Για πολλά χρόνια, η εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος αποτελούσε ταμπού. Στην πραγματικότητα, όμως, το να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το σώμα μας, τι είναι φυσιολογικό και τι όχι είναι το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσουμε έναν υγιή οργανισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε γυναίκα οφείλει να έχει «χαρτογραφήσει» το στήθος της, γι’ αυτό και η ψηλάφηση των μαστών αποτελεί απαραίτητο μέρος της ρουτίνας της. Σύμφωνα με την δρ. Heather Richardson, που μίλησε στο Sunday Edit, οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι αρκετά εξοικειωμένες με το στήθος τους, την ώρα που τα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δείχνουν ότι 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Η αυτοεξέταση είναι ένα εύκολο και απαραίτητο εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση πιθανού καρκίνου. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 99% των ασθενών που λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση επιβιώνουν. «Πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η φυσιολογική υφή των ιστών του μαστού σας, ώστε να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε εάν κάτι αλλάζει. Δεν είστε απόλυτα υπεύθυνοι για τον εντοπισμό αυτών των πιθανών αλλαγών. Αλλά αν δε γνωρίζετε ποιο είναι το φυσιολογικό, πώς θα εκτιμήσετε κάτι που δεν είναι;», εξηγεί η γιατρός.

Η ίδια υποστηρίζει ότι η ψηλάφηση των μαστών μπορεί να αρχίσει ήδη από την μετεφηβική ηλικία, ώστε οι γυναίκες να γνωρίσουν από νωρίς το σώμα τους και να μάθουν πώς είναι φυσιολογικά.

Πώς να αυτοεξεταστείς

Η δρ. Richardson έδωσε μερικές οδηγίες για το πώς να κάνεις σωστά την αυτοεξέταση των μαστών σου: Ξεκίνα παρατηρώντας το στήθος σου στον καθρέφτη. Δες εάν οι μαστοί είναι συμμετρικοί, εάν οι θηλές προεξέχουν ή εάν έχουν αποχρωματιστεί. Άγγιξε την περιοχή των μαστών για να εντοπίσεις τους ιστούς. Άσκησε ελαφριές πιέσεις για να νιώσεις την περιοχή κάτω από το δέρμα. Δοκίμασε να κάνεις την ψηλάφηση τόσο όρθια, όσο και ξαπλωμένη. Υπάρχουν λοσιόν που μπορούν να βοηθήσουν τα δάχτυλά σου να γλιστρούν καλύτερα στο δέρμα, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να τις χρησιμοποιήσεις.

Αναφορικά με τη συχνότητα, η δρ. Richardson είπε ότι οι γυναίκες με έμμηνο κύκλο θα πρέπει να κάνουν την ψηλάφιση την 7η – 10η ημέρα του κύκλου, οπότε και η περίοδος έχει τελειώσει και ο μαστός είναι πιο ήρεμος και μπορεί να «αποκαλύψει» τυχόν ασυνήθιστους όγκους. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αντισύλληψη ή στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την αυτοεξέταση περίπου μία φορά το μήνα.

Σύμφωνα με τη γιατρό, εκείνο που θα πρέπει να υποψιάσει μια γυναίκα είναι ένας ασυνήθιστος όγκος, σκληρός και ανώδυνος. Δεν θα βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε έχει ορισμένο μέγεθος. Ωστόσο, συστήνει ψυχραιμία σε κάθε περίπτωση. «Τα περισσότερα πράγματα που αναφέρουν ως ύποπτα οι ασθενείς στον γιατρό δεν είναι καρκίνος. Μην σκέφτεστε αρνητικά, προσπαθήστε να παραμείνετε ουδέτερες. Αφήστε τον γιατρό να σας εξετάσει, για να διαπιστώσει εάν συντρέχει λόγος ανησυχίας».

Η ψηλάφηση δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία

Τέλος, η γιατρός τονίζει τη σημασία της μαστογραφίας, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεται. «Η μαστογραφία εξετάζει βαθύτερα τους ιστούς και τότε μπορούμε να πούμε εάν κάτι είναι ασφαλές ή καρκινικό. Η ψηλάφιση είναι ένα πρώτο εργαλείο, όμως δεν αρκεί για να γνωρίζετε εάν κάτι είναι επικίνδυνο ή όχι».