Σίγουρα θα έχεις προσέξει ανά τακτά διαστήματα πως αρκετές κινήσεις των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεσαι, είτε αυτές που γίνονται ασυναίσθητα είτε όχι, είναι κάπως ενοχλητικές. Σκέφτηκες ποτέ όμως ότι υπάρχει περίπτωση να κάνεις κι εσύ πράγματα που ενοχλούν τους άλλους, ακόμα και αγνώστους, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι; Και αυτά είναι πολλά και αρκετά συχνά μετατρέπονται σε κακή συνήθεια.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά και ας προσπαθήσουμε για ένα σημαντικό selfimprovement:

 1. Ξεκινάς μια κουβέντα στη μέση του δρόμου ή στη μέση του πεζοδρομίου. Ξέχασες όμως ότι από το συγκεκριμένο σημείο περνά κόσμος που τρέχει, βιάζεται, προσπαθεί να προλάβει την υποχρέωση ή το λεωφορείο του. Οπότε μην γίνεται ενοχλητικός και αποτραβήξου στην άκρη ευγενικά και όμορφα.
 2. Χτυπάς τα βραχιόλια σου στο γραφείο ενώ δουλεύεις/γράφεις. Σκέψου όμως ότι σε αυτό το χώρο δουλεύουν κι άλλοι και σίγουρα αποσυντονίζονται από ενοχλητικούς θορύβους. Είναι οκ να είσαι κομψή στη δουλειά αλλά υπερισχύει το να είσαι πρακτική πάνω απ όλα.
 3. Βάφεις τα νύχια σου σε δημόσιο χώρο. Για αρχή: Είσαι πολύ τολμηρή αλλά δεν είναι και πολύ ευγενικό να ανοίξεις το βερνίκι σου στο γραφείο ή στο λεωφορείο(!). Το έντονο άρωμα είναι ενοχλητικό όποτε κάνε λίγη υπομονή μέχρι να φτάσεις στο σπίτι σου.
 4. Δεν τακτοποιείς το σπίτι/γραφείο/δωμάτιο σου. Πρόσεξε πρώτα απ όλα τον εαυτό σου και το χώρο σου και έπειτα σκέψου πως κανείς δεν θέλει να βλέπει τη messy πλευρά σου. Όπως και να το κάνουμε δεν σε τιμά.
 5. Μιλάς δυνατά στο τηλέφωνο ενώ είσαι σε χώρο που πρέπει να κάνεις ησυχία. Κλασική η περίπτωση σε αναγνωστήριο βιβλιοθήκης. Όχι, δεν είναι ωραίο. Βγες έξω ή στείλε ένα μήνυμα, είναι τόσο απλό.
 6. Πιάνεις δύο armrests. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε κάθισμα κινηματογραφικής αίθουσα ή στο αεροπλάνο. Κι εκεί που πας να ξεκουράσεις τα χεράκια σου, ο συνεπιβάτης έχει πιάσει και τα δύο υποβραχιόνια. Περιορίσου στο ένα και σκέψου και τον διπλανό σου.
 7. Παραπονιέσαι συνεχώς χωρίς να βρίσκεις λύσεις. Προσπάθησε να πράξεις και σταμάτα να γκρινιάζεις. Εξάλλου χρειάζεσαι πράξεις και όχι λόγια. Facta non verba!
 8. Μπαίνεις στο λεωφορείο πριν κατέβουν οι επιβάτες. Είναι αγένεια και θέμα απλής λογικής. Κάνε λίγη υπομονή. Εξάλλου θα προκαλέσεις μεγαλύτερη συμφόρηση αν δεν περιμένεις.
 9. Κάνεις φούσκες με την τσίχλα σου σε δημόσιο χώρο. Είναι σίγουρα ενοχλητικό και δείχνει κάποια σημάδια ανωριμότητας. Εκτός αν είσαι 5(!).
 10. Δεν απαντάς σε σημαντικά μηνύματα ενώ τα έχεις τσεκάρει. Ναι, είναι λογικό να μην απαντήσεις αμέσως γιατί είσαι άνθρωπος και έχεις τόσα να κάνεις, άλλα είναι τουλάχιστον αγενές να αγνοείς τον άλλο πανηγυρικά. Δείξει το καλό σου πρόσωπο, απάντησε σε κάποιον που θέλει τη γνώμη σου.
 11. Δεν αποφάσισες τι θα παραγγείλεις, ενώ έχει έρθει η σειρά σου. Καλό θα είναι να γνωρίζεις πχ τι καφέ θες πριν στηθείς σε μια ουρά. Σκέψου αυτούς που αποφάσισαν και περιμένουν πίσω σου.
 12. Μιλάς με αγένεια στο σερβιτόρο. Δεν νομίζω να δικαιολογεί κάτι μια τέτοια συμπεριφορά. Μπες στη θέση του άλλου εκείνη τη στιγμή και θυμήσου πως η ευγένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα προσόντα του ανθρώπου.
 13. Πιάνεις δύο θέσεις parking. Τι να σχολιάσουμε εδώ; Σκέψου τον συνάνθρωπο, έχουν κι άλλοι αυτοκίνητο.
 14. Μασάς έντονα με το στόμα ανοιχτό. Ένα αιώνιο πρόβλημα. Ξέρω πως ίσως κάποιες φορές γίνεται ασυναίσθητα, αλλά με το στόμα ανοιχτό; Όχι, όχι!
 15. Είσαι υπέρ του δέοντος ειλικρινής. Γενικά η ειλικρίνεια είναι ένα πολύ θετικό προσόν, αλλά ποτέ δεν πρέπει να φτάνεις στο σημείο που θα προσβάλλεις κάποιον. Σκέψου καλά πριν πεις οτιδήποτε.
 16. Δεν δίνεις τη σειρά σου σε κάποιον που έχει να αγοράσει μόνο ένα πράγμα. Δείξε το καλό σου πρόσωπο και περίμενε και 2 λεπτάκια παραπάνω. Κι εσύ το ίδιο θα ήθελες αν είχες να πληρώσεις μόνο ένα κουτί γάλα.
 17. Δεν παραχωρείς τη θέση σου στο λεωφορείο. Ενώ βλέπεις έναν ηλικιωμένο ή μια έγκυο. Μπες στη θέση του άλλου, δείξε λίγη καλοσύνη και ευγένεια.
 18. Διακόπτεις συνεχώς τους άλλους σε μια κουβέντα. Πολλές φορές γίνεται αυθόρμητα ή ασυνείδητα, αλλά σεβάσου τον άλλο και άφησε τον να ολοκληρώσει!
 19. Είσαι υπέρ του δέοντος κοινωνικός. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ πως πρέπει να γίνεις αντικοινωνικός. Αλλά μην καταλήξεις ως ο τύπος που συμφωνεί με όλα και γίνεται ο μαϊντανός της παρέας. Να είσαι αληθινός, με προσωπικότητα και άποψη, ακόμη κι αν είναι αντίθετη από αυτή των άλλων.
 20. Αναβάλλεις συνεχώς. Προσπάθησε να κοντρολάρεις το πρόγραμμα σου ώστε να μην απογοητεύεις τους φίλους/συναδέλφους με την αναβλητικότητα σου. Εξάλλου κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν. Go get them!