Πολλές φορές βγάζουμε ένα σπυράκι και αναρωτιόμαστε “από που ήρθε αυτό τώρα;”, αλλά πάντα υπάρχει μία εξήγηση για όλα. Η χαρτογράφηση του πρoσώπου σε σχέση με τα σπυράκια είναι μία πολύ παλιά μέθοδος, η οποία προέρχεται από έναν συνδυασμό της Κινεζικής θεραπείας και της θεραπείας της Αγιουρβέδας. Αυτή η αρχαία επιστήμη εξηγεί πως συγκεκριμένα σημεία του προσώπου μας συνδέονται με άλλα σημεία του σώματός μας. Και για να το θέσω πιο απλά, σκεφτείτε το πρόσωπό σας ως έναν χάρτη και τα σπυράκια σας σαν Χ.

Σπυράκια σε διαφορετικές περιοχές αντιστοιχούν σε διαφορετικά προβλήματα. Οπότε με αυτό τον “χάρτη” σαν οδηγό μπορείτε να εντοπίσετε το πραγματικό πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε από τη ρίζα. Εντυπωσιακό; Επίσης, παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές απλές συμβουλές σε σχέση με το πως να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα για να αποκτήσετε ένα καθαρό δέρμα από σπυράκια!

1&2: Πεπτικό Σύστημα- Σοκολάτες και σπυράκια είναι ένας σίγουρος συνδυασμός, αλλά γενικά η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση τους στο κούτελό σας. “Καθαρίστε” τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικές τροφές, πιείτε πράσινο τσάι και πολύ νερό.

3: Συκώτι Το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά λέγεται ότι είναι ο κύριος λόγος εμφάνισης σημαδιών στην περιοχή, όπως επίσης και αλλεργική αντιδράση από κάποιο συστατικό. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε αυτή την περίπτωση για το πως να τα αντιμετωπίσετε.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε πρώτη φάση είναι να μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών. Επίσης, κάντε καθημερινά ελαφριά άσκηση και κοιμηθείτε καλά έτσι ώστε να μπορέσει το συκώτι σας να ξεκουραστεί.

4&5: Νεφρά Οποιοδήποτε σημάδι γύρω από τα μάτια συμβολίζει αφυδάτωση, ακόμα και οι μαύροι κύκλοι, για αυτό πιείτε νερό! 

6: Καρδιά Σε αυτή την περιοχή του προσώπου το δέρμα είναι γεμάτο με διεσταλμένους πόρους, για αυτό βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να βαφτείτε είναι καθαρά και ότι τα προϊόντα μακιγιάζ δεν έχουν περάσει τη ημερομηνία λήξης τους. Ακόμη ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα της βιταμίνης Β. Αποφύγετε πικάντικα φαγητά, μειώστε το κρέας και βρείτε τρόπους να μειώσετε την χοληστερίνη σας, όπως να αντικαταστήσετε τα “κακά” λιπαρά με “καλά” λιπαρά. Καλά λιπαρά περιέχει το ψάρι, το οποίο είναι πλούσιο σε Ω3 και Ω6 που περιέχονται  στο αβοκάντο και στα καρύδια. Τέλος, όσο μπορείτε να λαμβάνετε φρέσκο αέρα κάνοντας περίπατο έξω.

7&8: Νεφρά Για ακόμα μία φορά πίνετε νερό! Επίσης σταματήστε τα αναψυκτικά, τους καφέδες και το αλκοόλ αφού προκαλούν μεγαλύτερη αφυδάτωση.

9&10: Αναπνευστικό Σύστημα Εάν καπνίζετε ή έχετε αλλεργίες αυτή είναι η προβληματική περιοχή και για τις δύο περιπτώσεις. Εάν όμως δεν ανήκετε σε αυτές τις δύο κατηγορίες, τότε μην αφήνετε το σώμα σας να ζεσταθεί πολύ, καταναλώστε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, μειώστε την ζάχαρη από τη διατροφή σας και αναπνεύστε περισσότερο καθαρό αέρα. Τέλος, ίσως είναι καιρός να καθαρίστε την συσκευή του κινητού σας, αφού καθημερινά έρχεται σε επαφή με εκατομμύρια μικρόβια και ακουμπάει αρκετές φορές το πρόσωπό σας με αποτέλεσμα αυτά τα μικρόβια να μεταφέρονται.

11&12: Ορμόνες Για πολλές γυναίκες αυτή είναι η περιοχή που εκδηλώνεται το στρες και οι ορμονολογικές διαταραχές, ειδικά σε ένα συγκεκριμένο διάστημα του μήνα (όλες ξέρουμε πιο είναι αυτό). Και ενώ και οι δύο παραπάνω λόγοι είναι μερικές φορές αναπόφευκτοι, εάν κοιμάστε αρκετά, πίνετε αρκετό νερό και συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πράσινα λαχανικά μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα.

13: Στομάχι Εάν η διατροφή σας περιέχει λιπαρά φαγητά τότε ξανασκεφτείτε το και κάντε μία αντιοξειδωτική διατροφή λαμβάνοντας αρκετές φυτικές ίνες από τα τρόφιμα. Ακόμη πιείτε πράσινο τσάι το οποίο βοηθάει στην πέψη.

14: Αρρώστια Τα σπυράκια σε αυτή την περιοχή δείχνουν ότι ο οργανισμός σας παλεύει να αντιμετωπίσει κάποιο βακτήριο για να αποφύγει κάποια αρρώστια. Κάντε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να χαλαρώσει εάν δεν νιώθετε καλά και καταναλώστε πολύ νερό.

Τώρα ξέρεις ότι την επόμενη φορά που θα βγάλεις ένα σπυράκι μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο “χάρτη” του προσώπου και να καταλάβεις περισσότερα για το τι θέλει να σου πει το σώμα σου. Ο “χάρτης” είναι ένας απλός οδηγός που μπορεί να σε καθοδηγήσει στην αιτία του προβλήματος- όμως το ότι βγάλετε ένα σπυράκι ανάμεσα από τα φρύδια σου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το συκώτι σας δεν είναι καλά. Οπωσδήποτε όμως, πάντα πρέπει να συμβουλεύεσαι το γιατρό ή το δερματολόγο σου για μια πιο ακριβής διάγνωση.

Γεωργία Ανδρουλάκη

εικόνες: pinterest