα που αφορούν ακόμα και σε θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή και κοινωνικής αποδοχής.

Με την πάροδο του χρόνου όμως παρατηρούμε ότι η σύγχρονη πραγματικότητα μεταβάλλεται προς μια θετική κατεύθυνση. Και η αρχή γίνεται από την αλλαγή –ή τουλάχιστον τη μερική μεταβολή-  του είδους των προτύπων που αφορούν στον γυναικείο σωματότυπο. Σταδιακά βλέπουμε όλο και πιο πολλές γυναίκες να τονίζουν τις καμπύλες τους, να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά τους με υπερηφάνεια, χωρίς κόμπλεξ και δισταγμούς. Γυναίκες της διπλανής πόρτας αλλά και plus size μοντέλα, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και κατακτούν το runway της σύγχρονης μόδας. Εδώ η αλλαγή δεν έγκειται μόνο στο σώμα αυτό καθαυτό, αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία του πως βλέπουμε τους ανθρώπους στηριζόμενοι στην εξωτερική εμφάνιση.

Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν γνωστά μοντέλα που κατακλύζουν τα social media όπως η Barbara Ferreira, η Ashley Graham, η Iskra Lawrence κ.α. Γυναίκες που τόλμησαν να υποστηρίξουν το σώμα τους αλλά και να επηρεάσουν κι άλλες με στόχο να αγαπήσουν τον εαυτό τους έτσι όπως ακριβώς είναι. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλο και πιο γνωστά brands τοποθετούν plus size κομμάτια στις συλλογές τους, ενώ αρκετοί οίκοι μόδας προτίμησαν juicy μοντέλα ως μούσες των δημιουργιών τους στη φθινοπωρινή εβδομάδα μόδας.

Τα πρότυπα λοιπόν μπορούν να μεταβληθούν σίγουρα πάντα προς την υγιή τους μορφή. Σημαντικό είναι να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον αποδέχεσαι. Αγάπησε τις καμπύλες σου και ανάδειξε το στυλ που σε αντιπροσωπεύει. Είναι ο πιο απλός τρόπος να δείχνεις πραγματικά όμορφη.

Αργυρώ Ζυμαρά