Είχες ποτέ σκεφτεί πως η αθλητική σου τσάντα μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων και βακτηρίων; Κυρίως, αφού μέσα σε αυτή βρίσκονται τα συχνά χρησιμοποιούμενα αθλητικά σου είδη. Πράγματι, τα πολυφορεμένα αθλητικά παπούτσια, η πετσέτα ή τα ρούχα γυμναστικής είναι βασικοί ένοχοι δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία σου. Και εάν δεν ασκείς καλή υγιεινή μπορούν να προκληθούν σοβαρές λοιμώξεις.

Παρακάτω, θα βρεις ποιο από αυτά τα είδη θα μπορούσε να φιλοξενεί βακτήρια και μύκητες. Επίσης, συμβουλές για το πόσο συχνά πρέπει να τα πλένεις και πότε είναι ώρα να τους πεις αντίο:

Αθλητικά παπούτσια

Τα πόδια έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αδένων ιδρώτα. Επομένως, τα αθλητικά σου παπούτσια μπορούν να δημιουργήσουν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον. Δηλαδή, την ιδανική ατμόσφαιρα για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Ίχνη από μύκητα μπορείς επίσης να βρεις σε καθαρές ή βρώμικες κάλτσες.

Για να αποφύγεις τη συσσώρευση και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, θα πρέπει να τα αφήνεις να στεγνώνουν μεταξύ κάθε χρήσης. Εάν ασκείσαι καθημερινά – ή ακόμη και δύο φορές την ημέρα – καλό είναι να έχεις δύο ζευγάρια, που θα τα χρησιμοποιείς εναλλάξ. Επίσης, να φοράς πάντα κάλτσες και να τις πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία – πάνω από 60 ° C – μετά από κάθε χρήση.

Για τα παπούτσια δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για το πότε να τα πλένεις (εφόσον φυσικά μπορούν να πλυθούν). Εάν αρχίσουν να μυρίζουν, δοκίμασε να το κάνεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό. Ή ψέκασε με ένα αντιβακτηριαδιακό, αντιμυκητιακό σπρέι το εσωτερικό τους.

Εάν τα διατηρείς καθαρά, θα πρέπει να τα αλλάξεις μόνο αν κάνουν χιλιόμετρα. Στην περίπτωση, τέλος, που είχες μυκητιακή λοίμωξη, θα πρέπει να τα πετάξεις – ή να κάνεις αυτά που προτείνονται παραπάνω – μετά τη θεραπεία. Έτσι, θα αποφευχθεί μια επαναλαμβανόμενη λοίμωξη.

Ρούχα γυμναστικής

Τα ρούχα προπόνησής σου αποτελούν βασική πηγή μικροβίων. Απορροφούν τον ιδρώτα του σώματός σου και άλλα βακτήρια που βρίσκονται στο περιβάλλον. Ιδιαίτερα τα αθλητικά ρούχα από πολυεστέρα. Τα οποία μυρίζουν και πιο εύκολα από τα βαμβακερά. Επιπλέον, το γεγονός ότι πλένονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από το βαμβάκι, συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα μικροοργανισμών. Σε τέτοια υφάσματα, χρησιμοποίησε ένα αντιμικροβιακό στο πλύσιμο. Ειδικά, εάν τα πλένεις σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 60 ° C. Τα βαμβακερά, που δεν είναι τόσο δύσοσμα, μπορείς να τα πλύνεις σε υψηλότερες θερμοκρασίες με απορρυπαντικό. Τα βαμβακερά ρούχα υψηλής ποιότητας, που τα διατηρείς και καθαρά, δεν θα χρειαστεί να τα ανανεώσεις λόγω μυρωδιάς.

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: μην μοιράζεσαι τα είδη γυμναστικής σου με άλλους! Εάν κάποιος έχει λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί.

Επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για νερό

Το νερό είναι απαραίτητο σε κάθε προπόνηση. Ωστόσο, το μπουκάλι μπορεί να είναι ένα hot spot για μικρόβια και βακτήρια. Εάν δεν το πλένεις τακτικά, τα βακτήρια θα συσσωρεύονται κάτω από το καπάκι. Αλλά και στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Άρα φρόντισε να το πλένεις καθημερινά. Ή χρησιμοποίησε ειδικές βούρτσες, για να καθαρίσεις την εσωτερική βάση και να τρίψεις γύρω από το καπάκι.

Το υγρό για τα πιάτα είναι ιδανικό, για να απομακρύνεις τυχόν βρωμιά και βακτήρια. Βεβαιώσου ότι στεγνώνει καλά– τοποθέτησέ το ανάποδα με το καπάκι κλειστό. Ή βάλε το στο πάνω ράφι στο πλυντήριο πιάτων, ώστε η θερμότητα να σκοτώσει τα βακτήρια.

Τέλος, αν έχει γρατζουνιστεί άσχημα ή έχει πολυχρησιμοποιηθεί, πέταξέ το. Γιατί τα βακτήρια συγκεντρώνονται σε τραχιές επιφάνειες.

Τσάντα γυμναστηρίου

Στη τσάντα τοποθετείς σχεδόν όλα τα είδη γυμναστηρίου. Άνετα, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων και βακτηρίων. Κάτι που δεν θέλεις. Αφού εξαιτίας αυτού μπορούν να μεταφερθούν βακτήρια και μύκητες στα καθαρά σου πράγματα. Πρέπει, λοιπόν, να πλένεται τακτικά σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 60 ° C). Εάν δεν είναι δυνατό να την βάλεις στο πλυντήριο, χρησιμοποίησε ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι. Επιπλέον, πρέπει να τη γυρίζεις από μέσα προς τα έξω και να την καθαρίζεις ή ψεκάζεις καλά στο εσωτερικό. Άφησέ τη να στεγνώσει πριν τη γεμίσεις πάλι.

Επίσης, δοκίμασε να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα μέσα στην τσάντα. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η εξάπλωση των βακτηρίων. Ακόμα, βγάζε τα πράγματα όταν επιστρέφεις στο σπίτι, για να αεριστούν. Και άλλαξέ την όταν δεν θα μπορείς πλέον να την καθαρίσεις.

Πετσέτα γυμναστικής

Η πετσέτα γυμναστικής έρχεται σε επαφή με βακτήρια από ιδρώτα και αερομεταφερόμενα σωματίδια. Ενώ πολλές φορές την ακουμπάς ή σκουπίζεις με αυτήν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείς. Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να την πλένεις καθημερινά σε πάνω από 60 ° C.  Ωστόσο, φρόντισε να έχεις μερικές πετσέτες πάντα σε απόθεμα, ώστε να μην μπεις στον πειρασμό να ξαναχρησιμοποιήσεις μια βρώμικη. Ή να μοιραστείς μια με άλλους. Πέταξέ την όταν σου φανεί υπερβολικά φθαρμένη.

featured image: Exclusieve Sportcentra