Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ενώ μερικές σου φαίνονται απλές – ειδικά όταν έχεις συνηθίσει να πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να καταναλώνεις σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες – άλλες χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια, ειδικά όταν δεν είσαι σίγουρη για την ακριβή αιτία της δυσκοιλιότητάς σου.

Παρακάτω θα δεις μερικά πράγματα που μπορεί να δημιουργούν ή να επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητά σου, και τις λύσεις τους.

Δεν ενυδατώνεσαι αρκετά.

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μερικές φορές οι πιο σαφείς αιτίες παραβλέπονται. «Η κατανάλωση λίγων υγρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα – το νερό είναι το κλειδί για τη σωστή πέψη, επειδή βοηθά να διατηρείται η πέψη των τροφίμων που κινούνται ομαλά μέσω των εντέρων σου», λέει η Jackie Newgent, RDN, CDN και συγγραφέας του The Clean & Simple Diabetes Cookbook.

Αλλά να ξέρεις ότι τα υγρά που βρίσκονται στα τρόφιμα μετράνε επίσης. «Η κατανάλωση άφθονων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας».

Καταναλώνεις πολλά αλκοολούχα ποτά.

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα, καθώς το αλκοόλ δρα ως ήπιο διουρητικό. Η Newgent συνιστά να πίνεις ένα ποτήρι απλό ή ανθρακούχο νερό μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό και εάν έχεις πραγματικά μεγάλο πρόβλημα δυσκοιλιότητας να παραλείψεις το αλκοόλ.

Καθιστική ζωή.

Ακόμα κι αν ασκείσαι, αν κάνεις καθιστική ζωή για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας το γαστρεντερικό σου σύστημα δεν θα έχει τη βέλτιστη κινητικότητα. Προσπάθησε να κάνεις μικρά διαλείμματα και να κάνεις τουλάχιστον πέντε λεπτά κίνησης για κάθε ώρα που κάθεσαι.

Δεν κάνεις καμία σωματική δραστηριότητα.

Και πάλι, η άσκηση είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο μέρος των υγιών κινήσεων του εντέρου. Με την αύξηση του ρυθμού της καρδιάς και της αναπνοής κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αυξάνονται οι συσπάσεις του εντέρου για να βοηθηθεί περαιτέρω η αποβολή των κοπράνων από τον οργανισμό μας.

Έχεις υπερβολικό άγχος.

Όσο περίεργο και εάν σου φαίνεται, υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου μας και του εγκεφάλου μας. Όταν έχουμε άγχος το σώμα μας τείνει να εκτρέψει την εστίαση σε πιο «βασικές λειτουργίες επιβίωσης» καθώς και να προκαλέσει δυνητικά διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Δεν καταναλώνεις φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι το δύσπεπτο μέρος των υδατανθράκων, που σημαίνει ότι τις αποβάλλεις. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών, επομένως εάν λείπουν, είναι πιθανό να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση φυτικών ινών θα βοηθήσει στον σωστό όγκο των κοπράνων και θα ενισχύσει το έντερο για να το βοηθήσει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Εμμηνόπαυση και αλλαγές στη φωνή: Τι λέει ο ειδικός φωνίατρος