Μπορεί το preppy style να παραμένει αδρανές για κάποιες περιόδους, ωστόσο έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι πάντα επιστέφει στο επίκεντρο των επιλογών μας. Γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο; Γιατί το preppy style αποτελεί κάτι βαθύτερο από μια απλή τάση στη βιομηχανία της μόδας. Θα λέγαμε ότι αντικατοπτρίζει μια ολόκληρη φιλοσοφία. Μια κουλτούρα η οποία μπορεί να εντοπισθεί σε κάθε φάσμα της καθημερινότητάς μας.

Παρά το γεγονός ότι εν έτει 2021 το preppy style παραπέμπει ίσως σε μια πιο συντηρητική και «καθώς πρέπει» αισθητική, η ιστορία του είναι αρκετά διαφοροποιημένη.

Πιο συγκεκριμένα, το preppy είναι η πεμπτουσία του κλασσικού αμερικανικού style και αναπτύχθηκε στα preparatory schools, aka τα πρώτα ιδιωτικά σχολεία που προετοίμαζαν αρχικά τους γιους των εύπορων κοινωνικών στρωμάτων για το πανεπιστήμιο.

To preppy style ή αλλιώς το look του Ivy League, όπως ήταν αρχικά γνωστό, γεννήθηκε στα κολλέγια τη δεκαετία του 1920

Αν ανατρέξουμε πίσω στον χρόνο, θα παρατηρήσουμε ότι αυτή η αισθητική της «κολλεγιακής» μόδας, άρχισε να διαμορφώνεται ως ένα είδος επανάστασης και απάντησης των μαθητών να ντυθούν πιο άνετα από την τότε επικρατούσα τάση, διαμορφώνοντας τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα. Πουκάμισα, σακάκια με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, γραβάτες, βερμούδες, loafers και πολλά ακόμη στοιχεία, συνέθεταν τον μοναδικό καμβά των preppy εμφανίσεων.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by erika lima (@eriikalima)

Φυσικά, η υπέρογκη δύναμη του preppy style δεν παρέμεινε περιορισμένη στο πανεπιστημιακό περιβάλλον. Αντιθέτως, μια δεκαετία αργότερα, η preppy φιλοσοφία εδραιώθηκε στη βιομηχανία της μόδας. Ο λόγος; Ίσως το γεγονός ότι κάθε brand συνειδητοποίησε αμέσως την εμπορική διάσταση της συγκεκριμένης εμφάνισης. Μετά το πανεπιστήμιο λοιπόν, ακολούθησε και ο χώρος της εργασίας.

Η εταιρεία Brooks Brothers έγινε συνώνυμο του στυλ, παρουσιάζοντας διαφορετικές κατευθύνσεις της γραβάτας, βασικό στοιχείο μιας preppy εμφάνισης. Ακόμη, η εταιρεία J. Press, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα το 1902, έκανε μια συνειδητή προσπάθεια να «σπάσει» τις τάσεις και να παραμείνει πιστή στη βελτιωμένη, ελαφρώς τσαλακωμένη κομψότητα του preppy style.

H εξέλιξη της preppy φιλοσοφίας 

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Nanat Charoonrak (@oaknn)

Στα τέλη του ’60, το preppy style εξελίχθηκε σε φιλοσοφία με στόχο να «αγκαλιάσει» την ατομικότητα και τη μοναδικότητα του ατόμου. Πολυτελείς οίκοι μόδας όπως οι Ralph Lauren και Τommy Hilfiger εκθείασαν την αισθητική του, χρησιμοποιώντας περισσότερο εξιδανικευμένες εικόνες.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι μετενσαρκώσεις του preppy style μας προσφέρουν την ίδια φιλοδοξία. Ιδιαίτερα, στον απόηχο της πανδημίας Covid-19 η έλξη από κάτι οικείο και άνετο είναι αναμφισβήτητη. Ίσως αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η συγκεκριμένη αισθητική παραμένει στο επίκεντρο των επιλογών μας. Σίγουρα, η σημερινή εκδοχή του μας κατευθύνει σε μια διαφορετική και πιο cool προσέγγιση, ωστόσο το preppy style δεν θα σταματήσει ποτέ να εκπέμπει τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής.