Οι ειδικοί λένε συχνά πως πρέπει να βγεις από το comfort zone για να διεκδικήσεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου. Επίσης λένε πως κάποιες πεποιθήσεις είναι ριζωμένες στο κεφάλι μας και τελικά λειτουργούν περιοριστικά. Σε πολλά εξειδικευμένα άρθρα έχουμε όλοι μας διαβάσει πως πρέπει να κάποια πράγματα, μερικές φορές, να τα βλέπουμε από άλλη ματιά. Για να πάμε ένα βήμα παρακάτω στη ζωή μας.

Καταγράψαμε δέκα σκέψεις που λίγο πολύ όλοι μας κάνουμε και μας κρατάνε στο ίδιο σημείο. Μπορεί σε κάποιες από αυτές να ταυτιστείς κι εσύ μαζί μας.

1. ‘Αν είμαι καλός με όλους, αυτό θα μου επιστραφεί γιατί θα μου αξίζει’

Σου έχω νέα. Μάλλον είσαι ήδη καλός με όλους. Κι όπως όλοι ήδη ξέρουμε καλά η επιτυχία δεν έρχεται μόνο σε όσους την αξίζουν. Οπότε μάλλον η λύση είναι να προσφέρεις στους άλλους με τον τρόπο που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα χωρίς να περιμένεις κάποια ανταπόδοση για αυτό. Ούτε από τους άλλους, ούτε από τη ζωή.

2. ‘Μία μέρα θα γνωρίσω τον ιδανικό’

Μπορείς να νιώθεις έτσι είτε είσαι στην ηλικία των 20 είτε είσαι στα 40. Μπορείς να ελπίζεις σε ό,τι θες σε όποια ηλικία θες. Αλλά πάντα θα πρέπει να σκέφτεσαι ότι μπορεί και να μην συμβεί αυτό που περιμένεις. Οι άνθρωποι είμαστε εθισμένοι στο να σπαταλάμε τον χρόνο μας περιμένοντας κάτι. Κι όπως λέει κι μία ρομαντική φίλη μου με ελπίδα “ο βάτραχος που γίνεται πρίγκηπας είναι ο πιο διαδεδομένος ρομαντικός μύθος στην ιστορία, κάποιος λόγος θα υπάρχει”.

3. ‘Θα το κρατήσω για μία ειδική περίπτωση’

Πόσες από εμάς αγοράσαμε εσώρουχα που δεν έχουμε βρει τον λόγο να φορέσουμε ακόμα ή μία μεταξωτή μπλούζα που νομίζουμε ότι δεν ταιριάζει στην καθημερινότητά μας. Πρόσφατα διέρρηξαν το σπίτι μιας φίλης. Έκλεψαν τα ρούχα της, τα κοσμήματά της και τα ασημένια μαχαιροπίρουνα που είχε για ειδικές περιπτώσεις. Μετά το σοκ εκείνη αποφάσισε να δει το μάθημα σε όλο αυτό κι από εκείνη τη μέρα βάζει το φόρεμά της να πάει στη λαϊκή και βγάζει τα ‘καλά’ πιάτα τις καθημερινές. Δεν υπάρχουν ειδικές περιστάσεις.

10 πράγματα που πρέπει να αφήσεις πίσω αν θες μία ευτυχισμένη ζωή

4. ‘Όταν πετύχω στον Χ στόχο μου τότε θα είμαι ΟΚ’

Ο στόχος δεν υποτίθεται ότι είναι να είμαστε ΟΚ; Μήπως έχουμε βαφτίσει τους στόχους μας με λάθος ονόματα; Μία ιδέα λέω.

5. ‘Όταν χάσω 5-6 κιλά θα νιώθω καλύτερα’

OK, δεν αμφισβητεί κανείς τι μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Ίσως αξίζει να σκεφτούμε πως αυτή η ιδέα μπορεί να μας κρατάει πίσω μέχρι να υλοποιηθεί. Άρα μήπως είναι καλύτερα να σταματήσουμε να επιμένουμε σ’ αυτό και να περάσουμε σε πράξεις ενώ παράλληλα ήδη να φροντίζουμε και με άλλους τρόπους να νιώθουμε καλά;

6. ‘Φταίνε οι άλλοι’

Όταν τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά για κάποιους από εμάς είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τους άλλους. Ένας μη υποστηρικτικός γονιός, ένας τοξικός σύντροφος, μία φίλη που δεν μας καταλαβαίνει, ένας κακός εργοδότης. Όταν προσπαθήσουμε να δούμε τις καταστάσεις αντικειμενικά τότε ίσως να λύσουμε αρκετά προβλήματα. Το να είσαι δίκαιος με τους άλλους σημαίνει πως τελικά είσαι δίκαιος και με τον εαυτό σου. Κι αυτό μόνο όφελος έχει.

7. ‘Θα ξεχρεώσω τις κάρτες μου όταν πάρω κάποια μαζεμένα χρήματα’

Αυτό ίσως ισχύει αν περιμένεις πράγματι κάποιο ποσό. Αν όμως η σκέψη σου βασίζεται στους πέντε τυχερούς αριθμούς του τζόκερ τότε κάτι σκέφτεσαι λάθος και οι τράπεζες συνεχίζουν να προσθέτουν τους τόκους.

8. ‘Δεν μπορώ να παρκάρω’

Κάπου βαθιά στο μυαλό της Βάνας (της δικιάς μας, εδώ στο γραφείο) υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να παρκάρει. Η φαντασία της Βάνας λειτουργεί εναντίον της πείθοντάς την ότι ούτε στη Γλυφάδα ούτε στο Παγκράτι ούτε καν στην Αταλάντη υπάρχει μία θέση τόσο ευρύχωρη ώστε να παρκάρει το Lancia Y της. Έχει πείσει τον εαυτό της πως όλες οι θέσεις είναι ακατάλληλες για τις δυνατότητες της και έτσι επιλέγει πάντα θέσεις πολύ μακριά και όσο άνετες πιστεύει εκείνη. Μέχρι τη μέρα που θα σκεφτεί πως έχει καταφέρει πολύ πιο δύσκολο parking, όπως όταν βάζει το αυτοκίνητο στο γκαράζ του πλοίου για να πάει διακοπές.

9. ‘Θα το κάνω αύριο’

Για κάποιο λόγο πιστεύουμε πως την επόμενη μέρα τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Είτε πρόκειται για μία υποχρέωση είτε για μία προπόνηση η αναβλητικότητα δεν βοηθάει πουθενά. Εκτός αν υπάρχει πραγματικός λόγος να το μεταθέσεις.

10. ‘Δεν με καταλαβαίνει κανείς’

Κλασικό παράπονο των περισσότερων από εμάς στη ζωή. Αφορά φίλους, οικογένεια, ερωτικές σχέσεις, συνάδελφους, τον μανάβη, τον κούριερ, τον Πρωθυπουργό της χώρας. Κανείς δεν μας καταλαβαίνει. Παρόλα αυτά ο καθένας έχει τα όρια του στην κατανόηση. Οπως λέει και η Αμερικανίδα life coach Cheryl Richardson: ‘Μην πηγαίνεις στο συνεργείο αυτοκινήτων αν θες να αγοράσεις γάλα’ εννοώντας πως η λύση βρίσκεται στο να απευθύνεσαι στον σωστό άνθρωπο κάθε φορά.