Εσύ το ήξερες ότι πολλοί άνθρωποι, που δείχνουν σούπερ άνετοι με τον εαυτό τους και φαίνεται να έχουν ένα τόνο αυτοπεποίθησης πάνω τους, μπορεί να είναι και οι πιο ανασφαλείς; Κι όμως ισχύει και υπάρχει και εξήγηση.

Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο καλά γνωρίζεις το εαυτό σου και πώς τον παρουσιάζεις στους άλλους. Υπάρχει πολλή μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι είμαστε και στο τι λέμε ότι είμαστε. Το ότι για παράδειγμα, κάποιος φαίνεται να είναι επιτυχημένος, κοινωνικός κι ευτυχισμένος, δε σημαίνει ότι είναι και στ΄ αλήθεια. Μπορεί να είναι ο πιο δυστυχισμένος και ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου.

Αυτή η διφορούμενη και αντιφατική όψη της προσωπικότητάς μας, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στο πόσο καλά κατανοούμε τον εαυτό μας κι αναγνωρίζουμε τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας.

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πλήρη επίγνωση των ικανοτήτων τους, ή για να το θέσουμε καλύτερα, δεν έχουν τη σωστή εικόνα για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι, πραγματικά ευφυείς, ικανοί και πολυτάλαντοι, οι οποίοι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν αυτές τις αρετές στον εαυτό τους και γι΄ αυτό έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν πάλι κι αυτοί, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι μόνο με ισχυρή θέληση και τρομερή αυτοπεποίθηση, που νομίζουν ότι μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο.

Εσύ τι ιστορία λες στον εαυτό σου; 

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, ό,τι κι αν πιστεύεις ή θέλεις να πιστεύουν οι άλλοι για σένα, η αλήθεια κρύβεται στο πόσο καλά ξέρεις εσύ τον εαυτό σου.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι δε μετρούν σωστά τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει είτε σε μια υπέρμετρη σιγουριά είτε σε ένα αίσθημα ανεπάρκειας, που όμως μπορούν να συνυπάρξουν την ίδια στιγμή. Σε μια δύσκολη κατάσταση για παράδειγμα, συχνά μπορεί να διαψευστείς και να απογοητευτείς ή το ακριβώς αντίθετο ή και τα δύο μαζί.

Για παράδειγμα, σε ένα απαιτητικό task, ένας μετριοπαθής τύπος, μπορεί να μη νιώθει σίγουρος για τη δική του απόδοση, αλλά να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από τους άλλους. Αντίθετα στο ίδιο task, o γεμάτος αυτοπεποίθηση και υπεραισιόδοξος τύπος, νιώθει σίγουρος για την επιτυχία του, αλλά παράλληλα δε νιώθει το ίδιο σε σχέση με τους άλλους.

Πέρα λοιπόν, από τις ικανότητες του καθενός, υπάρχει κι ο παράγοντας της αντιφατικής συνύπαρξης της φανταστικής και της πραγματικής εικόνας του ανθρώπου, αλλά και της σύγκρισής του με τους άλλους. Σκέψου πόσες φορές μπορεί να απέτυχες σε κάτι ή να μην τα πήγες τόσο καλά, αλλά να ένιωσες μια ικανοποίηση επιτυχίας, γιατί πολύ απλά τα πήγες καλύτερα από άλλους, γιατί δεν ήσουν ο τελευταίος στον πάτο.

Παράλληλα, το επίπεδο δυσκολίας, που χαρακτηρίζει μια κατάσταση, είναι κι αυτό ένας σημαντικός παράγοντας για την εξαγωγή ή μη αβάσιμων συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, αλλιώς νιώθεις όταν παίρνεις άριστα σε μια δύσκολη εργασία κι αλλιώς σε μια εύκολη.

Ωστόσο, αυτή η υπερεκτίμηση ή η υποτίμηση των δυνατοτήτων σου μπορεί να σε βάλει μπελάδες. Από τη μια δημιουργείς εντυπώσεις και οι άλλοι έχουν απαιτήσεις από σένα, στις οποίες όμως μάλλον δε θα μπορέσεις να ανταποκριθείς. Από την άλλη, ενώ αξίζεις προδιαθέτεις τους άλλους, ότι δε θα τα καταφέρεις.

Έτσι, η υπερβολική πίστη στον εαυτό σου, μπορεί  να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα, ενώ η χαμηλή αυτοπεποίθηση, σε καθιστά αποτυχημένο, χωρίς καν να είσαι. Δημιουργείς δηλαδή μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου, την οποία θα κοπιάσεις διπλά για να αποκαταστήσεις.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν.

Το ζητούμενο είναι να έχεις τη σωστή άποψη για σένα. Να είσαι ειλικρινής για να μπορείς να είσαι κι αληθινός.

Χρειάζεται να κάνεις μια εκ βαθέων κι εκ των έσω περιήγηση στον εαυτό σου, προκειμένου να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου και να αναγνωρίσεις τις αδυναμίες σου. Αυτή η γνώση είναι η δύναμή σου. Με αυτή θα πορευθείς και θα διεκδικήσεις όλα όσα ποθείς κι αξίζεις.

Κράτα αυτή την αντιφατικότητα. Είναι αυτή που θα σε κάνει να ονειρεύεσαι και παράλληλα θα σε προσγειώνει στην πραγματικότητα.

Πίστευε στον αληθινό εαυτό σου.