Λίγο πριν την απονομή των κορυφαίων βραβείων ομορφιάς Prix de Beauté που ανακοινώνονται στις 10 Νοεμβρίου, σε προσκαλούμε να ρίξεις μια ματιά τα top προϊόντα της χρονιάς μέσα από τις 14 θεματικές κατηγορίες της shortlist Prix de Beauté 2021. Η Προέδρος των Prix de Beauté και Σύμβουλος Ομορφιάς του Beauté Magazine, Έφη Μπελέ μοιράζεται τις σκέψεις της για την ταυτότητα και για το εξελισσόμενο όραμα του πλέον αξιόπιστου Διαγωνισμού Προϊόντων Ομορφιάς στην Ελλάδα.

“Τίποτα δεν είναι μόνιμο, παρά μόνο οι αλλαγές”

“Με αυτή την εμβληματική φράση του Ηράκλειτου και σ’ ένα κάπως… φιλοσοφικό mood, κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή για 21η συνεχόμενη χρονιά, να γράψω το σημείωμά μου για τα Prix de Beauté 2021. Και όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος έχω ένα memory flash εκείνης της παρθενικής διοργάνωσης του 2000. Όταν τα συναισθήματά μου πήγαιναν από το ένα άκρο στο άλλο, σαν το εκκρεμές. Από τη μια άκρη ήταν ο ενθουσιασμός μου, που έβλεπα να υλοποιείται, με τη συνεργασία του Beauté, η ιδέα μου για ένα Διαγωνισμό Ομορφιάς, που θα είχε ως βασικό και σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο, την ποιότητα, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Από την άλλη άκρη, είχα τεράστια αγωνία για το αν θα μπορούσε η ιδέα μου αυτή να αποκτήσει καλές ρίζες και να ανθίσει.”

Μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία!

“Τολμώ να πω πως φέτος, που το «παιδί» μου αυτό μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της διαδρομής του, πως είμαι πια σίγουρη ότι είναι σε καλό δρόμο! Στην πορεία του έχουμε περάσει πολλές ωραίες στιγμές. Εύκολες και δύσκολες χρονιές, ακριβώς επειδή «Τίποτα δεν είναι μόνιμο, παρά μόνο οι αλλαγές». Και είναι αλήθεια ότι άλλαξαν πολλά. Τα περισσότερα άλλαξαν για το καλό. Ο θεσμός των Prix de Beauté εδώ και πολλά χρόνια είναι υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων, δηλαδή του επίσημου φορέα του χώρου της Ομορφιάς. Παράλληλα οι έρευνες κοινού και ειδικών, που διεξάγει κάθε χρόνο η εταιρεία Focus Bari δεν έπαψαν να αναβαθμίζονται για να διασφαλίζουν, με όλο και πιο αυστηρό τρόπο, την αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και διαφάνεια των αποτελεσμάτων.

Διότι, ένα πράγμα που σίγουρα δεν άλλαξε είναι η βασική φιλοσοφία του Διαγωνισμού: να παρουσιάζει στην ελληνική αγορά τα αξιόλογα νέα λανσαρίσματα –όπως και κάποια διαχρονικά προϊόντα που αντέχουν στον χρόνο– με σταθερά κριτήρια την καινοτομία, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα.”

Η νέα κανονικότητα αλλάζει τις ισορροπίες στον κλάδο της ομορφιάς

“Υπήρξε όμως και μια τεράστια αλλαγή, μόλις πριν από δύο χρόνια σχεδόν, που διαμόρφωσε με πρωτοφανή τρόπο τη ζωή όλων μας. Εννοώ φυσικά τη πανδημία covid, που επηρέασε όλο τον πλανήτη.

Ξαφνικά, κλειστήκαμε στα σπίτια μας. Τα λατρεμένα μας φλογερά κραγιόν και τα blush κρύφτηκαν κάτω από τις μάσκες και βρεθήκαμε να μετράμε τις συνέπειες. Στον τομέα της ομορφιάς λόγου χάρη, η οικονομική αστάθεια οδήγησε την κατηγορία της επιλεκτικής σε μεγάλο μαρασμό. Από την άλλη, η ανάγκη για το νέο, το «καθαρό» και το υγιές ενίσχυσε πολύ σημαντικά την κατηγορία των καλλυντικών του φαρμακείου, καθώς και την εδραιωμένη «πράσινη» τάση των τελευταίων ετών, δημιουργώντας και τις δυο νέες φετινές κατηγορίες μας. Την κατηγορία Green και την ξεχωριστή κατηγορία Clean Beauty όπου συμμετέχει προϊόν, σειρά ή το concept ενός brand γενικά.

Τέλος, μια καινοτομία που μας κάνει να αισιοδοξούμε, είναι η εμφάνιση πολλών νέων, αξιόλογων ελληνικών εταιρειών καλλυντικών. Εύχομαι το 2022 να λάμπει εκτυφλωτικό το μακιγιάζ μας χωρίς μάσκες!”

Το κείμενο της Πρόεδρου των Prix de Beauté και συμβούλου ομορφιάς του Beauté Magazine, Έφης Μπελέ, δημοσιεύεται στο Beauté Οκτωβρίου. Ξεφύλλισε το τεύχος online κάνοντας click εδώ.