Πόσο κακό είναι να τρως τα νύχια σου τελικά;

Πόσο κακό είναι να τρως τα νύχια σου τελικά;

Η ονυχοφαγία είναι μία "κακή" συνήθεια που όμως μπορεί να κοπεί. Ο λόγος ξεκινά από το ότι πληγώνεις τα νύχια σου αλλά και τα μετατρέπεις σε εστία μικροβίων.

Αν "υποφέρεις" χρόνια από το γνωστό nail-biting, θα ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να το κόψεις. Ο λόγος που τρως τα νύχια σου ή και τα πετσάκια σου συνήθως αποδίδεται σε στρες ή άγχος. Επίσης, όταν περνάς δύσκολες περιόδους, δεν αποκλείεται να το κάνεις και εντονότερα. Είναι μία μορφή "ξεσπάσματος" και ανακούφισης. Αλλά δυστυχώς πολύ βλαβερή, όχι μόνο για την εικόνα που έχουν τα νύχια σου μετά από αυτό, αλλά και για την υγεία τους. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που αξίζει να βάλεις ένα stop σε αυτή τη συνήθεια.

Όταν τρως τα νύχια σου, "τρως" μαζί και βακτήρια

Τα χέρια μας μεταφέρουν αρκετά μικρόβια. Σκέψου λοιπόν, πως η επιφάνεια γύρω από τα νύχια σου καθώς και η περιοχή κάτω από το κάθε νύχι σου είναι εστία περισσότερων βακτηρίων, σύμφωνα με έρευνες. Είναι σύνηθες μάλιστα, όσοι τρώνε τα νύχια τους να έχουν συχνότερα κρυολογήματα.

Υπάρχει κίνδυνος για δερματικές μολύνσεις

Όσο και αν "απολαμβάνεις" να πειράζεις τα πετσάκια σου, οι πληγές που δημιουργείς μπορούν να σχίσουν το δέρμα σου. Οι πληγές αυτές επίσης μένουν ανοιχτές όσο δεν σταματάς να τις αφήνεις, με αποτέλεσμα να προσελκύουν περισσότερα μικρόβια.

Τραυματίζεις τα δόντια σου

Η χρόνια ονυχοφαγία μπορεί να σου δημιουργήσει θέματα στην οδοντοστοιχία σου. Μπορεί το σμάλτο του δοντιού σου για παράδειγμα να αλλοιωθεί ενώ έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν άτομα με "εκτοπισμένα" σαγόνια λόγω αυτής της συνήθειας.

Μπορεί αν επηρεάσει την οσμή της αναπνοής σου

Όταν ουσιαστικά "καταναλώνεις" τα βακτήρια που υπάρχουν στα νύχια σου, επηρεάζεις και τη στοματική σου υγιεινή. Αν ήδη παρατηρείς πως έχεις μία στοματική δυσοσμία. μπορεί η ονυχοφαγία να την επιδεινώσει.

Πώς λοιπόν μπορείς να σταματήσεις αποτελεσματικά αυτή τη συνήθεια;

Αν συνειδητοποιείς πως είναι βλαβερό αλλά δεν έχεις τον τρόπο να το σταματήσεις, μην ανησυχείς. Υπάρχουν λύσεις για να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου. Οι περισσότεροι μάλιστα, τείνουν να εγκαταλείπουν αυτή τη συνήθεια, μέχρι τα 30 τους, σύμφωνα με το  Πανεπιστήμιο του Michigan. 

Παρατήρησε τι είναι αυτό που σε προκαλεί να το κάνεις

Αν για παράδειγμα, τείνεις να το κάνεις όταν βαριέσαι,  κράτησε τα χέρια σου απασχολημένα με κάποιο τρόπο.

Έχε δίπλα σου ένα βιβλίο, το κινητό σου ή κάνε κάποια δουλειά του σπιτιού.

Αν το κάνεις σε περιόδους στρες, κάνε κάτι για να αποβάλλεις αυτό που νιώθεις.

Κάνε λίγη γυμναστική, βγες για ένα περίπατο. Όταν τελειώσεις την άσκηση σου θα έχεις ξεχάσει εντελώς ότι πήγες να ασχοληθείς με τα νύχια σου.

Επίσης, μία stressball είναι εξίσου καλή λύση αν για παράδειγμα, βρίσκεσαι στο γραφείο και δεν μπορείς να βγεις για τρέξιμο.

Αν σου αρέσει να τα βλέπεις περιποιημένα, κάνε ένα μανικιούρ

Υπάρχουν πολλές κοπέλες που ναι μεν τρώνε τα νύχια τους αλλά τους αρέσει όταν αυτά είναι περιποιημένα. Δοκίμασε λοιπόν να κάνεις ένα μανικιούρ για να τα δεις διαφορετικά και να μην σε "προκαλούν" να τα χαλάσεις.

Αν όλα αποτύχουν, δοκίμασε ένα απωθητικό μανό

Υπάρχουν κάποια μανό που προορίζονται ακριβώς για αυτό το λόγο. Έχουν ένα αρκετά απωθητικό άρωμα αλλά και γεύση. Τα εφαρμόζεις γύρω από τα νύχια σου και απωθείς έτσι τον εαυτό σου από το να επαναλάβει τη συνήθεια. Μπορεί αν είναι αρκετά αποτελεσματικό, καθώς η οσμή του είναι αρκετά αποκρουστική.

featured photo: Twenty20.com/alaskangeles
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.