Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, Pray Away, έρχεται με την υπογραφή του Ryan Murphy και ρίχνει φως σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές θεραπειών που υπήρξαν και υπάρχουν στην Αμερική. Συγκεκριμένα, ασχολείται με τα κέντρα μεταστροφής για ομοφυλόφιλα άτομα που είχαν στόχο να “μετατρέψουν” τους LGBTQ+ ανθρώπους σε ετεροφυλόφιλους.

To Exodus International που παρουσιάζεται στο Pray Away ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα με στόχο τη μετατροπή του σεξουαλικού προσανατολισμού 

Στη δεκαετία του 1970, πέντε γκέι άντρες προσπαθούσαν να συμφιλιωθούν με την ταυτότητα τους όντας πολύ πιστοί στην Ευαγγελική Εκκλησία. Βασικός τους στόχος ήταν να αποτινάξουν από πάνω τους οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική διάθεση. Αποφάσισαν να το κάνουν αυτό ερμηνεύοντας διάφορα κομμάτια της Βίβλου με τρόπο που άρμοζε στη δική τους περίπτωση. Πολύ σύντομα έλαβαν 25,000 γράμματα από ανθρώπους που πάσχιζαν με το ίδιο πρόβλημα. Έτσι δημιουργήθηκε το Exodus International που είχε στόχο τη μεταστροφή του σεξουαλικού προσανατολισμού μέσα από τα διδάγματα της εκκλησίας και την προσευχή.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, οι πρακτικές τους δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Οι πέντε αυτοί άντρες αργότερα αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την αποτυχία τους για έναν και μόνο λόγο. Τα δικά τους συναισθήματα και η έλξη προς άλλους άντρες, δεν έφυγαν ποτέ. Μετά από χρόνια μπόρεσαν να κάνουν το coming out τους ως LGBTQ+ άτομα και απαρνήθηκαν το κίνημα που οι ίδιοι ξεκίνησαν.

Αυτό το κέντρο αποτέλεσε την αφορμή για πολλές πρακτικές που ακολούθησαν

Τα λεγόμενα gay conversion therapies δεν έμειναν στο παρελθόν, αλλά συνέχισαν να αυξάνονται ειδικά στην Αμερική. Γονείς έστελναν τα παιδιά τους, ενώ νέοι πήγαιναν εκεί πιστεύοντας ότι είναι “άρρωστοι”. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνταν ήταν πολλές φορές εξαιρετικά επικίνδυνες, μιας και η ομοφυλοφιλία αντιμετωπιζόταν ως μία πολύ κακή ασθένεια. Μία ματιά στο Exodus International μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις για την αύξηση των κέντρων που ακολούθησε αλλά και για όσα συνέβησαν εκεί μέσα.

To βασικότερο είναι ότι το Pray Away προτρέπει τους ανθρώπους που πέρασαν από εκεί να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Το κοινό σημείο σε όλες αυτές είναι ένα: Κανείς δεν μπορεί να τις ξεχάσει.