Το να είσαι κηδεμόνας σκύλου, σημαίνει ότι έχεις και πρόγραμμα απαραίτητα. Κανονίζεις τις ώρες δουλειάς, τις κοινωνικές εξόδους και τις δουλειές σου βάσει των βασικών αναγκών του σκύλου σου. Βέβαια, πολλοί άνθρωποι εύκολα ακυρώνουν μια βραδινή έξοδο για να μην αφήσουν τον buddy τους μόνο στο σπίτι.

Οι σκύλοι απολαμβάνουν την παρέα των “humans” τους, αλλά αυτό δε σημαίνει πως το να τους αφήνεις μόνους στο σπίτι είναι κακό ή επικίνδυνο. Διάβασε παρακάτω τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις.

Σκέψου την κύστη του

Η πρώτη απορία που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με το να αφήνουν έναν σκύλο μόνο είναι: Πόση ώρα μπορεί να αντέξει χωρίς τουαλέτα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σκυλιά γενικά χρειάζεται να πηγαίνουν τουαλέτα τρεις με πέντε φορές τη μέρα. Αυτό βέβαια ποικίλλει από σκύλο σε σκύλο, μιας και τα κουτάβια και η ηλικιωμένοι χρειάζονται βόλτες για αυτό το λόγο πιο τακτικά.

Για πόσες ώρες μπορεί ένα σκυλί να κρατηθεί;

Κουτάβια: μια ώρα για κάθε μήνα ζωής (έτσι ένα κουταβάκι τριών μηνών μπορεί να κρατηθεί τρεις ώρες)

Ενήλικοι σκύλοι από ενός έτους και άνω: μέχρι και οχτώ ώρες, ιδανικά όμως όχι πάνω από έξι

Ηλικιωμένοι σκύλοι από οχτώ χρονών και πάνω: εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία και τις συνήθειές τους. Ωστόσο, τα να μένει ένας σκύλος πολλές ώρες χωρίς να έχει ανακουφίσει τις ανάγκες του, μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, πέτρες στα νεφρά κ.α. Επίσης, είναι πιθανό να οδηγήσει και σε διάφορα “ατυχήματα” μέσα στο σπίτι, αν δεν κρατηθεί.

Για να είσαι και εσύ ήσυχη και ο σκύλος σου ασφαλής, φρόντισε να βγαίνει βόλτα κάθε τέσσερις με έξι ώρες. Θα μου πεις, δουλεύεις τουλάχιστον οχτώ με δέκα ώρες. Κατανοητό. Τουλάχιστον, αν μένεις κοντά πετάξου μέχρι το σπίτι στο lunch break.

southernliving.com

Η άσκηση είναι σημαντική επίσης

Πέραν της τουαλέτας, ο σκύλος σου χρειάζεται φυσική δραστηριότητα μες στη μέρα. Όποια και αν είναι η φυσική του κατάσταση, η βόλτα τον βοηθάει:

*Να μένει υγιής

*Να χωνεύει τα γεύματά του

*Να διεγείρει τον εγκέφαλό του

*Να καίει θερμίδες

*Να μη βαριέται

Σε γενικές γραμμές, ένας υγιής σκύλος χρειάζεται περίπου 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να γίνεται συνεχόμενα. Αν τον βγάλεις μια εικοσάλεπτη βόλτα πριν φύγεις από το σπίτι και άλλη μια μόλις γυρίσεις, είσαι καλυμμένη.

Φρόντισε όταν μένει μόνος του, να έχει γύρω του ένα αγαπημένο του παιχνίδι, κάτι δικό σου για να σε μυρίζει σε περίπτωση που έχει το άγχος του αποχωρισμού. Είναι σημαντικό να έχει βγει μια μεγάλη βόλτα, ώστε να είναι ήρεμος όσο μείνει μόνος του και να ξεκουραστεί.

 Featured image: PureWow