5 πράγματα που κάνεις λάθος όταν βρίσκεσαι στην κουζίνα σου

5 πράγματα που κάνεις λάθος όταν βρίσκεσαι στην κουζίνα σου

Στην κουζίνα περνάμε αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Προετοιμάζουμε το φαγητό, την καθαρίζουμε, φέρνουμε τα ψώνια και τα αποθηκεύομε. Σίγουρα όμως έχουμε καλλιεργήσει και μερικές κακές συνήθειες κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις συνήθειες θα πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν, γιατί επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων σου αλλά και την υγεία σου.

Και μόλις αποβάλλεις τις παρακάτω κακές συνήθειες, η κουζίνα σου θα είναι ένας πιο ευχάριστος και αρμονικός χώρος.

Χρησιμοποιείς τον πάγκο της κουζίνας ως επιφάνεια κοπής

Το κάνουν πολλοί άνθρωποι κυρίως λόγω κεκτημένης ταχύτητας αλλά είναι απολύτως λάθος. Εκτός από το ότι σιγά-σιγά θα καταστρέψεις την επιφάνεια του πάγκου σου, είναι και ανθυγιεινό αφού αποκλείεται να είναι πάντα τόσο καθαρός. Ιδανικά προσπάθησε να έχεις διαφορετικές επιφάνειες κοπής (σιλικόνης, ξύλινες) για κάθε διαφορετικό τρόφιμο όπως λαχανικά, κοτόπουλο, φρούτα και άλλα.

Δεν ακονίζεις ποτέ τα μαχαίρια σου

Η προετοιμασία του γεύματος είναι πολύ πιο εύκολη όταν τα εργαλεία είναι και αυτά σωστά προετοιμασμένα. Το να αγοράζουμε μαχαίρια και να μην ασχολούμαστε ξανά με αυτά δεν είναι σωστό. Εάν δεν ακονίζεις τα μαχαίρια μετά από λίγο διάστημα θα θαμπώσουν και δεν θα κόβουν όπως στην αρχή.

Δεν καθαρίζεις τα πιάτα πριν το πλύσιμο

Το πλύσιμο των πιάτων μετά από κάθε γεύμα σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη σου εργασία. Αλλά εάν προετοιμάζεσαι σωστά, μπορεί να γίνει σίγουρα μια πιο εύκολη διαδικασία. Κάθε φορά πριν αφήσεις τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη θα πρέπει είτε να τα καθαρίζεις με ένα χαρτί κουζίνας εάν έχουν υπολείμματα είτε να τα ξεπλένεις (όπως κάνουμε όταν βάζουμε πλυντήριο πιάτων). Διαφορετικά όταν αποφασίσεις να τα πλύνεις θα σου πάρει τον διπλάσιο χρόνο και είναι πολύ πιθανό να μην καθαριστούν τελείως.

Χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι για να καθαρίσεις τα πάντα

Θεωρείται αυτονόητο αλλά σε περίπτωση που δεν το έχεις ξανά ακούσει: Για κανέναν λόγο μην χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι για να καθαρίσεις τα πιάτα, τον πάγκο της κουζίνας, κάτι που έπεσε και λέρωσε το πάτωμα. Πρέπει να έχεις διαφορετικά σφουγγάρια για κάθε δουλειά και φυσικά να τα αντικαταθιστάς συχνά.

Δεν κάνεις συχνό ξεκαθάρισμα

Η κουζίνα είναι ένα μέρος στο οποίο τα πράγματα τείνουν να συσσωρεύονται. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την καθημερινότητά σου και τη μαγειρική σου ρουτίνα. Η τακτοποίηση της κουζίνας και το ξεκαθάρισμα των τροφίμων και αντικειμένων που αυτή περιλαμβάνει θα πρέπει να γίνονται συχνά. Άσε στο οπτικό σου πεδίο μόνο ό,τι χρησιμοποιείς καθημερινά, ξεκαθάρισε τα τρόφιμα και πέτα ό,τι έχει λήξει. Για να μπορείς να κινηθείς, να μαγειρέψεις και να είναι λειτουργική η κουζίνα σου, θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο και στην τακτοποίησή της.

featured photo: @lelia_milaya
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.