Έρευνες μας δείχνουν συνεχώς πως ένα power nap μέσα στη μέρα μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλός για την υγεία μας. Ειδικά σε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου, αϋπνίες ή γενικότερα δυσκολίες σε αυτό το κομμάτι, είναι πολύ βοηθητικό το να μπορούν να κοιμούνται έστω και για λίγο μέσα στη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο καθώς και να αυξήσουν την απογευματινή τους ενέργεια και παραγωγικότητα. Αλλά πότε και για πόσο είναι καλός ένας power nap;

Η διάρκεια

Τα είκοσι λεπτά θεωρούνται ο τέλειος χρόνος για έναν αποτελεσματικό απογευματινό ύπνο. Ωστόσο ανάλογα με την κούραση και τον λόγο που κοιμόμαστε μπορεί να διαφέρει από δεκαπέντε έως σαράντα πέντε λεπτά. Παραπάνω από αυτά μπορούν να σε βάλουν σε διαδικασία κανονικού ύπνου και να σε κουράσουν περισσότερο απ’ ό,τι σε ξεκούρασαν.

Η σωστή ώρα

Αν και ο λόγος για τον οποίο νιώθουμε την ανάγκη να ξαπλώσουμε μπορεί πολλές φορές να διαφέρει, η ιδανική ώρα για να το κάνουμε φαίνεται να είναι νωρίς το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο αναπληρώνουμε την χαμένη ενέργεια του πρωινού και δεν καλύπτουμε τις βραδινές ώρες ύπνου.

Επιπλέον οι ειδικοί αναφέρουν πως ένας καφές πριν τον ύπνο βοηθάει να ξυπνήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση. Αυτό συμβαίνει διότι η καφεΐνη χρειάζεται 20 λεπτά για να δράσει, δηλαδή όσο και ο ύπνος σου. Επίσης μπορούμε να εκμεταλευτούμε τον χρόνο που περνάμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι καλή στιγμή για να κλείσουμε λίγο τα μάτια μας και να μην αφήσουμε αυτόν τον χρόνο να πάει χαμένος.

Μεγάλες εταιρίες όπως η Google έχουν ήδη καταλάβει τα οφέλη αυτής της διαδικασίας και έχουν φροντίσει να έχουν χώρους ειδικά διαμορφωμένους για αυτόν τον λόγο και οι εργαζόμενοι τους λατρεύουν. Επειδή είναι όμως απίθανο να δουλεύεις σε μία τέτοια εταιρία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το γραφείο σου σαν μαξιλάρι ή ακόμα να πας στο αμάξι σου και να ξεκουραστείς για δέκα λεπτά.

Featured photo: jeckels.com