Στις 23 Ιουνίου η Γαρυφαλλιά έκανε μια ερώτηση στην ομάδα Eλεύθερο Camping – Free Camping Greece “Παιδιά καλημέρα! Γνωρίζει κανείς παραλίες που μπορείς να στήσεις σε Φολέγανδρο και Κίμωλο; Δεν βρίσκω σχετικά posts. Eυχαριστώ πολύ, καλό καλοκαίρι!”

Η Γαρυφαλλιά πριν τρεις εβδομάδες δεν ήξερε πως αυτό το καλοκαίρι δεν θα ήταν για εκείνη καλό, ούτε πως θα ήταν το τελευταίο της. Η Γαρυφαλλιά θα πήγαινε να κάνει ελεύθερο camping με το σύντροφό της, ρομαντικά όπως το φανταζόταν, με τους δυο τους να κοιτούν ακρογιαλιές και δειλινά.

Η Γαρυφαλλιά όμως δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της ο οποίος την πέταξε στα βράχια μετά από έναν καυγά.

Είναι τόσο θλιβερό να γράφω το ένα πίσω από το άλλο άρθρα για άντρες που σκότωσαν τις γυναίκες που έπρεπε να αγαπούν. Άντρες που σκότωσαν τις γυναίκες τους, τις μητέρες των παιδιών τους, τις συντρόφους τους. Άντρες δολοφόνους. Ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς φέρεται να είπε τη φράση “ήταν η κακιά στιγμή” λες και έκαψε στο φούρνο το παστίτσιο. Ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς αφού έριξε το αμάξι στο γκρεμό, έριξε και την ίδια στο νερό.

Αυτή δεν ήταν μια κακιά στιγμή, αυτή είναι μια κακιά ψυχή και αυτά τα δυο τα χωρίζει το απέραντο μαύρο χάος

Κι ενώ ακόμη δεν έχουμε καν σταματήσει να μιλάμε για τον δολοφόνο της Καρολάιν που κορόιδευε για κανένα μήνα το Πανελλήνιο σκηνοθετώντας μια ληστεία για να καλύψει το έγκλημά του, ήρθε και ένας ακόμη γυναικοκτόνος να προστεθεί στην σκοτεινή λίστα των ανδρών που έλυσαν τις διαφορές τους με τις συντρόφους τους βγάζοντάς τες από τη μέση. Σαν να μην βλέπει ο ένας τον άλλον, σαν να μην μαθαίνει τίποτα από τον προηγούμενο, προχωρούν στο έγκλημά τους αφαιρώντας ζωές από νέες, όμορφες, υπέροχες γυναίκες που το μόνο που έκαναν είναι να φέρουν τις αντιρρήσεις τους σε μια λογομαχία.

Η Καρολάιν στραγγαλίστηκε στον ύπνο της, η Γαρυφαλλιά ρίχτηκε στα βράχια στο νησί των διακοπών της, η 19χρονη στην Ηλιούπολη πέθαινε κάθε μέρα όταν βιαζόταν και εξαναγκαζόταν σε πορνεία από τον βασανιστή της.

Κι όλα αυτά ήρθαν στο φως μονάχα μέσα σε ένα και μοναδικό καλοκαίρι

Το πρόβλημα με τους άνδρες είναι πως όταν συμβαίνει ένα τέτοιο έγκλημα, το πρώτο πράγμα που λένε είναι “Δεν είμαστε όλοι έτσι”. Μα δεν είπε κανείς ότι είστε όλοι έτσι. Είπε ότι κάποιοι συγκεκριμένοι είναι έτσι. Αν όμως ξεκινάς μια συζήτηση για μια δολοφονία προσπαθώντας να αθωώσεις την πλειοψηφία, είσαι εκτός θέματος. Κάθε φορά που μιλάω με έναν άντρα για μια γυναικοκτονία και μου λέει “Ναι αλλά δεν είναι όλοι έτσι” αντιλαμβάνομαι ότι δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Προσπαθεί απλά να δικαιολογηθεί για το φύλο του.

