Το να είσαι single για μεγάλο χρονικό διάστημα σίγουρα δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα που θα μπορούσε να σου συμβεί. Ούτε όμως και το χειρότερο! Ναι, υπάρχουν περίοδοι στη ζωή που θέλοντας και μη, η μοναξιά χτυπάει την πόρτα για τα καλά και το μόνο που μπορεί να χρειαζόμαστε είναι να νιώσουμε συντροφικότητα και φροντίδα. Όσο όμως αυτό δεν συμβαίνει, τόσο περισσότερο η μοναξιά γίνεται πιστός επισκέπτης στη ζωή μας. Και τελικά αναρωτιέσαι και πάλι: Εγώ θα βρω ποτέ την αληθινή αγάπη;

Πριν βιαστείς να απαντήσεις, σου παραθέτω 5 βασικά ερωτήματα που αξίζει να απαντήσεις!

Τι σε εμποδίζει;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν τελικά το μοναδικό εμπόδιο στην εύρεση συντρόφου είσαι εσύ; Πιθανόν να αποφεύγεις μια εσωτερική σύγκρουση με τον εαυτό σου, με αποτέλεσμα ασυναίσθητα να αποφεύγεις τον οποιονδήποτε άνθρωπο τραβάει την προσοχή σου. Ζώντας με τον «κίνδυνο» του να μην πληγωθείς. Το τίμημα είναι πως καταλήγεις εσύ ο ίδιος να πληγώνεσαι. Και το πρόβλημα; Μόνο εσύ μπορείς να «θεραπεύσεις» τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματά σου σε αυτό το ζήτημα!

Αγαπάς τον εαυτό σου;

Αν αγαπάς, φροντίζεις και σέβεσαι τον εαυτό σου, οι πιθανότητες του να μην θέλεις να κάνεις κάτι αντίστοιχο με κάποιο άλλο πρόσωπο είναι ελάχιστες. Όσο περίεργο και αν ακούγεται σε ορισμένους, το να αγαπήσεις κάποιον/α που δεν αγαπάει τον εαυτό του είναι δύσκολο. Καθένας οφείλει να «σώσει» πρώτα από όλα τον εαυτό του και να αντλήσει φυσικά κάτι αντίστοιχο και από το πρόσωπο που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Για να βρεθείς σε μια υγιή σχέση, οφείλεις πρώτα να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση με τον εαυτό σου. Αν αγαπάς λοιπόν τον εαυτό σου, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να μοιραστείς αυτή την αγάπη και με κάποιο άλλο πρόσωπο.

Αισθάνεσαι δημιουργικός/η;

Αν η εύρεση συντρόφου έχει μετατραπεί σε αυτοσκοπός, με αποτέλεσμα να αποφεύγεις να έχεις μια ενεργητική ζωή, τότε θα χρειαστεί να επανεξετάσεις τις προτεραιότητες σου. Φροντίζεις τη ζωή σου με άλλους τρόπους; Προσπαθείς για την καριέρα σου; Αφιερώνεις χρόνο στους φίλους και στην οικογένεια; Ενδιαφέρεσαι για το σώμα σου; Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο αλλά εάν δεν κάνεις όλα αυτά ή κάποια από αυτά, τότε είτε έρθει η πολυπόθητη σχέση στη ζωή σου είτε όχι, θα καταλήξεις μονίμως να εξαρτάσαι από εκείνη. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει και ούτε πρόκειται να σε κάνει μακροπρόθεσμα να νιώθεις πλήρης.

Γιατί να επιλέξει κάποιος/α να είναι μαζί σου;

Πιθανόν στην παρούσα φάση να περνάς τη ζωή σου σκεπτόμενος/η τον τύπο του άνδρα ή της γυναίκας που θα ήθελες να βρεις. Έχεις καθίσει ωστόσο να σκεφτείς κάτι αντίστοιχο για τον εαυτό σου; Ποια κριτήρια καλύπτεις εσύ από όλα εκείνα που θέλεις να καλύπτει ο άλλος; Πόσα από αυτά τα «κουτάκια» της λίστας σου είναι τσεκαρισμένα όσων αφορά τον εαυτό σου; Για παράδειγμα εσύ είσαι εκφραστική; Είσαι στα αλήθεια πιστή; Τι σχέση έχεις καταφέρει να αναπτύξεις με την ειλικρίνεια;

Tι σημαίνει «single» για εσένα;

Για ορισμένους single θα πει μοναξιά, απομόνωση, ίσως και αποτυχία. Για κάποιους άλλους είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Είναι και εκείνοι που ως single θεωρούν το διάλειμμα μεταξύ των σχέσεων που συνάπτουν. Σε άλλους πάλι συμβαίνει σπάνια, αφού όταν τελειώνει μια σχέση, περνούν σχεδόν αμέσως στην επόμενη. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι singles οι οποίοι δυσκολεύονται να ενθουσιαστούν με την όποια κατάσταση, περιμένοντας έτσι να γνωρίσουν τον «ένα» και «απόλυτο» έρωτα που θα τους βγάλει μια για πάντα από αυτή την άβολη κατάσταση.

Είναι στα αλήθεια τόσο ανυπόφορο να είσαι single για καιρό;

Εάν μείνουμε στο πρακτικό του όλου ζητήματος, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορείς να κερδίσεις εάν αποφασίσεις να μείνεις single για κάποιο διάστημα, τα οποία συνήθως αγνοούμε να παρατηρήσουμε επειδή μεταθέτουμε το βάρος στα αρνητικά της όλης κατάστασης.

Εάν είσαι από αυτούς ή αυτές που στη παρούσα φάση ανησυχούν για το ποτέ θα εμφανιστεί η αγάπη στη ζωή τους, τότε η μόνη «λυτρωτική» πρόταση είναι να απαντήσεις ειλικρινά στα παραπάνω ερωτήματα, έχοντας κατά νου πως η αληθινή αγάπη μπορεί μόνο να ανθίσει φυσικά. Όταν πάψεις να αναζητάς την αγάπη απελπισμένα, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να σου «χτυπήσει» η ίδια η αγάπη την πόρτα. Φρόντισε μόνο να της «ανοίξεις» σύντομα και φυσικά να της φερθείς όπως θα ήθελες να σου φερθεί και εκείνη.

Featured image: Thought Catalog Tumblr