Το να μιλάς για 10 λεπτά κάθε μέρα στο τηλέφωνο με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μοναξιάς, αναφέρει μια νέα έρευνα που διεξήχθη.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «JAMA Psychiatry», αυτοί που λαμβάνουν σύντομες κλήσεις κατά τη διάρκεια ενός μήνα, ένιωθαν 20% λιγότερη μοναξιά. Αν και ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους γύρω μας έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας και της καραντίνας, η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του να σηκώνεις το τηλέφωνο και να συνομιλείς με τον άλλον.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μιλούσαν στο τηλέφωνο με πολλά και διαφορετικά θέματα συζήτησης. Τότε, οι ερευνητές βρήκαν ότι η διάθεσή τους άλλαζε προς το καλύτερο όταν μπορούσαν να ελέγξουν αυτή τη συζήτηση. Κάθε κλήση διαρκούσε περίπου 10 λεπτά, με τους συμμετέχοντες να μιλούν για μια πληθώρα θεμάτων, όπως την καθημερινότητά τους, τα αγαπημένα τους χόμπι αλλά και να μαθαίνουν ο ένας τον άλλον.

Οι εθελοντές είχαν εκπαιδευτεί στην επικοινωνία με ενσυναίσθηση, κάνοντας ερωτήσεις αλλά και ακούγοντας προσεκτικά τους συνομιλητές τους. Με το να νιώθουν λιγότερο μόνοι, μειώθηκαν και τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, χάρη σε αυτές τις συζητήσεις.

Οι ερευνητές προτείνουν, έτσι, σε αυτούς που νιώθουν μοναξιά, να επικοινωνούν με αυτούς που μπορούν να εμπιστευτούν και να συνομιλούν μαζί τους στο τηλέφωνο έστω και για λίγη ώρα κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να φτιάξει τη διάθεση σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη.

featured photo: Unsplash | Trent Szmolnik | @its_imagery