Ο Jeff Brannigan, διευθυντής προγράμματος στο Stretch * d, ένα στούντιο εξειδικευμένο στο stretching, στη Νέα Υόρκη, γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς ο χειμώνας επηρεάζει τους μύες και τις αρθρώσεις μας.

«Οι άνθρωποι είναι σίγουρα πιο σφιγμένοι το χειμώνα στο πάνω μέρος της πλάτης, του λαιμού και των ώμων τους», λέει ο Brannigan στο Well and Good. “Η φυσική μας τάση είναι να σκύβουμε προς τα εμπρός στρογγυλεύοντας κατά κάποιο τρόπο τους ώμους μας για να προστατεύσουμε το πάνω μέρος του σώματός μας από το κρύο. Αυτό, σε συνδυασμό με πολλές ώρες στο γραφείο, οδηγεί σε δυσκαμψία.”

Δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά οι άνθρωποι τείνουν επίσης περισσότερες ώρες καθιστοί τους χειμερινούς μήνες – ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει στο να νιώθουμε το σώμα μας σαν να είναι φτιαγμένο από τσιμέντο.

«Συνιστώ τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα δυναμικών διατάσεων για να ζεσταθούν οι μύες και να χαλαρώσουν οι περιοχές που έχουν δεχτεί ένταση» εξηγεί ο Jeff Brannigan και το site μας προτείνει τέσσερα videos με διατάσεις που αφορούν διαφορετικά σημεία στο σώμα μας. Μπορείς να διαλέξεις μία κάθε μέρα.

Ο Brannigan ονόμασε την περιοχή του λαιμού hotspot για την ένταση που αυξάνεται τον χειμώνα. Αυτές είναι μερικές διατάσεις για την περιοχή του λαιμού και του αυχένα για να διώξεις κάθε πίεση που μπορεί να φέρνει πόνους στην πλάτη και το κεφάλι.

2. 12 λεπτά για διατάσεις ποδιών

Σκέψου τους μηριαίους, τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης σου. Επτά διαφορετικές διατάσεις, ένα ολόκληρο λεπτό σε κάθε μία για να δώσεις στο σώμα σου τον χρόνο που του αξίζει.

Αν σε πονάει η μέση σου μία μέρα ορθοστασίας ή πολύωρου περπατήματος δοκίμασε αυτό το session για στιγμιαία ανακούφιση.

4. 15 λεπτά για το πίσω μέρος των ποδιών σου

Αυτές οι διατάσεις είναι εμπνευσμένες από το Pilates και στοχεύουν τους μυς των γλουτών και των οπίσθιων μηριαίων, ώστε να αισθάνεσαι πιο ”μαλακό” το πίσω μέρος των ποδιών σου.