Σταματήστε λοιπόν να αμύνεστε για κάτι που δεν κάνατε. Δεν σας κατηγόρησε κανείς προσωπικά. Αντιληφθείτε όμως, ότι κάποιοι το έκαναν και πως κάποιοι εν δυνάμει θα το κάνουν. Και στις παρέες σας προσπαθήστε να αποτρέψετε κάποιον που σας φαίνεται βίαιος, επικίνδυνος ή κακοποιητικός. Μην προσπαθείτε συνεχώς να δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα.

Ο 30χρονος άντρας που σκότωσε τη Γαρυφαλλιά ήταν λέει γιος εκπαιδευτικών. Από ‘καλή οικογένεια’. Έκπληξη. Τελικά βγάζουν δολοφόνους και οι φαινομενικά ‘καλές οικογένειες’. Σκοτώνουν και τα ‘καλά παιδιά’ με τις ‘καλές δουλειές’. Ξεχάσαμε το όνομα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου επειδή όλοι τον προσφωνούσαν ‘πιλότο’.

Αν ήταν εργάτης καθαριότητας, υποθέτω πως δεν θα είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ η επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά μονάχα το ονοματεπώνυμό του. Το έγκλημα δεν είναι ταξικό. Το έγκλημα δεν είναι θέμα εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης ή κύρους.

Το έγκλημα είναι θέμα ψυχής και μυαλού

Και άρρωστα μυαλά και μαύρες ψυχές μπορεί να έχει ένας άνθρωπος όσα λεφτά, όση μόρφωση και από όσο καλή οικογένεια κι αν προέρχεται. Δυστυχώς.

Γράψαμε πάρα πολλές φορές #καμιααλληΕλένη για την Τοπαλούδη και #καμίαάλληΚαρολάιν για την Κράουτς. Και δυστυχώς έχουμε κι άλλες. Τώρα είναι η Γαρυφαλλιά. Και ποιος ξέρει ποια θα είναι αύριο. Τι μπορεί να γίνει; Ειλικρινά πρέπει να το βρούμε. Να είναι η αυστηροποίηση των ποινών; Nα είναι η αγωγή που παίρνουν τα αγόρια από το σπίτι τους; Nα είναι το σχολείο που να διδάσκει από πολύ νωρίς το ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα; Να είναι όλα μαζί κι ακόμα περισσότερα; Ένα είναι βέβαιο. Αυτές οι μητέρες που μεγαλώνουν αγόρια να τα μάθουν να σέβονται τη γυναίκα.

Πόσες γενιές ανδρών δεν μεγάλωσαν με τη νοοτροπία “Άντρας είσαι και το κέφι σου θα κάνεις”

Πόσες γενιές γυναικών δεν μεγάλωσαν με την αντίστοιχη “Άντρας είναι, και θα υψώσει τον τόνο της φωνής του, και θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, και θα ξενοκοιτάξει, μη χαλάσεις το σπίτι σου”. Όλα αυτά τα πέρασαν στα παιδιά τους οι μανάδες. Εμείς οι ίδιες καλλιεργούμε κατάλοιπα τοξικής πατριαρχίας μεγαλώνοντας τα παιδιά μας.

Το δικό μου hashtag για τη Γαρυφαλλιά είναι #κανέναάλλοπαιδίμεγαλωμένομελάθοςνοοτροπία.

Για τη Γαρυφαλλιά που χάθηκε κάπου στο Αιγαίο πέλαγος, στο οποίο λαχταρούσε τόσο πολύ να κολυμπήσει με τον άντρα που αγαπούσε. Εκείνος δεν την αγαπούσε καθόλου τελικά. Και σταματήστε επιτέλους να τα χαρακτηρίζετε ‘εγκλήματα πάθους’. Είναι στυγνές γυναικοκτονίες.