Όποια κι αν είναι η σχέση σου με το μακιγιάζ, ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς primer και ενυδατική με συνέπεια. Εάν ελπίζεις σε μια άψογη επιδερμίδα, και τα δύο προϊόντα είναι απαραίτητα. Ωστόσο, μπορεί να μην είσαι σίγουρη για το ποιο να χρησιμοποιήσεις πρώτο.

Παρόλο που υπάρχει ευελιξία για την εφαρμογή προϊόντων στη ρουτίνα σου, αυτό δεν ισχύει για αυτές τις δύο περιπτώσεις. Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το κείμενο για να λύσεις κάθε απορία σχετικά με το ποιο από τα δυο προηγείται.

Είναι το primer ίδιο με την ενυδατική κρέμα;

Από πολλούς θεωρείται ότι το primer και η ενυδατική κρέμα, είναι το ίδιο και το ένα μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο. Ωστόσο, και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν βασικές διαφορές και σκοπούς για το δέρμα. Το primer είναι ένα προϊόν μακιγιάζ που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στο μακιγιάζ μια ομοιόμορφη βάση για μια ομαλή εφαρμογή και να το βοηθήσει να διαρκέσει περισσότερο. Ο καλύτερος τρόπος να σκεφτείς το primer, είναι ως φράγμα για το δέρμα σου και τα προϊόντα μακιγιάζ σου. Ανάλογα με τη φόρμουλα, μπορεί να προσθέσει ένα ματ αποτέλεσμα ή να ενισχύσει το δέρμα με υγρασία για να βοηθήσει το μακιγιάζ σου να έχει διάρκεια.

Από την άλλη πλευρά, η ενυδατική κρέμα είναι ένα προϊόν skincare που έχει σχεδιαστεί για να ενυδατώνει το δέρμα. Όπως και τα primers, οι ενυδατικές κρέμες διατίθενται σε πληθώρα τύπων σχεδιασμένων ειδικά για διαφορετικούς τύπους δέρματος. Είτε έχεις υπερβολική λιπαρότητα, ξηρό δέρμα ή θαμπή επιδερμίδα, μια ενυδατική κρέμα παρέχει τη σωστή φροντίδα και μπορεί να αντιμετωπίσει άλλα ζητήματα που θα προκύψουν.

Πρέπει να τοποθετείς primer ή ενυδατική κρέμα πρώτα;

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει πάντα να εφαρμόζεις ενυδατική κρέμα πριν φτάσεις στο primer.  Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο σκοπός μιας ενυδατικής κρέμας είναι να κλειδώσει την υγρασία στο δέρμα σου και να απωθήσει την ξηρότητα. Εάν εφαρμόσεις πρώτα το primer, διατρέχεις τον κίνδυνο ξηρότητας. Δεδομένου ότι τα primers δεν είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν στο δέρμα υγρασία, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του μακιγιάζ σου εάν δεν χρησιμοποιείται σωστά, κάτι που σίγουρα δε θέλεις.

Ένας εύκολος τρόπος για να θυμάσαι τη σωστή σειρά είναι να διαχωρίσεις τα προϊόντα σου σε δύο ξεχωριστές ρουτίνες. Η ενυδατική κρέμα (ή το αντηλιακό) πρέπει πάντα να είναι το τελευταίο βήμα στη skincare ρουτίνα. Το primer πρέπει πάντα να είναι το πρώτο βήμα στη ρουτίνα του μακιγιάζ σου.

Πως θα τα χρησιμοποιήσεις σωστά

Τώρα που έχεις μια απάντηση σχετικά με το αν θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσεις primer ή ενυδατική κρέμα, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσεις τις γνώσεις σου! Ακολούθησε αυτήν τη ρουτίνα βήμα προς βήμα.

#1 Καθάρισε το δέρμα σου

Προτού φτάσεις στην ενυδατική κρέμα, είναι σημαντικό το δέρμα σου να είναι ωραίο και καθαρό. Σε τελική ανάλυση, δεν θέλεις να ενυδατώσεις το πρόσωπό σου με βρωμιά, λιπαρότητα και ακαθαρσίες ακόμα στην επιφάνεια του δέρματός σου. Ξεκίνησε λοιπόν με έναν καθαρισμό.

#2 Ώρα για απολέπιση

Μόλις το δέρμα σου καθαριστεί, ήρθε η ώρα να κάνεις απολέπιση. Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος για να δώσει στο πρόσωπό σου μια υγιή και αναζωογονητική λάμψη. Άλειψε μια μικρή ποσότητα προϊόντος απολέπισης σε καθαρό, ξηρό δέρμα, φροντίζοντας να αποφύγεις την περιοχή των ματιών. Κάνε μασάζ σε όλο το πρόσωπο απαλά, ξέπλυνε καλά και στέγνωσε το.

Θυμήσου ότι η απολέπιση δεν είναι ίδια για όλα τα δέρματα. Κάποια αντέχουν την καθημερινή απολέπιση, κάποια άλλα όχι. Προσάρμοσε αυτό το βήμα στις ανάγκες του δικού σου.

#3 Η σειρά της ενυδατικής κρέμας

Τώρα είναι η στιγμή να εφαρμόσεις την ενυδατική κρέμα που έχεις επιλέξει και ταιριάζει στις ανάγκες του δέρματος σου.

#4 Prime, prime, prime

Επόμενο βήμα; Φυσικά, η εφαρμογή primer μακιγιάζ! Θα διασφαλίσει ότι το μακιγιάζ σου εφαρμόζεται ομαλά και παραμένει στη θέση του. Υπάρχουν διάφορα είδη primer, οπότε σιγουρέψου ότι διάλεξες αυτό που σου ταιριάζει.

Τι είναι το ενυδατικό primer;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα primers διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα τύπων και προσφέρουν πολλά οφέλη. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές δεν είναι άλλη από ένα ενυδατικό primer. Αυτή η βάση ομορφιάς λειτουργεί για να παρέχει στο δέρμα μια επιπλέον ώθηση ενυδάτωσης ενώ προετοιμάζει το πρόσωπό σου για την εφαρμογή μακιγιάζ. Συνήθως χρησιμοποιείται από άτομα με εξαιρετικά ξηρό δέρμα που έχουν προβλήματα με το μακιγιάζ, εφιστώντας την προσοχή στα ξηρά σημεία τους.

Μπορείς να επιλέξεις primers σε κρεμώδη ή υγρή μορφή ακόμα και σε λάδι, ανάλογα με το τι ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου. Λάβε υπόψη, ωστόσο, ότι το ενυδατικό primer δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την ενυδατική σου κρέμα. Σκέψου το ως πρόσθετη υγρασία και όχι η μόνη πηγή υγρασίας που χρειάζεται το δέρμα σου.

featured photo: Unsplash.com/@laurachouette