Αν είσαι από εκείνους που κάνουν ντους δύο φορές την ημέρα, ίσως να υπερβαίνεις το σωστό όριο. Ακόμη και αν κάνεις ντους μια φορά την ημέρα (δηλώνουμε ένοχες), ακόμη κι αυτό θεωρείται επίσης πολύ συχνό. Ποιος να το ήξερε;

Όσο αηδιαστικό κι ακούγεται (πολύ), οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι εμείς οι άνθρωποι μπορεί να χρειαζόμαστε να κάνουμε ντους μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό σίγουρα σου ακούγεται κάπως απαίσιο. Αλλά η Δρ. Elaine Larson, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στο Columbia University School of Nursing, έχει ένα καλό επιχείρημα:

“Νομίζω ότι το ντους γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους. Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τα ντους αφορούν την υγιεινή τους ή ότι τους κάνουν πιο καθαρούς, αλλά βακτηριολογικά, αυτό δεν συμβαίνει” δήλωσε στο περιοδικό Time.

Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνεις ντους τελικά;
redonline.co.uk

Βέβαια, από την ά΄ή πλευρά, δεν θα έλεγα ότι είναι και η  καλύτερη ιδέα να προσβάλλω κάθε άνθρωπο με τον οποίο έρχομαι σε επαφή τις πέντε από τις επτά μέρες της εβδομάδας, επειδή αποφάσισα να μην καθαρίσω τον εαυτό μου (ή πιο συγκεκριμένα, τα μαλλιά μου) επειδή πολύ απλά δεν χρειάζεται από βακτηριακής άποψης. Για πόσο καιρό μπορείς να βασιστείς στο αποσμητικό σου και σε ένα ξηρό σαμπουάν, έτσι δεν είναι;

Αλλά οι ειδικοί επιμένουν πως το σώμα μας το διευθετεί καθώς είναι από μόνο του μία καλολαδωμένη μηχανή. Ένα καθημερινό ντους δεν είναι απαραίτητο. Το να πλένεις τον εαυτό σου πάρα πολύ συχνά μπορεί πραγματικά να στερήσει από το δέρμα σου τα βασικά του φυσικά έλαια. 

Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνεις ντους τελικά;
themighty.com

Προφανώς, ενώ πιστεύεις ότι προστατεύεις το σώμα σου από τη βακτηριακή λοίμωξη μέσω ενός κανονικού ντους, το ίδιο αποτέλεσμα μπορείς να έχεις και με το συχνό πλύσιμο των χεριών σου. Και στην πραγματικότητα, η ίδια η πράξη του ντους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές να κολλήσεις κάποιες ασθένειες.

Το να κάνεις ντους συχνά μπορεί προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα σου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί την επιδερμίδα να σπάσει προκαλώντας έτσι κενά στην εξωτερική στιβάδα. Με αυτό τον τρόπο η εισαγωγή μικροβίων στον οργανισμό είναι πολύ πιο εύκολη.

Σε πείσαμε; Μόλις κέρδισες λοιπόν μισή ώρα επιπλέον ύπνου κάθε βράδυ.

Δες επίσης: Γιατί τα βραδινά ντους είναι καλύτερα για την υγεία σου από τα πρωινά
featured image: foxnews.com