Σίγουρα έχεις ακούσει για τη σημασία των πιο συνειδητών αγορών για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Επίσης θα έχεις ακούσει ότι κάθε αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο ξεκινάει από εσένα, κι έτσι, μπορεί να έχεις ήδη υιοθετήσει πιο «πράσινες» καταναλωτικές συνήθειες.

Έχεις όμως σκεφτεί πώς μπορείς να κάνεις πιο βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου;

Για πολλές από εμάς, η αγορά και να χρήση καλλυντικών είναι μια από τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Με τόσα νέα προϊόντα στην αγορά όσα σήμερα, είναι δύσκολο να αντισταθείς σ’ αυτό το βελούδινο βυσσινί κραγιόν ή το λάδι ενυδάτωσης με λάμψη και άρωμα μελομακάρονο. Επειδή όμως υπάρχει χρυσή τομή και για αυτό το δίλλημα, σου παρουσιάζουμε παρακάτω 5 τρόπους για να «πρασινίσεις» τη ρουτίνα ομορφιάς σου χωρίς να απαρνηθείς την αγάπη σου για τα καλλυντικά.

  • Ξεσκαρτάρισμα & Ξεκαθάρισμα

Παρά την πληθώρα πανέμορφων προϊόντων στο νεσεσέρ μας, συχνά τείνουμε να επιλέγουμε τα ίδια προϊόντα ξεχνώντας τα υπόλοιπα. Η λύση; Ένα καλό ξεσκαρτάρισμα του νεσεσέρ σου. Ξεκαθάρισε τη συλλογή σου, βρες ποια προϊόντα δεν χρησιμοποιείς πια και δώρισε τα, εάν αυτό συνάδει με τους κανόνες υγιεινής, ή βρες τρόπους να τα επανεντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης σου. Επίσης έλεγξε τις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες των προϊόντων σου και πέταξε όσα έχουν λήξει. Το αποτέλεσμα θα σε κάνει να νιώσεις σίγουρα πιο ανάλαφρη αλλά και ενθουσιασμένη να παίξεις με τα ξεχασμένα σου προϊόντα.

  • 1 προϊόν για πολλές χρήσεις & πολλές χρήσεις για 1 προϊόν

Μπορεί το multitasking να μην είναι πάντα αποδοτικό, αλλά όσον αφορά το «πρασίνισμα» της ρουτίνας ομορφιάς σου είναι αναγκαίο. Και δεν εννοούμε να κάνεις εσύ multitasking, αλλά να επιλέξεις προϊόντα με περισσότερες από μια χρήσεις στην επόμενη αγορά σου. Με άλλα λόγια, προτίμησε μια παλέτα με ρουζ, bronzer και highlighter αντί 2-3 ξεχωριστές συσκευασίες και χρησιμοποίησε τα και ως σκιές στα μάτια σου, ένα προϊόν lip and cheek που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τέλεια χρωματική αρμόνια στο μακιγιάζ σου ή ένα λάδι σώματος και μαλλιών. Επίσης, εάν και εσύ χρησιμοποιείς βαμβάκι στη ρουτίνα ομορφιάς σου, ήρθε η ώρα να επενδύσεις σε υφασμάτινα pads από bamboo που πλένεις μετά τη χρήση και επαναχρησιμοποιείς. Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές τέτοιων προϊόντων στο διαδίκτυο τα οποία διατίθενται σε πακέτα και κοστίζουν λίγα ευρώ. Εάν προτιμάς μαντηλάκια καθαρισμού, τότε επίλεξε βιοδιασπώμενα προϊόντα αλλά σκέψου να δοκιμάσεις τα bamboo pads. Έτσι μειώνεις εύκολα το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αγορών σου διατηρώντας τη χαρά των νέων προϊόντων.

  • Ανακύκλωση συσκευασιών

Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή να αποκωδικοποιήσεις τα σήματα στη συσκευασία της κρέμας σου για να καταλάβεις εάν είναι ανακυκλώσιμη αλλά αξίζει να εξασκηθείς και να ανακυκλώνεις τις συσκευασίες όπου είναι εφικτό. Θες να πας κι ένα βήμα παραπέρα; Στην επόμενη αγορά σου, έλεγξε τα σήματα στις συσκευασίες και επίλεξε ένα προϊόν σε ανακυκλώσιμη συσκευασία. Για παράδειγμα προτίμησε γυάλινη συσκευασία που δείχνει και πανέμορφη αισθητικά αλλά είναι και ανακυκλώσιμη. Πάρα πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει ανακυκλώσιμες συσκευασίες οπότε διατηρείς πληθώρα επιλογών φροντίζοντας και το περιβάλλον!

  • Επιλογή εταιρείας

Είτε έχεις κάποιες εταιρείες που λατρεύεις τα προϊόντα τους ή σ’ αρέσει να δοκιμάζεις κάθε φορά διαφορετική εταιρεία, είναι σημαντικό να έχεις ενημερωθεί σωστά τόσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται μέσα στα προϊόντα αλλά και για τις περιβαλλοντικές πρακτικές της εταιρείας και συμμετοχής της σε προγράμματα στήριξης του περιβάλλοντος ή των τοπικών κοινοτήτων. Για παράδειγμα, το πιο υψηλό certification σχετικά με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα είναι αυτό της B Corporation και οι πιστοποιημένες εταιρείες το δηλώνουν περήφανα. Ευτυχώς πλέον υπάρχει πληθώρα σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο για να ενημερωθείς και να επιλέγεις πιο συνειδητά.

  • Ποιοτικά πινέλα

Αν και αναγκαία, πολύ συχνά αγνοούμε την αξία των πινέλων μας. Όχι μόνο μπορούν να κάνουν το μακιγιάζ να απλωθεί λεία, μεγιστοποιώντας την απόδοση των προϊόντων σου, εάν είναι καλής ποιότητας, τα πινέλα σου μπορούν να κρατήσουν για χρόνια. Αξίζει λοιπόν να επενδύσεις σε fair trade, vegan και eco-friendly πινέλα καθώς με αυτόν τον τρόπο προσφέρεις διπλά προς το περιβάλλον: και αγοράζεις ένα προϊόν που έχει δημιουργηθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπινες κοινότητες αλλά και επενδύεις σε ένα ποιοτικό προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής που θα σε συντροφεύσει για χρόνια μειώνοντας την ανάγκη σου για καινούργια πινέλα.

Πηγή: theglitterguide.com