Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο περισσότερο θέλεις να μείνεις μέσα στο σπίτι και ξεχνάς κάθε ιδέα που είχες για να πας για τρέξιμο. Είναι όμως εντάξει να αφήσεις τελείως στην άκρη την καθημερινή σου προπόνηση για να επανέλθεις από Σεπτέμβρη;

Εάν ψάχνεις για κάποιο κίνητρο που θα σε βγάλει από το σπίτι και θα σε κάνει να φορέσεις ξανά τα αθλητικά σου παπούτσια μάθε πως ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να προπονείσαι σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση.

Πώς βοηθάει όμως τη φυσική σου κατάσταση το να προπονείσαι σε υψηλότερη θερμοκρασία;

Αρχικά, η προπόνηση στη ζέστη σημαίνει ότι το σώμα σου πρέπει να εργαστεί σκληρότερα επειδή οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σου αρχίζει να προσαρμόζεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό στην εφίδρωση και διοχετεύει με καλύτερο τρόπο οξυγόνο στην καρδιά και τους μύες.

Όταν επιστρέψεις σε ένα πιο δροσερό μέρος, η ίδια προπόνηση θα είναι πιο εύκολη, επειδή το σώμα σου έχει αλλάξει και έχει προσαρμοστεί σε χειρότερες συνθήκες.

Οι ασκήσεις που βοηθάνε περισσότερο

Είναι πιο πιθανό να δεις βελτίωση στην απόδοσή σου στην αερόβια άσκηση, στο τρέξιμο και στην ποδηλασία, επειδή αυτές είναι οι ασκήσεις που επωφελούνται περισσότερο από την αυξημένη διαθεσιμότητα οξυγόνου.

Αυτό καθιστά την προπόνηση σε υψηλή θερμοκρασία ιδιαίτερα χρήσιμη για ασκήσεις αντοχής και για όσους αθλητές θέλουν να τρέχουν μεγαλύτερες αποστάσεις ή να μειώσουν τον χρόνο τους.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πιέσεις το σώμα και τον οργανισμό σου.

Εννοείται πως εάν νιώσεις δυσφορία πρέπει να σταματήσεις κάθε μορφή άσκησης. Για να σε βοηθήσουμε, θα δεις παρακάτω τις βασικές συμβουλές και τι πρέπει να προσέξεις εάν έχεις αποφασίσει να ασκηθείς ακόμα και τώρα που η θερμοκρασία είναι υψηλή.

  • Εάν πας για τρέξιμο βρες μια διαδρομή που να μην είναι 100% στον ήλιο αλλά να έχει και σκιερά σημεία
  • Φόρα τα κατάλληλα ρούχα τα οποία ναι μεν να σε προστατεύουν από τη ζέστη αλλά να αφήνουν το σώμα σου να αναπνέει
  • Προστάτευσε τα μάτια σου φορώντας γυαλιά ηλίου και φυσικά το δέρμα σου φορώντας πάντα αντηλιακό
  • Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου δροσερό νερό και να ενυδατώνεσαι συνέχεια κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Κάνε πιο συχνά διαλείμματα από ότι έχεις συνηθίσει να κάνεις για να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεκουράζεται και να ρίχνει ρυθμούς

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Exercise snacking: μπορεί ένα πεντάλεπτο workout να κάνει τη διαφορά;