«Πρέπει να μιλήσουμε». Μουσική αγωνίας. Κοντινό στον τρόμο στο πρόσωπο. Όλοι έχουμε βρεθεί και στη μία αλλά και στην άλλη μεριά της φράσης. Άρα ξέρουμε τα συναισθήματα και των δύο πλευρών.

Η αβεβαιότητα που προκαλεί αυτή η φράση μπορεί να προκαλέσει άγχος, καθώς πολλοί από εμάς ανησυχούμε για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μερικές φορές είναι δύσκολο όμως να βρεις τι να πεις εκτός από το “πρέπει να μιλήσουμε”. Και το χειρότερο όλων είναι το ‘’πρέπει να μιλήσουμε’’, το οποίο λαμβάνεις μέσω sms.

Μάλιστα μια έρευνα του 2018 σε 500 millennials κατέληξε ότι το 69% των ανθρώπων έλαβαν με γραπτό μήνυμα τη φράση αυτή η οποία οδήγησε τελικά σε χωρισμό, παρόλο που οι ειδικοί σχέσεων συμβουλεύουν συστηματικά να μην γίνονται τέτοιες συνομιλίες μέσω sms ή κειμένων.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις μια δύσκολη συζήτηση στην ψηφιακή εποχή; (Εκτός από τον προφανή που είναι να συζητήσεις από κοντά).

Ένα viral infographic του Instagram μπορεί να έχει την απάντηση.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το The Depression Project, μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τους ανθρώπους που παλεύουν με την κατάθλιψη να κατανοήσουν τι περνούν και να μάθουν πώς να το διαχειρίζονται, ενώ αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο το στίγμα ενάντια σε ζητήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.

Η δημοσίευση εξήγησε ότι το μήνυμα «πρέπει να μιλήσουμε» συχνά πυροδοτεί το άγχος των ανθρώπων και αντί αυτού προσέφερε κάποιες εναλλακτικές λύσεις.

Για παράδειγμα: “Γεια σου, όταν έχεις κάποια στιγμή θα σε πείραζε να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για [και το θέμα];”

Μια άλλη εναλλακτική που προτείνουν είναι: “Γεια, έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με [το  θέμα] – σε πειράζει να με καλέσεις όταν έχεις χρόνο να το συζητήσουμε;”

Η ανάρτηση εξηγεί ότι αυτές οι εναλλακτικές φράσεις θα βοηθήσουν στη μείωση του άγχους του συνομιλητή σου.

Πρώτον, παρέχουν ένα πλαίσιο σχετικά με το θέμα το οποίο θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ανησυχίας και στην πρόληψη της υπερβολικής σκέψης. Όπως θα ξέρει οποιοσδήποτε έχει βιώσει άγχος, γενικά, όσο περισσότερο πρέπει να σκεφτείς κάτι για το οποίο ανησυχείς, τόσο περισσότερο θα σε αγχώσει.

Τέλος, το The Depression Project συμβουλεύει ότι θα πρέπει να είσαι όντως διαθέσιμη εάν πρόκειται να στείλεις ένα μήνυμα ενημερώνοντας κάποιον ότι θέλεις να μιλήσετε για κάτι δύσκολο.

«Κάποιος μπορεί να θέλει να κάνει τη συζήτηση το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψει το άγχος του να ξεφύγει από τον έλεγχο», αναφέρουν.

Πολλοί χρήστες του Instagram μάλιστα σχολίασαν την ανάρτηση αναφέροντας πόσο χρήσιμη ήταν.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς πώς να ξεκινήσεις μια δύσκολη συζήτηση, προσπάθησε να μπεις στα παπούτσια του άλλου και να σκεφτείς τι θα γράψεις ή τι θα πεις για να μην προκαλέσεις περιττό άγχος στον συνομιλητή σου.