Η καραντίνα αν μη τι άλλο μας έφερε πιο κοντά με τα κατοικίδιά μας. Θα έλεγε κανείς πως από ένα σημείο και μετά απλά απορούσαν γιατί έχουμε καταλήξει να μονοπωλούμε τόσο συχνά τον καναπέ που τους ανήκει δικαιωματικά. Τώρα όμως που σιγά σιγά προσπαθούμε να ξαναθυμηθούμε την προ καραντίνας ζωής μας, ένας κλασικός προβληματισμός έρχεται και πάλι στο μυαλό μας: Πόσο χρόνο θα έπρεπε να περνάμε με τoν σκύλο μας;

Αν έχεις κατοικίδιο, η απορία αυτή, συνοδευόμενη από τύψεις ότι ίσως δεν αφιερώνεις όσο χρόνο θα έπρεπε στο κατοικίδιό σου, σε απασχολεί συχνά. Πάνω σε αυτό το θέμα τοποθετήθηκαν κάποιοι ειδικοί, σε σχετικό κείμενο του Pop Sugar.

Πόσο χρόνο χρειάζεται να περνάς με το κατοικίδιό σου;

Η Mary Birch, PhD, δήλωσε πως περίπου 30 λεπτά με μια ώρα δραστηριοτήτων τη μέρα είναι αρκετός χρόνος για να παίξεις και να “κουράσεις” το κατοικίδιό σου. Ωστόσο, θα πρέπει να περνάς έξτρα χρόνο μαζί του. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει το να το ανεβάζεις στο κρεβάτι το πρωί που ξυπνάς.

Σύμφωνα με την ειδικό είναι δύσκολο να οριστεί συγκεκριμένος χρόνος σε αυτό το ζήτημα. Σίγουρα διαδρούμε με τα κατοικίδιά μας όταν τα ταΐζουμε ή όταν τα πάμε βόλτα. Αλλά αυτά είναι τα βασικά. Καλό θα είναι να προσθέσεις, λοιπόν, και κάποια λεπτά στο να παίξετε μαζί μέσα στο σπίτι ή να καθίσετε αγκαλιά στον καναπέ. Ούτως ή άλλως, το να έχεις σκύλο είναι μια δέσμευση και σε χρόνο και σε φροντίδα.

Υπάρχει περίπτωση να φτάσεις στην υπερβολή;

Κάποιοι τυχεροί, διαβάζοντας αυτό το κείμενο, ίσως αναρωτηθούν αν περνούν τελικά περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε με το κατοικίδιό τους. Οι ειδικοί συμφώνησαν στο ότι το να περνάμε εξαιρετικά πολλές ώρες με τον σκύλο μας μέσα στη μέρα, πιθανότατα θα οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού. Προφανώς, τις στιγμές που λείπουμε από το σπίτι για κάποιες ώρες, για δουλειά ή ακόμα και για το Σαββατοκύριακο.

Για να ελαχιστοποιήσεις αυτές τις πιθανότητες, θα πρέπει να έχεις μια καλή εικόνα του κατά πόσο ο σκύλος σου διαχειρίζεται καλά την ανεξαρτησία του. Τι κάνει όταν είναι μόνος ή όταν δεν ασχολείσαι μαζί του; Το υγιές για έναν σκύλο είναι να μπορεί να “βασιστεί” στον εαυτό του και να μην είναι υπερβολικά ανθρωποκεντρικός σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Γιατί είναι σημαντικό να περνάς χρόνο με τον σκύλο σου;

Η απάντηση είναι απλή: βελτιώνει την ποιότητα ζωής σου. Λογικά οι δραστηριότητες που μοιράζεσαι με τον σκύλο σου περιλαμβάνουν βόλτες, περπάτημα, τρέξιμο, hiking. Οτιδήποτε δηλαδή τον κρατά δραστήριο και ευχαριστημένο. Ωστόσο αυτό κάνει καλό και σε εσένα. Μιας και βρίσκεις την αφορμή να κινηθείς και να πάρεις καθαρό αέρα. Οπότε είναι win-win η κατάσταση.

Πώς ακριβώς πρέπει να περνάς χρόνο με τον σκύλο σου;

Κάποιοι πιστεύουν πως το γεγονός και μόνο πως πηγαίνουν τον σκύλο τους στο πάρκο είναι αρκετό. Εκείνοι διαβάζουν το βιβλίο τους ή απαντούν στα mail τους όσο εκείνος τρέχει και κοινωνικοποιείται. ΟΚ, η κοινωνικοποίηση, δηλαδή το γεγονός ότι ο σκύλος γνωρίζεται με άλλους, είναι ένα bonus. Κατά τα άλλα, ποιοτικός χρόνος θα είναι μόνο όταν ασχολούνται μαζί του, παίζουν, του μιλούν και έχουν όλη την προσοχή τους στραμμένη πάνω του.

featured image: Stylist