Από ό,τι φαίνεται ο σκύλος σου μπορεί να “μεταμορφώνεται” σε μια πιο… τριχωτή εκδοχή σου. Σύμφωνα με έρευνα του Michigan State University που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Personality. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όχι μόνο αλλάζει η προσωπικότητα του σκύλου σου, αλλά ωριμάζει κιόλας. Ωστόσο, τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά έχουν επιρροή σε αυτή την εξέλιξη.

Για να διεξάγουν τη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγμα από 1,681 σκύλους, αλλά και τους κηδεμόνες τους. Ηλικιακά τα σκυλιά κυμαίνονταν από 1,5 βδομάδας μέχρι 16 ετών και περιλαμβάνονταν 50 διαφορετικές φυλές. Από τους κηδεμόνες ζητήθηκε να πάρουν μέρος σε μια παράλληλη έρευνα προσωπικότητας.

Τα αρχικά ευρήματα; Αρκετά προβλέψιμα

Τα κουτάβια και τα μεγαλύτερα σκυλιά φέρονται διαφορετικά. Τα εκπαιδευμένα και τα μη εκπαιδευμένα σκυλιά φέρονται διαφορετικά. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Το πραγματικό θέμα της έρευνας όμως είναι πως η προσωπικότητα των κηδεμόνων είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που φέρονταν τα σκυλιά τους. Οπότε ναι, το να πηγαίνεις τον σκύλο σου κάθε μέρα σε ένα πάρκο για κοινωνικοποίηση με άλλα ζώα θα το κάνει πιο κοινωνικό και δραστήριο. Ωστόσο, το να περνάς χρόνο μαζί του εσύ προσωπικά μπορεί να κάνει θαύματα επίσης για την προσωπικότητά του.

Ο William Chopik, Ph.D. και επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε στο PsyPost ότι: “Οι εξωστρεφείς κηδεμόνες έτειναν να έχουν σκύλους που ήταν πιο δραστήριοι και ενθουσιώδεις. Την ίδια στιγμή οι πιο ανοιχτόμυαλοι και ευσυνείδητοι κηδεμόνες είχαν σκύλους λιγότερο φοβικούς, πιο δραστήριους, αλλά και λιγότερο επιθετικούς απέναντι σε ζώα και ανθρώπους”. Τα σκυλιά νευρωτικών κηδεμόνων ήταν φοβικά και ανταποκρίνονταν λιγότερο στην εκπαίδευση.

Ο Chopik πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά που έχουμε να μάθουμε για τα κατοικίδιά μας. Αυτό γιατί συγκρίνουμε τα σκυλιά μόνο ηλικιακά. Ενώ αφήνουμε τις αλλαγές προσωπικότητας που μπορεί να προκύψουν μετά από ένα σημαντικό γεγονός, όπως για παράδειγμα η στιγμή που υιοθετούνται.

Τουλάχιστον τώρα ξέρεις γιατί ο σκύλος σου κουνάει την ουρά του όταν βλέπει φωτογραφίες του Jason Momoa.

Δες ακόμα: Εσύ ξέρεις πόσο συχνά πρέπει να πλένεις το πιάτο του σκύλου σου;


featured image: FILADENDRON