Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον Δεκέμβρη, έναν μήνα που συγχέεται με τη γιορτινή περίοδο, τα Χριστούγεννα, μια λαμπερή γιορτή, που λειτουργεί κάθε χρόνο ως μια υπέροχη αφορμή για χαρά, χαλάρωση και όμορφες στιγμές με όσους αγαπάμε. Αυτό είναι η πρώτη εικόνα που θα σκεφτούν οι περισσότεροι αν τους ρωτήσεις πώς περνούν το τέλος του έτους.

Κι όμως, αν εστιάσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια σε αυτή την περίοδο, θα διαπιστώσουμε ότι συμβαίνουν κι άλλα, όχι τόσο ευχάριστα πράγματα μέχρι να φτάσουμε στις πολυπόθητες γιορτές.

Για παράδειγμα, για να μπορέσουμε να λείψουμε από τη δουλειά, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει κάποιες εργασίες. Πιθανότατα, επομένως, δουλεύουμε πιο σκληρά αυτή την περίοδο για να τελειώσουμε έγκαιρα με τις υποχρεώσεις μας.

Επιπλέον, γιορτές σημαίνουν και αυξημένα έξοδα. Δώρα, δείπνα, όλα είναι μέρος ενός πολυέξοδου μενού, που συχνά μας αγχώνει. Και τέλος, όλες αυτές οι κοινωνικές εκδηλώσεις των γιορτών συνοδεύονται από μια επιπρόσθετη κόπωση.

Ορισμένοι έρχονται, επίσης, αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό. Άλλοι νιώθουν πιο έντονα από κάθε άλλη περίοδο τη μοναξιά, ενώ κάποιοι επιβαρύνονται ψυχολογικά μετά τον απολογισμό που κάνουν για τη χρονιά που πέρασε.

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας της MetLife, σύμφωνα με την οποία για το 42% των ερωτηθέντων, ο Δεκέμβριος είναι ο πιο αγχωτικός μήνας του χρόνου.

Με άλλα λόγια, αυτή η περίοδος φέρνει στην επιφάνεια συσσωρευμένη πίεση, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πραγματικά εξουθενωμένοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Ειδικοί αποκαλύπτουν στο stylist.co.uk έξυπνες πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να απελευθερώσουμε το στρες και να νιώσουμε καλύτερα αυτή την ιδιαίτερη περίοδο του χρόνου:

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

«Το να βρίσκεις χρόνο για τα πράγματα που απολαμβάνεις είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη και παραγωγική ζωή», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Desirée Silverstone. «Πολύ συχνά, οι άνθρωποι αφήνουν τη δουλειά να τους απορροφήσει εντελώς, χωρίς να δημιουργούν χρόνο για διασκέδαση ή χαλάρωση. Είναι σημαντικό να αφιερώνεις έστω και λίγο χρόνο κάθε μέρα στον εαυτό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρείς την ενέργειά σου όλη την ημέρα». Σε αυτό το χρόνο, κάνε πράγματα που θα σε ευχαριστήσουν. Φρόντισε να προγραμματίσεις αυτές τις δραστηριότητες, εάν αυτό θα σε βοηθήσει να τις τηρήσεις.

Μίλα γι’ αυτά που σε απασχολούν

Το να μιλήσεις για όσα σε απασχολούν και σε αγχώνουν μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις ακριβώς από πού προέρχονται οι πιέσεις και πώς μπορείς να μειώσεις το φορτίο. Ίσως το τέλος της χρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσεις ανοιχτά σε ανθρώπους που σε επηρεάζουν αρνητικά με κάποιο τρόπο για το πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι.

Μη σταματάς να κινείσαι

Η ρουτίνα της σωματικής σου άσκησης είναι σχεδόν σίγουρα το πρώτο πράγμα που παραμελείς όταν αισθάνεσαι εξουθένωση. Ωστόσο, σύμφωνα με την σύμβουλο Emma Roberts, το να διατηρήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή «είναι δύο από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία».

Ακόμη και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά, σημειώνει η ίδια.

Κοινωνικοποιήσου…αλλά μη το παρακάνεις

Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονη κοινωνικοποίηση. Μεγάλα οικογενειακά τραπέζια και έξοδοι με φίλους γεμίζουν τις μέρες των γιορτών. Ωστόσο, αν αισθάνεσαι εξάντληση, το να τηρήσεις ένα πιεσμένο πρόγραμμα εξόδων μπορεί να σε ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο. Αν, λοιπόν, νιώθεις ότι το σώμα σου ζητά ξεκούραση, μη το πιέζεις και άφησέ το να χαλαρώσει. Η ουσία των γιορτινών ημερών είναι να ασχοληθείς με πράγματα που σε χαλαρώνουν πραγματικά.

Μην ξεχνάς να αναπνέεις

Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, όμως οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά τις στιγμές που αισθάνεσαι εξάντληση. Κάνε βαθιές εισπνοές και περίμενε λίγο πριν εκπνεύσεις αργά. Εστίασε τη σκέψη σου στο τώρα και αναλογίσου τι σε κάνει να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Μερικές επαναλήψεις θα σε αποφορτίσουν και θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις την ημέρα σου με άλλη διάθεση.