Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά παχυσαρκίας και η αύξηση του διαβήτη είναι συνεχής. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του διαβήτη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και εγκεφαλικού. Είναι γεγονός πως έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής καθώς και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα μιας ενεργειακής ανισορροπίας. Kοινώς, καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καις. Κάπου εδώ παίζει τον ρόλο της και η ζάχαρη.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της ζάχαρης;

Τα σάκχαρα υπάρχουν φυσικά σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά. Όταν καταναλώνεις τρόφιμα ολικής άλεσης, φυτικά τρόφιμα και γαλακτοκομικά που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, είναι εντάξει. Το σώμα μπορεί και μεταβολίζει αυτά τα τρόφιμα αργά, δίνοντας στα κύτταρα τα σάκχαρα και κατ’ επέκταση την ενέργεια που χρειάζονται. Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα, περιπτώσεις όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποια είδη καρκίνου.

Ωστόσο, το πρόβλημα ξεκινάει όταν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα επιπρόσθετης ζάχαρης. Πηγές επιπρόσθετης ζάχαρης βρίσκονται σε αναψυκτικά, χυμούς, επιδόρπια γιαούρτια με γεύσεις. Σε δημητριακά, μπισκότα, cake, ζαχαρωτά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

 Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υψηλής διατροφής σε ζάχαρη και κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ασθένεια. Δεν είναι πλήρως διευκρινισμένος ο τρόπος που επιδρά η ζάχαρη στις καρδιαγγειακές ασθένειες, ωστόσο υψηλές ποσότητες ζάχαρης εναποτίθενται στο συκώτι. Το συκώτι μεταβολίζει τη ζάχαρη όπως και το αλκοόλ και μετατρέπει τους διατροφικούς υδατάνθρακες σε λίπος. Μακροπρόθεσμα αυτό οδηγεί σε συσσώρευση λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ. Επίσης, συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη, γεγονός που αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακές ασθένειες.

Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες επιπρόσθετης ζάχαρης αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και χρόνιες φλεγμονές. Και τα δύο αποτελούν παθολογικές οδούς για καρδιακές νόσους.

Υπερβολική κατανάλωση επιπρόσθετης ζάχαρης, ιδιαίτερα σε ροφήματα, συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Οι υγρές θερμίδες δεν ικανοποιούν τόσο το αίσθημα του κορεσμού όσο οι θερμίδες από στερεά τρόφιμα. Γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα ζάχαρης που μπορώ να καταναλώσω την ημέρα;

Δεν υπάρχει ένας τυπικός αριθμός ζάχαρης σύμφωνα με τις συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις(RDAs). Ωστόσο, 24κ.γ. επιπρόσθετης ζάχαρης την ημέρα είναι πάρα πολύ. Η Αμερικανική Καρδιολογικής Ένωσης προτείνει όχι πάνω από 150 θερμίδες την ημέρα από επιπρόσθετη ζάχαρη ή 9κ.γ. ή 36γρ. Αυτή η ποσότητα είναι κοντά στην ποσότητα επιπρόσθετης ζάχαρης που περιέχεται σε ένα τενεκεδάκι σόδας.

Διαβάζοντας μια διατροφική ετικέτα, μάθε να αναγνωρίζεις την επιπρόσθετη ζάχαρη με διαφορετικά ονόματα: Σιρόπι καλαμποκιού, γλυκαντικό καλαμποκιού, καστανή ζάχαρη, μέλι, μελάσσα, ζάχαρη βύνης. Επίσης, σιρόπι μορίων με την κατάληξη όζη (δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη, σουκρόζη).

φωτογραφίες: Byrdie