Φαντάσου αυτό: Μια χρονιά αντ-αγωνίστηκες για μία θέση στο πανεπιστήμιο με ένα σύστημα εισαγωγής που δεν είναι δυνατόν να κρίνει αντικειμενικά τόσες χιλιάδες παιδιά, αφού τα κρίνει όλα με τον ίδιο τρόπο. Κακά τα ψέματα κι εσύ, όπως κι εγώ οραματίστηκες εκείνον τον τρόπο εξέτασης που και σε αντιπροσώπευε και θα αναδείκνυε τις δυνατότητές σου και θα σε έφερνε πιο κοντά στο να καταλάβεις τι θες να κάνεις με τη ζωή σου στο μέλλον! Αλλά αντί γι’ αυτό, το πρόγραμμα σου περιελάμβανε τα ίδια 6-7 μαθήματα για 12 μήνες μαζί με ατελείωτες επαναλήψεις, κάπου ανάμεσα σε διαλείμματα, μια άδεια κούπα καφέ και δεκάδες τελειωμένα στυλό!

exam

Και πριν το καταλάβεις είναι 17 Μαΐου, το κουδούνι χτυπάει στις 8, καλά 9, εντάξει 9.15. Παίρνεις τα θέματα, ξεκίνησες! Και πριν το καταλάβεις είναι 29 Μαΐου, το κουδούνι χτυπάει 12. Αυτό ήταν, τελείωσες! Για ό,τι συνέβη στο ενδιάμεσο, δε φέρεις καμία ευθύνη, εσύ προσπάθησες και πολύ μάλιστα.

Τώρα καλοκαίρι! Η μέρα απέκτησε ξαφνικά 30-35 ώρες, όσο και να  κοιμάσαι έχεις χρόνο να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά τι; Εδώ σε θέλω! Αυτό το καλοκαίρι για σένα είναι «4μηνο», και πρέπει να το εκμεταλλευτείς! Βρες τι σε γεμίζει και κάνε το. Ιδανικά αθλήσου, φτιάξε κάτι με τα χέρια σου, διάβασε βιβλία –ξέρεις από τα καλά, όχι άλλη Ιστορία γ’ λυκείου-.

Άσε πάντως τη δημιουργικότητα σου να βγει από τη χειμέρια νάρκη, μετά από τον πιο τυποποιημένο χειμώνα της ζωής σου. Κάνε και κανένα ταξίδι να αλλάξεις παραστάσεις, να είσαι και πάλι σε εγρήγορση και αν είναι μακρινό, πάρε με μαζί σου. (please and thank you!)

Με ό,τι κι αν επιλέξεις να γεμίσεις τις μέρες που έρχονται κάνε το με όρεξη, και μεταξύ μας ξέχνα τις Πανελλήνιες είναι ήδη παρελθόν. Δε λέω ήταν η πρώτη μεγάλη και εύκολη ευκαιρία να πας στο επόμενο στάδιο της εκπαιδευτικής σου πορείας αν αυτό είναι που σε ενδιαφέρει, αλλά όχι τίποτα παραπάνω! Πάρε βαθιές ανάσες για τα αυριανά αποτελέσματα και μη σε νοιάξει στιγμή πόσο έγραψε ο άλλος, προσπαθεί ο καθένας για τον εαυτό του… Γι’ αυτό το μηχανογραφικό δελτίο που θα κλιθείς να συμπληρώσεις καν’ το με την καρδιά σου, κλείσε τα ματιά και φαντάσου πώς θα ήθελες να είσαι στο μέλλον και δήλωσε τη σχολή που πληροί τις προδιαγραφές σου, όχι το ανάποδο!

Αν, λέμε αν, οι βαθμοί σου αύριο δεν είναι αυτό που περίμενες, μη σκας ευκαιρίες θα έχεις κι άλλες, ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει η ζωή στις εξετάσεις! Όλα θα πάνε καλά, θα το δεις: οι γονείς σου θα σε αγαπούν το ίδιο, ο ήλιος θα δύσει από τη δύση και εσύ θα τον ατενίζεις από κάποια παραλία πίνοντας το νόμιμο ποτό σου!( Είσαι 18 ντε!) Θα είμαι εκεί και θα σε καταλάβω, γιατί ήμουν κι εγώ φέτος «πανελληνιομάχος».

Αριστέα Μπισμπίκη