Όταν ο F. Scott Fitzgerald περιέγραφε τα 1920s κι εμείς τα διαβάζαμε, ελπίζαμε ότι και τα 2020s θα είναι κάτι αντίστοιχο. Μπορεί να μην ξεκινήσαμε καλά, βέβαια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μέσα στην υπόλοιπη δεκαετία. Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ ήταν και είναι μέχρι σήμερα ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και ισχυρά βιβλία για το Αμερικανικό Όνειρο. Στο τέλος, όμως, αυτής της χρονιάς λήγουν τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του μεγάλου συγγραφέα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ενώ μέχρι τώρα όλες οι μεταφορές στην οθόνη και οποιαδήποτε άλλη χρήση της ιστορίας γινόταν με μεγάλη σύνεση και προσοχή, από την 1η Ιανουρίου 2021, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ιστορία με οποιονδήποτε τρόπο. Από νέες εκδόσεις, διασκευές μέχρι και μιούζικαλ, δε θα υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Αυτήν την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε και ο συγγραφέας Michael Farris Smith και αποφάσισε να γράψει ένα prequel του Υπέροχου Γκάτσμπυ.

Το 2021 θα διαβάσουμε το prequel του Υπέροχου Γκάτσμπυ
amazon.com

Το νέο του βιβλίο θα ονομάζεται “Nick” και θα αφηγείται τη ζωή του Nick Carraway προτού αυτός φτάσει στο West Egg. Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα speakeasy μπαρ της Νέας Ορλεάνης κι από εκεί στο Long Island και όσα ακολούθησαν. Για τον συγγραφέα, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ιστορία αυτού του αφηγητή, μιας και στο βιβλίο του Fitzgerald αποκαλύπτει πολύ λίγα για τον εαυτό του. Στην προσπάθεια του να μάθει ο ίδιος όσο καλύτερα γίνεται τον φίλο και γείτονά του, Jay Gatsby, αφήνεται και ξεχνά για λίγο τον εαυτό του. O Michael Farris Smith αναφέρει χαρακτηριστικά:

Πάντα με έλκυε ο Nick Carraway σαν χαρακτήρας. Τα συναισθήματα του καθώς πλησίαζε την δεκαετία των 30 και η δεκαετία της αβεβαιότητας που προηγήθηκε για εκείνον πάντα άγγιζαν τα δικά μου συναισθήματα όταν ήμουν κι εγώ στην ίδια ηλικία. […] Διαβάζοντας τον Υπέροχο Γκάτσμπυ δε μπορούσα παρά να δημιουργήσω μία συγκεκριμένη εικόνα για εκείνον. Και ήξερα ότι αυτήν την εικόνα έπρεπε να τη μεταφέρω στο χαρτί.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 5 Ιανουρίου 2021, λίγες μέρες αφού λήξουν τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του Fitzgerald. H δισέγγονή του, Blake Hazard, δήλωσε πως είναι αρκετά αισιόδοξη για το “επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου”. Περιμένει μάλιστα με ενθουσιασμό να δει πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία και τι είδους μορφές θα πάρει στο μέλλον.

Πηγή: townandcountrymag.com