Keep calm and carry on; Όχι ακριβώς. Κάθε μέρα νιώθουμε ότι περιβαλλόμαστε διαρκώς από ένα μεγάλο σύννεφο ατόφιου, συντριπτικού στρες. Και σε περίπτωση που δεν το έχεις  καταλάβει, το άγχος δεν μας κάνει ποτέ καλό.

Το άγχος ως μέρος της καθημερινότητάς μας

«Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και μας κρατά σε κατάσταση fight or fly», λέει η Amber Dunford, design psychology expert και lead stylist στο Overstock. «Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα ή κατάθλιψη και γρήγορη αύξηση βάρους». Το καθημερινό μας άγχος προκαλείται από πολλά πράγματα: τις δουλειές μας, τις σχέσεις μας, τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας. Ωστόσο, το μόνο που παραβλέπουμε είναι ότι πολλές φορές προκαλείται και από το ίδιο το σπίτι μας.

Πως η κατάσταση του σπιτιού μας προσθέτει άγχος στην καθημερινή μας ζωή

«Ένα ακατάστατο σπίτι βάζει άσκοπο άγχος στο μυαλό μας, καθώς τείνουμε να βλέπουμε τα σπίτια μας ως προέκταση του εαυτού μας», εξηγεί η Dunford. Και η αλήθεια είναι πως έχει πολύ νόημα αυτό. Το σπίτι μας είναι πολύ περισσότερο από ένα μέρος που γεμίζεις με όμορφα έπιπλα και αντικείμενα. Είναι το ιδιωτικό μας καταφύγιο. Ως το πρώτο και τελευταίο πράγμα που βλέπεις μέσα στην ημέρα, το σπίτι μας έχει τη δύναμη να ρυθμίζει το πλαίσιο για το υπόλοιπο της ημέρας μας. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο stress-free;

Για να μας βοηθήσει, η Dunford μοιράζεται μαζί μας πέντε τρόπους με τους οποίους το σπίτι μας μπορεί να μας ηρεμεί καθώς και εύκολα tips για να δώσεις στον χώρο σου μια πιο χαλαρωτική αίσθηση. 

Φωτισμός

Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη του καλού φωτισμού. Τα στρατηγικά τοποθετημένα φωτιστικά και οι επιτραπέζιες λάμπες μεταμορφώνουν την ατμόσφαιρα του χώρου, αλλά μπορούν επίσης να μεταμορφώσουν και τη διάθεσή σας. Σύμφωνα με τη Dunford, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό τύπο φωτός.

«Το φυσικό φως βοηθά να ρυθμιστεί και να ανέβει η διάθεσή μας», λέει.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ζείτε σε bungalow για να επιτευχθεί το σωστό, φυσικό φως. Η Dunford προτείνει φωτιστικά από ένα υλικό ύφανσης καλαθιού. Επίσης, κρεμάστε έναν καθρέφτη απέναντι από ένα παράθυρο για να κάνετε το χώρο σας να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερος και πιο φωτεινός.

Ακαταστασία

Η Marie Kondo έχει δίκιο: Ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι ένα ευτυχισμένο σπίτι. Άλλωστε, υπάρχει λόγος που το βιβλίο της The Life-Changing Magic of Tidying Up έχει τεράστια απήχηση σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

«Η ακαταστασία μας κάνει να νιώθουμε ένταση και απαιτεί περισσότερη από την πνευματική μας προσοχή», εξηγεί η Dunford. «Τείνουμε να επικεντρώνουμε περισσότερο την προσοχή μας στις υπερχειλισμένες στοίβες χαρτιών ή παιχνιδιών, καθώς ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διαχωρίσει διανοητικά την ακαταστασία.»

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ακαταστασία στο ελάχιστο αποθηκεύοντας τα μικρότερα υπάρχοντά σας σε δοχεία και καλάθια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να σκεφτείτε λιγότερο την ακαταστασία και περισσότερο τα σημαντικά πράγματα στη ζωή.

Prints και Patterns, με μέτρο

Δεν μπορούμε να πούμε ότι μείναμε έκπληκτοι όταν μάθαμε ότι τα υπερβολικά prints και patterns μπορεί να προκαλούν άγχος.

«Πάρα πολλά patterns, ειδικά όταν ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στο μέγεθος ή διαθέτουν πάρα πολλά αντίθετα χρώματα μπορούν να κάνουν έναν χώρο να δείχνει πιο ακατάστατος, ανεξάρτητα από την πραγματική ακαταστασία», λέει η Dunford.

DESIGNED BY EMILY HENDERSON DESIGN; PHOTO BY SARA TRAMP

Όπως και με τα πολύ έντονα χρώματα, πρέπει τα prints να ενσωματώνονται στον χώρο σας αρμονικά.

Πολλά και διαφορετικά χρώματα

Στην πραγματικότητα, η αφθονία πολλών διαφορετικών αποχρώσεων μπορεί να μετατρέψει τη χαλάρωση σας στο επίκεντρο του στρες. Αλλά επειδή το έντονο χρώμα μπορεί να είναι αγχωτικό δεν σημαίνει κιόλας ότι πρέπει να το εξαλείψετε εντελώς από το χώρο σας. Αντί αυτού, χρησιμοποιήστε ζωντανά χρώματα με μέτρο.

«Εξετάστε την αναλογία όταν χρησιμοποιείτε έντονα χρώματα και αναζητήστε τα χρώματα της φύσης στην παλέτα σας», συνιστά η Dunford «Στη φύση, τα γήινα ουδέτερα χρώματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερες αναλογίες, ενώ τα έντονα χρώματα εμφανίζονται σε μικρότερες ποσότητες, σε λουλούδια και φυτά μόνο.»

featured photo: Twenty Stock Gallery @JJFarquitectos