Πώς να βρεις και να τιμάς τις προσωπικές σου αξίες ακόμα και σε αβέβαιες καταστάσεις

Όταν μπαίνουμε σε διαδικασία να απαντήσουμε στην ερώτηση "τι έχω καταφέρει στη ζωή μου" τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι οι σημαντικές στιγμές που έχουμε ζήσει. Η αποφοίτηση, μία γέννηση, μία γιορτή ή κάτι σημαντικό που καταφέραμε. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι αξίες που κρύβονται πίσω από αυτές τις στιγμές είναι αυτές που μας έκαναν να τα καταφέρουμε και αυτές που θα έπρεπε να μετράμε.  Είναι αυτά τα στοιχεία που έχουμε και μας καθοδηγούν στο τι χρειαζόμαστε σε περιόδους που όλα μοιάζουν αβέβαια. Είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε και να εστιάζουμε σε αυτά ώστε να βασιστούμε στον εαυτό μας όταν τα πράγματα γύρω μας δεν πάνε καλά.

Πώς μπορείς να εντοπίσεις τις αξίες σου;

Υπάρχει μία σειρά πραγμάτων που μπορείς να κάνεις για να φτιάξεις τη λίστα των προσωπικών σου αξιών.

axies

@brookecagle

Γράψε τις 3 σημαντικότερες εμπειρίες σου

Ποιες είναι αυτές που σε γέμισαν περισσότερο στη ζωή σου; Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Ακόμα και μικρά πράγματα που έχεις πετύχει μπορεί να σου δημιούργησαν αυτή την αίσθηση επιτυχίας. Μη χρησιμοποιήσεις γεγονότα επειδή μάλλον θα έπρεπε να θεωρηθούν σημαντικά, όπως για παράδειγμα η αποφοίτησή σου. Διάλεξε αυτά που πραγματικά άξιζαν για εσένα.

Βρες τις αξίες που κρύβονται από πίσω

Κάθε μία από τις 3 εμπειρίες σου συνέβη λόγω κάποιων χαρακτηριστικών που έχεις. Για παράδειγμα, αν ένα από τα γεγονότα που σημείωσες είναι ότι κατάφερες να πάρεις δικό σου αμάξι τότε σίγουρα είσαι πειθαρχημένη, εγκρατής και προσηλωμένη στους στόχους σου. Αυτό φαίνεται από το ότι κατάφερες να μαζέψεις ένα σημαντικό ποσό και δεν το ξόδεψες σε άλλα πράγματα γιατί ήξερες τι θες και ήσουν αποφασισμένη να το αποκτήσεις. Μπορεί κάποια από τις αξίες σου να επαναλαμβάνεται σε δύο ή και στις τρεις εμπειρίες που έγραψες. Αυτό σημαίνει πως είναι μία ποιότητα που είναι πολύ έντονη στο χαρακτήρα σου.

Φτιάξε τη λίστα σου

Σημείωσε όλες τις αξίες που βρήκες και επίλεξε τις 3 με 5 πιο σημαντικές για εσένα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και 2 διαφορετικές λέξεις για να περιγράψεις το ίδιο πράγμα αλλά είναι σημαντικό να μπορείς να αντιληφθείς τη βιωματική του υπόσταση στη ζωή σου.

Δες πόσο εκφράζεις αυτές τις αξίες στη ζωή σου

Για να είσαι ψυχικά καλά θα πρέπει μέσα από τη συμπεριφορά σου να εκφράζονται οι αξίες σου. Σκέψου πόσο τις εκφράζεις και αν δεν το κάνεις αναρωτήσου γιατί συμβαίνει αυτό. Μήπως είναι οι συνθήκες στη ζωή σου τέτοιες που δεν στο επιτρέπουν; Αν ναι ίσως θελήσεις να αλλάξεις κάτι εκεί ώστε να γίνεις πιο λειτουργική στην καθημερινότητά σου. Γενικά προσπάθησε να βρεις περισσότερους τρόπους να εκφράζεσαι ούσα ο εαυτός σου και να μην "μικραίνεις" τις ποιότητες σου για να συμβιβάζεσαι σε καταστάσεις που στ' αλήθεια δεν είναι για εσένα.

Featured photo: goop.com

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.