Καθώς η μέρα μετατρέπεται σε νύχτα, το εσωτερικό ρολόι μας ενημερώνει τα κύτταρα του σώματος για την αλλαγή. Έτσι, το πρωί ακούν κατά βάση προστατευτική δράση από εξωτερικούς παράγοντες ενώ το βράδυ επιδιορθωτική.

Έτσι, η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας είναι και μια ευκαιρία για να ενισχύσεις τη δράση των κυττάρων του δέρματος. Γι’ αυτό και χρειάζεται να αλλάζει ελαφρώς από το πρωί στο βράδυ.

Πρωινή περιποίηση

Κατά τη διάρκεια της μέρας, το δέρμα μας μάχεται κατά διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η ρύπανση, το στρες και οι αλλαγές θερμοκρασίας. Γι’ αυτό, η πρωινή ρουτίνα περιποίησης χρειάζεται να το προετοιμάζει κατάλληλα.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, τα κύτταρα βρίσκονται σε “λειτουργία προστασίας”, παράγοντας λιπίδια για την ενίσχυση του δερματικού φραγμού. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις τη δράση τους είναι χρησιμοποιώντας ορούς πλούσιους σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C.

Τα προϊόντα αυτά θα ενισχύσουν το δερματικό φραγμό και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Παράλληλα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς πιο έντονα προϊόντα, όπως κάποια οξέα, που μπορεί να αποδυναμώσουν το δερματικό φραγμό το βράδυ.

Ακόμη, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα ήπιο, ενυδατικό καθαριστικό για να απομακρύνεις τα υπολείμματα προϊόντων και τα βακτήρια που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνέχισε με τα αγαπημένα σου προϊόντα, με στόχο την ενυδάτωση και προστασία του δέρματος. Φυσικά, κάθε σωστή πρωινή ρουτίνα περιποίησης ολοκληρώνεται με ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Cerave – Hydrating Cleanser

The INKEY List – 15% Vitamin C And EGF Brightening Serum

La Roche Posay – Pure Vitamin C10

Βραδινή περιποίηση

Μια καλή βραδινή ρουτίνα περιποίησης μπορεί να ενισχύσει τις νυχτερινές τελετουργίες αναζωογόνησης του δέρματος και να σε κάνει να ξυπνήσεις με απίστευτα λαμπερή, νεανική επιδερμίδα. Ο λόγος είναι επειδή η φυσική αναγέννηση του δέρματος κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το βράδυ είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσεις τα πιο έντονα προϊόντα με ενεργά συστατικά, όπως η ρετινόλη. Ουσιαστικά, η ρετινόλη ενισχύει την παραγωγή πρωτεϊνών για να βοηθήσει με την πυκνότητα του δέρματος και τις ρυτίδες, κάτι που ήδη συμβαίνει το βράδυ. Έτσι, το δέρμα θα ωφεληθεί πολύ περισσότερο αφού βρίσκεται ήδη σε κατάσταση επιδιόρθωσης.

Επίσης, το βράδυ συχνά αισθανόμαστε πιο ξηρό το δέρμα μας. Αυτό οφείλεται στο ότι καθώς η μέρα μετατρέπεται σε νύχτα, ελαττώνεται η παραγωγή λιπιδίων στο δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ, το PH του δέρματος αυξάνεται, ο επιδερμικός φραγμός αποδυναμώνεται, η ροή του αίματος αυξάνεται και η παραγωγή σμήγματος μειώνεται. Έτσι, η βραδινή περιποίηση μας πρέπει να υποστηρίζει αυτές τις αλλαγές.

Γι’ αυτό και το βράδυ, είναι καλό να χρησιμοποιούμε πιο πλούσια, ενυδατικά προϊόντα. Αυτά όχι μόνο θα κλειδώσουν την υγρασία όσο κοιμάσαι αλλά θα καταπολεμήσουν τυχόν ξηρότητα που προκαλείται από τη χρήση ρετινόλης.

The Ordinary – Retinol 1% In Squalane Anti-Aging Serum

Estée Lauder – Advanced Night Repair Synchronized Multi-Recovery Complex

Sunday Riley – Luna Sleeping Night Oil